Yaşar Erdinç Eğitici Bülten Serileri - 5

 


Merhabalar;

 

Dr. Yaşar Erdinç Eğitici Bülten okumalarına devam ediyorum. Bugün 04 Kasım 2015 tarihli 5 nolu bültenden çıkardığım notları paylaşıyorum.

 

Yaşar Hoca’nın her hafta teknik ve temel verilere göre öne çıkan hisse değerlendirmelerinde yaptığı yorumlar benim için çok değerli. Her yorumu bir ders niteliğinde.


Haftalık incelemelerinde BTCIM örneği;

“… BTCIM’in kârı tümüyle esas faaliyetinden kaynaklanıyor, fakat likiditesi zayıf olduğundan zannedersem fonlar veya büyük yatırımcılar girmiyor ama piyasa her zaman her şirketi hak ettiği fiyata getirir.


Yukarıdaki grafikte mor çizgi esas faaliyet karı ve sarı çizgi net karı gösteriyor. Mavi barlar da satış seviyesini gösteriyor. Satışlar ve karlılık artarken F/K ve PD/DD oranları olması gereken seviyelerin en azından yüzde 20-30 altında bulunuyor…”




“Şirket yatırım yapıyor, kar ediyor ama gitmiyor abi” lafını her zaman duymuş ve bazen de söylemişizdir. İşte Yaşar Hoca da yukarıdaki yorumunda her ne kadar şirket satışlara paralel olarak esas faaliyet karını artırsa da hisse fiyatının geç de olsa, eninde sonunda ederine piyasa tarafından getirileceğini söylüyor.


 Uzun Vadeli Yatırıma İlk Adım;

Dr. Yaşar Erdinç Eğitici Bülteninin son bölümünde artık Uzun Vadeli Yatırıma başlangıç öncesi biz yatırımcılara psikolojik olarak hazırlık ve yatırım stratejisi üzerine çok güzel bilgi ve tavsiyeler veriyor.

 

“… Uzun vadeli yatırım için başta ayıracağınız para sizin paranız değil artık. Bunu kabullenmeli ve bu paraya en az 5 yıl dokunmayacağınıza dair kendinize söz vermelisiniz. Kendinize verdiğiniz sözü tutmazsanız, kendinize olan saygınız bitecektir. Bir daha asla yeltenmeyin. Sözünde durmayan insanın asla orta veya uzun vadeli yatırımcı olması mümkün değildir. “

 

“Fiyat hareketlerinin şeytan olduğuna inanın ve sizi yolunuzdan çevirmek için elinden gelen her türlü oyunu deneyeceğinden şüpheniz olmasın. Bu şeytani oyunlar karşısında ya sözünüzü tutabilecek ya da tutamayacaksınız. “

 

“Şeytanın sizi kandırmaması için fiyatları izlemekten vazgeçin.”

 

"Uzun vadede yatırım yapılacak kağıtlar kısa ve orta vadede sıradan yatırımcılara heyecan vermeyen kağıtlar olacaktır. Sabır testinden geçeceksiniz."

 

Seçim öncesi borsamızda yaşanan sert düşüşler eğer belli bir stratejiniz ve sağlam psikolojiniz yoksa üzebilir.

 

Benim de portföyüm sene başına göre yüzde 25 azaldı ama bugünlerin de geçeceğini, 1o yıllık bir vadede bu tür süreçlerin olacağını geçmiş verilerden – olaylardan biliyorum.

 

Aylık alımlarıma devam ediyorum. Az biraz yedek akçem var onla da portföyümdeki lotu az olan hisselerime ekleme yapmak için gerekeni yapmak için bekliyorum.

 

Yaşar hocanın dediği gibi fiyat şeytandır, izlemeye devam edersek bize hata yaptıracaktır. Yatırımcısı olduğum şirketlerin 1.çeyrek raporlarını okuyorum, şirketler çalışmaya devam ediyor.

 

Bıraksanız ülke yönetecek kalitedeki adamlar yönetici. Benden daha iyi bu süreci yöneteceklerdir.

 

Bu zor zamanlarda borsayla uzun zamandır ilgili olanların telefonları susmaz, her gün bir arkadaşı arayıp hacı napalım kol mu kesicez daha ne kadar düşecek, paralarımız pul oldu abi ne yapalım soruları geliyordur eminim.

 

Borsa kısa ve orta vadede riski yüksek – oynak bir piyasadır. Ama uzun vadede eminim ki düzgün şirketlerde olanlar için iyi bir yatırım aracıdır. Geçmiş verilere bakın, istatistik yalan söylemez.

 

Beni telefonla arayan arkadaşlarıma dediğim gibi bu düşüş zamanlarında almayacaksak ne zaman alacağız? Hani herkes korkarken alanlar kazanıyordu? 


Borsada “İndirim Sezonu Başladı”. Pahalı olunca mı alan kazanıyor yoksa black friday ‘de alanlar mı?

Belki de borsa size göre değildir, daha güvenli – stabil yatırım araçları da var.


Ne demiş Warren Buffet; eğer bir hisseyi aldığınızda ekran karşısında yüzde 50 kaybetmeye kalbiniz dayanmayacaksa borsa belki de size göre değildir. Buna benzer bir şeydi . hah buldum aşağıda orjinali. Bence Warren hoca bunu kastetti.



 

İlave olarak kendi yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in de tarihte 3 kere yüzde 50 aşağı indiğini, halbuki şirkette herhangi bir problem olmadığını söylüyor.

 

Yani piyasa bu işte, bazı zamanlarda en güzel şirketleri saçma fiyatlarda değerlendiriyor. O yüzden adamlar piyasa kısa vadede rasyonel değildir der.

 

Sağlıcakla kalın;




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski