Sayas İnceleme Notlarım

 


Selamlar;

Kendim için çıkardığım SAYAS – Say Yenilenebilir Enerji Notlarım;


24 Haziran 2013 tarihinde halka arz olmuş.

 

Şirketin Ana faaliyet alanı;

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi amacıyla çelik, alüminyum ve sair materyallerden aksam ve bütünleştirici parçaların (bilhassa rüzgar türbini kulelerinin iç ve dış aksamları, rüzgar türbini jeneratörlerinin aksamları ve rüzgar türbini aksamları taşıma ekipmanları olmak, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) üretimi, yurt içinde ve yurt dışında ticareti, pazarlama ve satış faaliyetlerini yapmak ve yaptırmak.

 

Üretim Yapılan Alanlar;

Rüzgâr türbin kulesi iç aksamları

Rüzgâr türbin jeneratörü kutup paketleri

Rüzgar türbini havalandırma üniteleri

Rüzgar türbini taşıma aparatları


Ben şirketin 2018 yılı itibariyle 2023 / 09'a kadar olan  Faaliyet Raporları ve KAP haberlerini tarayarak, dikkatimi çeken hususları not ettim. Tabi, bir şirketin ana faaliyet alanını değiştirmesi ve yeni bir sektöre girişi ile kurumsallık açısından gelişimini de daha iyi görmüş oldum.

 

Haydi başlayalım;


2018 Yılı Faaliyet Raporu ve KAP notlarım;

Şirket 2018 yılı boyunca yeni sektör girişi için altyapı hazırlık çalışmalarına başlamış. 


30 Nisan 2018;



Şirket bir yandan olağan faaliyetlerine de devam ederken, yeni yapılandırma süreçlerini de başlatmış.

Şirketin 2018 yıl sonu itibariyle ortaklık yapısı güncel duruma göre daha farklıymış.



Aynı zamanda şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Evren Güldoğan’mış. Şu an – 2023 /09 itibariyle Erkan Güldoğan Yönetim Kurulu Başkanı.


Güncel olarak Evren Güldoğan’ın herhangi bir ortaklığı ya da yönetim kurulu görevi yok.


Sayas demek aynı zamanda ilişkili taraf olan Ateş Çelik demek. Onun gelişimi de Sayas faaliyet raporlarından takip edilebiliyor.


Şirket 2018 yılı boyunca eski faaliyet alanında çalışmış ama aynı zamanda ilişkili taraf Ateş Çelik’ten de yenilenebilir enerji alanında 11 Milyon TL’ye yakın iş de almış.

Şirket gelecek projeksiyonunda faaliyet alanının çeşitlendirilmesi maksadıyla yenilenebilir enerji alanında ar –ge dâhil çalışmalara başladığını ifade etmiş. Sene 2018.




Şirket geleceği iyi öngörmüş ve hızlı aksiyon almış.



 

2019 Yılı Faaliyet Raporu ve KAP notlarım;

2019 yılında sektör değişikliği uygulamaya geçilmiş;



06 Ocak 2019 tarihli KAP haberi ile Şirket ana faaliyet alanı olan “kurumsal kimlik alanı”ndaki pazar daralması nedeniyle daha önce adımlarını attığı faaliyet alanı çeşitlendirilmesi kapsamında Rüzgar Enerjisi alanında faaliyet göstermeye başladığını, bu kapsamda ilişkili taraf Ateş Çelik tarafından imal edilen rüzgar enerji santral kuleleri ve jeneratörlerinin belirli iç donanımlarının Say Yenilenebilir – Sayas tarafından tedarik edilmesi mutabakatını yatırımcılarına duyurmuş.

8 -10 Milyon TL civarı öngörülmüş.



08 Temmuz 2019 tarihli KAP ilanı ile şirketin ana faaliyet konusuna “Rüzgar Türbini Aksamları” eklenmiş.

“Şirketimizin cirosunun önemli bir bölümünün rüzgar türbini aksamlarından elde edilmeye başlanması ve bu durumun orta vadede kalıcı olduğunun değerlendirilmesi” faaliyet konusu değişikliği olarak belirtilmiş.



2019 yılı ortaklık durumu;

Şirket ortaklık paylarında değişim olmuş.

