Yaşar Erdinç Eğitici Bülten Serileri - 9

 

Merhabalar;

Dr. Yaşar Erdinç Eğitici Bülten okumalarına devam ediyorum. Bugün; 15 Kasım 2015 tarih ve 9 sayılı bültenden çıkardığım notları aktarıyorum.

Kısa ve Orta Vadede teknik ve temel göstergelerine göre hisse önerilerinde Yaşar Hoca’nın bizlerle paylaştığı ve benim kendim için not aldığım hususlar şu şekilde;


🌠Haftalık İnceleme Örneğinde Albrk Hissesi:


Albrk hissesi tarihsel olarak 2008 yıllarındaki seviyelerinin altında olduğu için cazip kalırken, hissenin piyasa değerinin düşük kalması dikkat çekici bulunmuş, bunun da konjonktürel olduğu yani borsanın genel düşüşünden etkilenmiş olabileceği ifade edilmiş.



Albrk’nın net kar / piyasa değeri grafikleri incelendiğinde, kar artış gösterirken piyasa değerinin düşük kaldığı bu kapsamda 2 ihtimal olduğu;

-Piyasa tarafından Banka’nın karının ileride düşebileceği yönünde beklenti olabileceği,

-Karı artmasına rağmen hisse değerinin genel piyasa düşüşünden etkilenmiş olabileceği belirtilmiş.


“… Burada ALBRK’nın kârının ileride düşeceğine dair bir beklenti oluşması için sebep yoktur ve banka hisselerinin genelindeki düşüş ALBRK hissesine de yansımıştır. Bu tür durumlarda genellikle hisseler abartılı düşüş yapmış olsalar da, kârlılığında sorun yoksa diğerlerine göre daha çabuk toparlar.”


🌠Haftalık İnceleme Örneğinde Parsn Hissesi;

O dönemde Parsn hissesinin tarihi zirvesini geçtiği ve tarihsel olarak en yüksek seviyelerde bulunduğu ifade edilirken, normal şartlarda hiçbir yatırımcının zirveye gelmiş bir hisseyi almak istemeyeceği ama uzun vadede Parsn ile ilgili önemli gelişmeler olabileceğinden bahsedilmiş.

Diğer taraftan, mali verileri de ileriye dönük çok da önemli bir sinyal vermediği gibi şu anki fiyatların pahalı olduğu halde piyasanın neden bu hisseye yüksek değer biçtiği sorulmuş..



“… Yukarıdaki grafik bu soruya nispeten cevap veriyor. Şu an piyasa PARSN’ın yapmakta olduğu ve devam eden yatırımlarının ileride cirosunu ve kârlılığını artıracağını düşünüyor. Bu nedenle de, yatırımlarla birlikte piyasa değeri de zirveye ulaşmış durumda.”


Uzun Vadeli Yatırım;

Yaşar Hoca, Uzun Vadeli Eğitim kısmında ise bir hissenin ucuz ya da pahalı olduğuna dair bakılması gereken yolları bizlere Bagfaş örneğiyle anlatmış;

“… bir hissenin ucuz mu pahalı mı olduğuna en kısa yoldan bakmak isterseniz kullanacağınız veri F/K, PD/DD ve PD/Net Satış (ciro) oranlarıdır.


“… F/K oranı 244 seviyesinde. Yani şirket şu an elde ettiği yıllık karını bundan sonraki her yıl elde edecek olsa, geri dönüşü 244 yıl anlamına geliyor. Hiç kimse bir şirketi 244 yıllık kârına almaz. Bırakın 244 yılı 15 yıl üzeri pahalıdır.

Yani F/K 15 olsa bile pahalı olarak varsayılabilir ama bir şartla! Eğer gelecek yıllarda da son elde ettiği yıllık Kârı elde edecekse.

Peki Bağfaş’ın ileriki yıllarda kârını artırması mümkün müdür? Piyasa aptal olmadığına ve milyonlarca gözü kulağı olduğuna göre neden bu kadar yüksek fiyat ödüyor?


Bagfaş üzerinden devam ediliyor;

“… Şirketin PD/DD oranına (şirketin piyasa değerinin özvarlıklarının kaç katı olduğunu gösterir) baktığımızda ise geçmişteki zirvenin 3 olduğunu ve son PD/DD oranının ise 2.16 olduğunu görüyoruz.”


 “… Normal şartlarda bir şirketin PD/DD oranı özvarlık karlılığının 10-15 katı civarında olması gerekir. Bağfaş’ın özvarlık karlılığı (Net kar/özvarlıklar) ve Net kâr marjı (Net kâr/Net satışlar) grafiği aşağıda verilmiştir.”




“… 2011 yılında NKM (net kar marjı) %25’e yaklaşırken, aynı yıllarda ÖK (özvarlık karlılığı) %42.28 seviyesine kadar yükselmiş. Daha sonra hem NKM hem de ÖK düşüş trendine girmiş. Son bilanço verilerine göre ise NKM %0.64, ÖK ise %0.91 seviyesinde bulunuyor. 

Bir şirketin PD/DD oranı eğer ÖK’nın 10-15 katı olacaksa 0.91 ile 10’u çarptığımızda PD/DD 0.10-0.15 arasında olmalıdır. Halbuki Bağfaş’ın PD/DD oranı 2.16 ile bu rakamın neredeyse 21 kat üzerindedir. 

Bu kritere göre de Bağfaş çok pahalıdır.”




Brüt kar marjı (BKM)=Brüt kar/Net Satışlar

Esas Faaliyet Kar marjı=Esas Faaliyet karı/Net Satışlar

FAVÖK Marjı= FAVÖK/Net Satışlar

 

“… Dikkat edilirse bu üç kar marjında da ÖK ve NKM gibi aşağı trend yok. Çünkü olan olay sadece net karın kur farkı giderleri nedeniyle düşmüş olmasıdır. Fakat şunu da belirtelim ki, kur giderlerini çıkarsak dahi Bağfaş şu ana kadar ki mali verileri ve karlılıklarına göre pahalı görünmektedir.”

 

❗“… Peki neden piyasa olması gerekenden yüksek bir fiyat belirlemiş durumda? Az önce sorduğum soruyu tekrarlayayım…

Piyasa aptal olmadığına ve milyonlarca gözü kulağı olduğuna göre neden bu kadar yüksek fiyat ödüyor?"


🔔"Bu soruya vereceğimiz cevap çok nettir. Çünkü piyasa geçmişi ve bugünü değil, geleceği fiyatlıyor. Her zaman söylediğimiz, ağzımıza sakız yaptığımız “Borsa beklentileri alır, gerçekleri satar” deyimi burada geçerlidir.”


Yaşar Hoca; Bagfaş örneğinde tüm piyasa çarpanlarına göre değerleme oranlarının hissenin çok pahalı olduğunu gösterdiği halde nasıl hala uzun vadeli yatırım olarak önerildiğini biz okuyuculara sormuş ve cevaplamamız için aşağıdaki soruları ödev olarak bizlere vermiş;


💥Borsa veya piyasa, Bağfaş’ın önümüzdeki 1-2 yılda net karının kaç TL’ye çıkmasını bekliyor?

💥Şu anki fiyatı hangi beklentiye göre belirliyor olabilir?

💥Piyasa çarpanları dediğimiz F/K, PD/DD ve PD/Net Satış oranları dediğimiz bu oranlar sağlıklı karar vermemize yardımcı olabilir mi?

💥Piyasa çarpanlarına ekleyeceğiniz başka bir piyasa çarpanı ve piyasa çarpanları yöntemi yerine başka bir yöntem öneriniz var mı?


Yaşar Hoca, Gelecek bülteninde Bagfaş örneği üzerinden Uzun Vadeli Yatırım üzerine eğitime devam etmiş.

Bana da düşen okumaya devam etmektir.




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”






Daha yeni Daha eski