Basit Yatırımcı 2023 / 12 Faaliyet Raporu; Geleceğe Dair Beklentiler ve Kararlar

Merhabalar;

Uzun zamandır bir şeyler yazmıyordum. Tekrar yazmaya başlamak istedim.

Tasarruf ve yatırımlarıma aynen devam ediyorum. Ocak 2024 itibariyle aylık yatırım tutarını en az %20 artırma kuralımı uygulamaya devam edeceğim. Aylık alımlarımda hangi şirketlere ne kadar aktaracağıma kadar planlamaları da yaptım.

Ekran açmıyorum güzel. Borsanın düştüğünü, bazı şirketlerin 200 günlük ortalamalarının altına geldiğini whatsapp’ıma gelen söven mesajlardan falan haberim anca oluyor =)

Örneğin Froto’nun bir ara 800 altına düştüğünü çaycı abiden öğrendim. Azizim 806'dan alım emri vermiştim akşam kapanışta 790’a inmiş ya tüh dedi 2 gün önce.

Bense; abi ben de ayın 15 ini bekliyorum aylık alımda artık kaçtan alabilirsek alıp geçeriz artık napalım modundayım.

Çaycı abimiz son borsa rallisinde borsaya girenlerden olup, saçma spek hisselerden zarar edince bana dert yanınca, abi her ay düzgün kurumsal bir şirketin hissesini topla geç ne uğraşıyorsun deyince her ay 1 lot Froto alıyor.

Halka arz gelirlerinden şimdilik ayda 1 lot aldığını söylüyor. Ne güzel.

Borsanın yataya bağlaması artık ikili muhabbetlerde borsa konusunun çok açılmamasına vesile oldu. Kumarbaz abiler bu aralar coin işlerine girdiler. Matriks ekranlarını kapattılar. – Tat vermiyormuş. =)

Bu sene sanırım 4-5 kişi sayemde uzun vadeli yatırıma başladı. Maaşlarından min. 1/10 unu borsadaki düzgün, kurumsal şirketlere yatırıyorlar her ay artık. Onlarla konuşuyoruz birbirimizi motive ediyoruz. Kap haberlerini mesajlaşıyoruz.

“Şimdi almayacaksak ne zaman alacaz hocam” tarzı mesajlar ile bu zor zamanlarda birbirimizi gazlıyoruz.

Bu sene güzel bir ralli yaşadık, herkesin portföyü güzel yükseldi. Bakmayın Ekim’den bu yana yatay – düşey olsa da ama ne kazandık be=)

O yüzden portföyüm şu kadar arttı falan yazmıyorum o şahsa özel konu gerek de yok. Yıllık 50 asgari ücret geliri elde edene dek Tasarruf ve Yatırıma devam.

Ekran açmayınca odaklanacak çok daha güzel raporlar, sunumlar, youtube yayınlarını fark ediyor insan. Yeni büyüme şirketleri, borçlarından kurtulup kara geçmeye başlayan ya da kapasite artırımını bitirecek olan şirketlere dair yayınlar, raporlar, sunumlarla zaman geçirmekten keyif alıyorum.

Yılsonu geliyor, aylık alımlar – toplu alımlar excel tablolarını incelemeye – derlemeye başladım. Yılsonu Tasarruf ve Yatırım bilançomu / Basit Yatırımcı 2023 – 12 Faaliyet Raporunu hazırlıyorum kendim için.

Sene başında ben bu şirketi 10 yıl tutarım dediğim pozisyonumu kapattım misal. Büyük söz söylememek lazım belki de..

“Bazı hisseler sadece alınır, satılmaz evlat.”

2023 yılı biterken yeni yıl için Tasarruf, Yatırım ve Davranış Stratejilerime dair bazı kararlar aldım;

-Öncelikle Aylık yatırım tutarımı en az %20 artıracağım. “Sanki Konut Kredim Varmış gibi” yatırım stratejisinde aslında konut kredisi sabit olsa da her yılbaşında minimum yüzde 20 artış kuralını kendim getirmiştim.

-Borsa ile ilgili bana danışanlara, "Kanka borsa çok riskli sakın girme" şeklinde cevap vereceğim.

-Buna rağmen borsaya girenler olur da hacı senin portföyde ne var ben de alayım derse portföyü söyleyip, bak kanka ama benim maliyetim şu ona göre vs vs deyip, sonra hisse ilk çakıldığında eğer bana “abi bu hisse düşüyor paraşüt yok mu” falan mesajları atarsa,  “Sat Kanka”, “Kafana silah mi dayadık” mesajı atacağım.

-Hanıma aldığım kindle’dan (Kendisi sadece yaz tatilinde kullandığı için ?!&%) finans, yatırım, ünlü yatırımcılara dair kitap okumaya daha fazla zaman ayıracağım.