2019 yılı ilişkili taraflara bakalım;




2020 Yılı Faaliyet Raporu ve KAP notlarım;

Şirketin yıllara sari faaliyet raporlarını okuduğumda; Yönetim Kurulu Başkanı’nın –2020 itibariyle “Yönetim Kurulu Başkanından- Yönetimden” konulu yazılarını ayrı inceledim.

Bakalım yıllara sari olarak verilen sözler neler olmuş? – hedefler gerçekleşmiş mi?

2020 yılı faaliyet raporu itibariyle raporlar daha profesyonel olmuş. Bence şirket kurumsallık gelişimini de faaliyet raporları gelişiminden anlayabiliyoruz.



Evren Bey, şirketin gelişine değinmiş, gelecek ile ilgili olarak beklentilerini anlatmış ve 2023 yılında da göreceğimiz üzere Off – Shore deniz üstü RES’ler ile ilgili planları da ifade etmiş.


Şirket ortaklık paylarında yine değişim olmuş.




Ortaklık paylarındaki değişimin sebebi; 2023 /09 itibari Yönetim Kurulu Başkanı da olan ama 2020 yılında Genel Müdür ve Ortak ünvanları olan Erkan Güldoğan’ın 1.200.000 lot hisse satışından kaynaklı?!

Şu anki yönetim kurulu başkanı ve dönemin Genel Müdürü Erkan Güldoğan 2020 yılı son çeyrekte neden hisse sattı, sebebi neydi belki daha önceden şirketi takip edenler süreci ve sebebi bilebilir. 

Ama şirket yatırımcısı için sevilmeyen bir hareket. Patronların / Şirket Ortaklarının – Yönetim Kurulu Başkanları’nın bu kadar yüklü hisse satışı..



Şuraya da hissenin satışa konu olan döneme dair grafik ekran görüntülerini koyalım.

2020 yılı Sayas Hisse Grafiği;




1.2 Milyon lotun satışa konu olduğu Ekim ayı grafiği;




Dönem içerisinde Şirket ilişkili taraf Ateş Çelik’ten rüzgar enerjisi alanında aldığı siparişlere devam etmiş

İlişkili taraf harici de dış müşterilere satış çalışmaları yapılmış, Güney Kore ve Çin ile bağlantılar yapılmış.



2020 yılı ilişkili taraf; Ateş Çelik

Şirketin çalışan sayısı geçmiş yıla göre 2 kat artmış. İşlerin yoğunlaştığı ve siparişlerin arttığını anlayabiliriz.



2021 Yılı Faaliyet Raporu ve KAP notlarım;

Yönetimden Mesaj;


Faaliyet raporları 2020 yılından itibaren daha kaliteli ve profesyonel hazırlanmış. Şirket sektör değişimiyle beraber kurumsallıkta da ilerleme sağlamış.




Şirket, 2021 yılında sektörde bulundukları durumla ilgili olarak şu bilgiyi paylaşmış;

“Rüzgar enerjisi endüstrisinde alanında şirketimiz Türkiye’de komple iç ve dış aksam tedariğinde bulunan dört şirketten bir tanesi ve elimizdeki bilgilere göre en büyüğüdür.

Türkiye’de direct drive (doğrudan tahrikli) rüzgar jeneratörü kutup paketi üretimi sadece SAY tarafından gerçekleştirilmektedir.”


Şirket, 2021 yılında off – shore (deniz üstü) rüzgar enerji santrallerine yönelik olarak kalite gerekliliği ve teknik çizim incelemeleri yaptığını belirtmiş.



2021 yılında ilişkili taraf Ateş Wind Power ile olan işler devam ederken, Türkiye iç pazarında 2.müşteri ile sözleşme yapılmış, GRI Renewable Energy küresel onaylı tedarikçisi olunmuş ve ihracat performansını artırmış.





2021 yılından geleceğe dair beklentiler ise;



Sayas çalışanlarına verdiği eğitimler ve iş süreçlerine dair kurdukları iletişim ile de dikkatimi çekti.



 2021 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Erkan Güldoğan getirilmiş. Ortaklık yapısı şu şekilde olmuş;

2021 yılı içerisinde Erkan Güldoğan tarafından bu sefer 30.000 lot geri alım yapılmış. (2020 yılında 1.200.000 lot satış yapmıştı)





Şirket, yenilenebilir enerji endüstrisi ekipmanları üretim hattının modernizasyonu için devlet yardımlarına başvurarak, yaklaşık 5.865.000 TL tutarında makine ve teçhizat yatırımı gerçekleştirmiş.

İlave olarak, 2021 yılı faaliyet döneminde söz konusu yatırım teşvik belgesi dışında, yaklaşık 978.000 TL değerinde makine, teçhizat ve tesis yatırımı gerçekleştirilmiş.




2022 Yılı Faaliyet Raporu ve KAP notlarım;

Yönetimden Mesaj;



2022 Yılı Sonu itibariyle Ortaklık Yapısı;

 

Yönetim Kurulu Başkanı değişmemiş, hakim ortak Erkan Bey devam etmiş göreve.



 Şirketin 2022 yılı itibariyle işlerinin yüzde 97’si yenilenebilir enerji alanına kaydığını görüyoruz. İhracat artış oranı güzel.



Sayas’ın gelişimini 2018 yılı itibariyle okuyoruz ve 2022 yılına geldiğimizde artık Rüzgar enerjisi alanında sektörde zirveye oynadığını şirketin faaliyet raporunda görebiliriz.

İlişkili taraf olan Ateş Wind Power dışında da yeni müşteriler – pazarlar bulunması da satışların tek bir müşteri ile kısıtlanmaması ve ihracat pazarlarının artması gelecek için yine güzel gelişme olmuş.



Sayas 2022 yılındaki Ür- Ge çalışmalarında YEKA RES -2 ve RES -3 projeleri kapsamında kullanılacak yeni tip kule aksamlarına odaklanmış.



Şirketin 2022 yılı itibariyle İhracat yaptığı ülkeler dağılımında Almanya yarısından fazla ile birinci sırada.

Çin %23 ve Güney Kore’de %10 ile sıralamada ilk3’ü oluşturmuşlar.

Bu listede 2024 yılında artık ABD’yi birinci sırada görecek miyiz? Çünkü biraz sonra okuyacağımız üzere şirket 2023 yılında %200 kapasite artırımı yapma kararı alacak ve GE General Electric ile yapılan anlaşma ile satışlarını 2024 yılında 3 kat artacağı öngörülmüştü. Bkz: İntegral Rapor

Bu projeksiyon gerçekleşirse ABD’nin ihracat sıralamasına 1 numara ile girmesi beklenir.


2022 Yılı Geleceğe yönelik beklentiler;



Sayas’ın 2022 yılı sonu itibariyle sektördeki yeri / durum değerlendirmesi;





Sayas 2022 yılında önemli gördüğüm KAP haberleri;

Şirket 08 Temmuz 2022 tarihinde SPK’ya başvurarak %200 bedelsiz sermaye artırımı başvurusu yapmış, 31 Ağustos 2022 tarihinde de hak sahiplerinin hesaplarına geçmiş.



Şirket Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güldoğan, 14 Aralık 2022 tarihinde 5.000.000 lot satış işlemi gerçekleştirmiş.


2020 yılında da 1.200.000 lot hisse satışı vardı Erkan Bey’in.


2022 yılı Sayas Hisse Grafiği;



5 Milyon Lotun satışa konu olduğu Aralık ayı grafiği;


Biraz amiyane tabir olacak ama “Patron erken satmış gibi”=)


Ocak 2023’e giricem ama 2022 yıl sonu olduğu için sorun yok, 2 Ocak 2023 tarihinde bu defa İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon’da hisse satışı yaptığını KAP’a ilan etmiş.


Şuraya Ocak 2023 ve sonraki döneme ait Sayas Hisse Grafiği koyalım;



 Fonun hisse satışı 2023 yılında devam etmiş.

Şirket yöneticileri / ortakları ve yine dönemin yüzde 10 a varan ortağı olan serbest fon neden pay satmış vs yatırımcılar bilemez tabi.

Bu konuda takdir yatırımcıların.


2023 / 09 Dönemi Faaliyet Raporu ve 09/02/2024 tarihine kadar olan KAP ve Açık Kaynak notlarım;

Şirketin halihazırdaki son faaliyet raporundan güncel faaliyet alanları;



2023/09 itibariyle güncel ortaklık yapısı;



Görüldüğü üzere İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon 2023 yılı başında başladığı hisse satışları ile ortaklığını sonlandırmış.


Şirket 2023 yılında geri alım programı başlatmış ve 2023 / 09 itibariyle 258.571 lot geri alım yapılmış.


 

Sayas için 2023 yılı önemli gelişmelere gebe olmuş. GE General Electric şirketinden sipariş alınarak ilk kez ABD piyasasına giriş yapılacak. İhracat top 3’de önümüzdeki senelerde ABD pazarını görme ihtimali yüksek.


Şirket 2023 yılında 280 Milyon TL tutarlı kapasite artırım yatırımını açıkladı. Bunun detaylarını KAP haberlerinde ve aracı kurum raporlarında detaylı olarak göreceğiz.


Sayas; 07 Temmuz 2023 tarihinde yatırımcılarına KAP haberiyle yeni bir iş ilişkisini haber vermiş.

GE – General Electric şirketi ile bir iş sözleşmesi gerçekleştirilmiş. Söz konusu anlaşmaya göre; Alım garantisi verilen ve 2024 yılı için min. 6.100.000 EURO tutarındaki kule içi ekipmanın tedarikinin sağlanacağı GE General Electric şirketine taahhüt edilmiş.

ABD pazarına ilk kez girilecek. GE’nin işinin 2028 yılına dek süreceği, 2025 – 2028 yılları arasındaki kapasitenin Amerikalı şirket tarafından değerlendirilebileceği ifade edilmiş.

Detaylar zaten ilgili haberde.







Bu KAP haberi geldiğinde, Sayas henüz yatırımcılarına 280 Milyon TL tutarlı % 200’lük kapasite artırımı haberini vermemişti.

Şirket bu anlaşmada halihazırdaki kapasitesi ile 6.100.000 EURO tutarlı iş anlaşmasını 2024 için yapmıştı.

Açıklamanın detaylarında GE – General Electric şirketine daha fazla satış yapılabileceği ve büyütebilecekleri kapasiteyi bildirecekleri yazmakta.

Şirket GE – General Electric ile ilerlettikleri görüşmeler sonrası aldıkları intiba veya bizim henüz bilmediğimiz sebeplerden dolayı mı % 200 kapasite artırımına girdi bilemiyoruz. Ama bu kadar büyük tutarlı bir yatırıma girmek için şirketin öngördüğü bazı projeksiyonlar – anlaşmalar olduğunu düşünüyorum.


Yaklaşık 1,5 ay sonra 23 Ağustos 2023 tarihinde şirket 280 Milyon TL tutarlı bir yatırım yapma kararı almış, kapasitelerini %200 artırmayı ve bu yatırımı da 2024 ilk çeyreği sonunda devreye sokmayı hedeflediğini yatırımcılarına ilan etmiştir.

 


Sayas, yatırımcılarına 14 ve 15 Kasım 2023 tarihli açıklamalarıyla söz konusu yeni yatırımla ilgili olarak 228 Milyon TL tutarlı Yatırım Teşvik Belgesi aldığını ve inşaat ruhsatı alarak, çalışmalara başladığını belirtmiş.



Şirket Temmuz ve Ağustos 2023 aylarında yeni iş anlaşması ve yatırım haberlerini ortaklarına duyururken, İntegral Yatırım 11 Ağustos 2023 tarihinde Say Yenilenebilir Enerji “Rüzgar Santrali Ekipman Üretiminde Lider” başlığıyla kapsamlı bir araştırma raporu yayınladı.














GE – General Electric ile yapılan anlaşma ile Sayas’ın % 200 ‘lük kapasite artırımı sonrası gelecekteki satış, karlılık ve üretim tahminlerini içeren oldukça detaylı bir rapor olmuş.

Şirketi merak eden her yatırımcının okumasında faydalı olacak bir yatırım raporu hazırlanmış. İntegral Yatırım’a yatırımcılar adına teşekkür ederim.