-Portföyümü;

1)Süper Uzun Vadeli Şirketler

2)Orta Vadeli 3-5 yıl / Mid Cap. Şirketler

3)Kısa Vadeli / 6 Ay Vadeli Kumar Pozisyonlar

Olarak ayrı yatırım hesaplarından takip edeceğim. Özellikle uzun zamandır ekran açmadığım için Kumar Pozisyonları için ayrı bir yatırım hesabından sadece o şirketlerin takip edileceği bir “Takip Listesi” yeterli olacaktır.

Okuduğum kitapların birinde yazar Peter Lynch olabilirdi yanlışsam biriniz düzeltsin (bloğu okuyan biri varsa gerçekten) “herkesin doğasında kumar vardır, borsada da bu tür heyecan işlemleri için portföyünüzün 1/10’unu geçmeyecek şekilde daha riskli (benim kumar pozisyonlar olarak nitelendirdiğim) işlemler için ayrı bir yatırım hesabı açarak oradan yapın" tavsiyesi vardı. Aynen kardo ben de bunu tuttum ve uygulayacağım.

-Twitter’da grubumuza gelin, %40 garanti kazanç var, ücretli telegram grubumuza katılın, hep kazanın gibi milleti kazıklamaya çalışan, spek hesapları üşenmeden her gün 1 ss alıp, cimer’den spk’ya şikayet edeceğim. Karınca misali..

-Bloğuma her Perşembe bir yazı ekleme kararı aldım. Umarım bunu terk etmem. Okuduğum kitaplardan kendime notlar, Büyüme şirketleri okumaları, Yeni halka arz olan saçma GYO’ların yine incelemesi falan olabilir.

-Her gün 1 excel videosu (15dk yı geçmeyecek) çalışmaya devam edeceğim. (Ekim 2022’den beri her gün yaptım helal olsun bana) Finansal Okuryazarlık için faydalı buluyorum.

-Her gün 1 ustalık becerisi gerektiren işlere dair (15 dk yı geçmeyecek) youtube videosu izleyeceğim. (son 6 aydır bunu da yapabildim) Sayelerinde iyi bir duvar ustası olduğumu düşünüyorum. Evim saolsun baya pratik imkânı verdi bu sene.

“Evet arkadaşlar selamün aleyküm kanalıma hoş geldiniz, bugün sizlerle digitürk’ün fiber kablo döşemek için delmeye çalışıp başaramadığı ama kapının üstünde 3 delik ile beni tanıştırdığı için “Duvar Tamir “ videomla beraberiz..”

Ustalık maliyetleri çok pahalandığı için Tasarruf ve Yatırım stratejilerimde "önce kendin dene, batırırsan karın zaten usta çağırır” politikam meyvelerini veriyor.

-Hobi olarak KAP haberlerini günlük olarak ayıklayacak, “Patron geri alımı” olan şirketleri ayrı bir sekmede ayıracak, ilk alım tarihi ve fiyatı sonrası gelişmelerini takip edecek, raporlayacak ve bloğumda yayınlayacağım. Durup dururken neden aldı? Çok mu düşük buldu hisse fiyatını? Yoksa bizim bilmediğimiz bir haber mi gelecek? Bir açıklama mı olacak?

Belki bir farklı yatırım hesabı daha açıp, her geri alım yapan şirketten az biraz alırım, bakalım bu tarz bir yatırım stratejisi 2024 yılında ne kadar getiri sağlayacak şeklinde kendime bir eğlence – belki de çorba parası çıkar. Zamandan bol ne var.

Yatırım stratejim son derece basit. Mayıs 2019’dan beri her ay “Sanki Konut Kredim Varmış gibi” maaş yatınca şirketlerimde fiyatlarına bakmaksızın ekleme yapıyorum. Temettü verenlerin gelen temettüleri ile tekrar aynı şirketten alım yapıyorum.

Büyüme şirketlerinden kafama yatan olursa portföyümün 1/10'u oranını geçmeyecek tutarda alıp kenara koyuyorum. Hikayelerini takip etmek falan ayrı bir keyif veriyor.

Elime toplu para geçerse bist -%2, hedef hisse -%5 düşerse parçalı alım stratejimi uyguluyorum. (Maaş promosyonları gelene dek toplu para da yok zaten)

Kendi adıma son derece pozitifim. 2024 yılı yarı itibari ile tekrar güzel günler göreceğimizi düşünüyorum. Yahu benim şirketlerin yeni yatırımları – kapasite artırımları zaten o vakitlerde devreye girecek. Elbet benim de güneşim doğacak.

Basit Yatırım Stratejimi “artan kararlılıkla” uygulamaya devam edeceğim.

Basit Yatırımcılara selam olsun!

Saygılar;

Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Daha yeni Daha eski