 

İntegral Yatırım kapasite artırımı ve GE anlaşması sonrası böylesinde detaylı bir gelecek projeksiyonu içeren rapor hazırlarken, Sayas’ın da belki yıl sonu faaliyet raporunda veya bir yatırımcı sunumunda buna benzer bir gelecek projeksiyonu da içeren, en azından 2024 yılını öngören bir ciro – kar artışı öngörüsü olsa şirket ortakları kendi hesaplarını sadece bir aracı kurum raporuna göre yapmak zorunda olmaz. Ama bu yine iyi. Geçen hafta Turex incelerken şirket hakkında bırakın aracı kurum raporunu, açık kaynaklarda dahi bilgi bulmak zordu.


2023 yılında İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon hisse satışı yaparken, Türkiye Hayat Emeklilik A.Ş. de alım ve satım işlemleri yapmış. Merak edenler KAP haberlerinden görebilir.  


Evet, buraya kadar 2018 – 2023 /09 Faaliyet Rapor ve KAP notlarım vardı.

Şirketin değişim hikayesi, patron satışları, heyecan uyandıran yeni iş anlaşması ve % 200 kapasite artışı hedefleyen yeni yatırımlar ve bu yatırımların satış ve karlılıklara olan neredeyse 3x artış etkisi öngören aracı kurum raporu aklımda kalanlar. 


Şimdi Finansal Tabloları ekleme sırası;



















Notlarım;

Şirketin 2018 yılından itibaren değişimi Faaliyet Raporları ve Kap haberlerinden şahit olunması,

2020 yılı itibariyle Faaliyet Raporları daha kurumsallık içermiş, daha detaylı bilgiler ve yönetimden mesajlar yer almaya başlaması,

Şirket hakim ortakları – yönetim kurulu başkanının hisse satışları, serbest fonların ve emeklilik fonların dönem dönem hisse alış – satış işlemleri,

Şirketin 2024 ilk çeyreğinde tamamlamayı hedeflediği %200 kapasite artırımı ve gelecekteki satış ve karlılıklarına olan etkisi,

GE – General Electric ile yapılan iş anlaşmasının ileride daha da büyüme ihtimali (kapasite fazlasının da anlaşmaya dahil edilmesi ) – Yeni ABD pazarının şirkete GE dışında da müşteriler bulma ihtimali,

Off –Shore alanında yurtiçi ve yurtdışında yeni pazarların açılacak olması, şirketin konu ile ilgili olarak ür-ge çalışmaları yapması, (2021 yılından itibaren)

Şirket ile ilgili olarak en azından bir aracı kurumun detaylı bir araştırma raporu / gelecek projeksiyonu oluşturması ki en azından yatırımcılar kendi tahminlerini yaparken karşılaştırabilir,

Şirketin ilişkili taraf Ateş Wind Power hasılat beklentilerini önden paylaşması, iş sözleşmelerini KAP’ta bildirmesi, GE – General Electric ile olan 2024 iş anlaşması tutarını da KAP’ta ilan etmesi gibi şeffaf veri paylaşımı olması ve yatırımcıların bu verileri kullanarak kendi gelecek ciro / karlılık ve hbk tahminlerini yapabilmesi,

2023 yıl sonu faaliyet raporunda veya yatırımcı sunumunda kapsamlı bir gelecek projeksiyonu olma ihtimali (Şirket tarafından yapılan)


Sayas 09 Şubat 2024 kapanış itibariyle;

Piyasa değeri         : 8.961.000.000 TL

F/K                        : 33,07

PD/DD                  : 19,49


Peter Lynch ile veda edeyim;

"Hisse senetleri piyango biletleri değildir. Her hisse senedinin arkasında bir şirket bulunmaktadır. Eğer şirket başarılı olursa, zamanla hisse senetleri de iyi performans gösterir."

Sayas ortaklarının da hisse fiyatından ziyade şirketin faaliyetlerini takip etmesi bu yüzden önemli. Yatırımlar biter, satış ve karlılık öngörüldüğü gibi artarsa piyasa elbet er ya da geç kimi zaman da önden görecektir.

 

Saygılarımla;




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”




































Daha yeni Daha eski