Yaşar Erdinç Eğitici Bülten Serileri - 3 ve 4

 


Merhabalar;

Dr. Yaşar Erdinç Eğitici Bültenlerini okumaya ve notlar çıkarmaya devam ediyorum.

3 nolu bültenler A – B ve C olmak üzere düzenlenmiş. Genel olarak Dünya Piyasalarında ve Borsa İstanbul’da yaşanan gelişmeler hakkında bilgi vermiş Yaşar Hoca.

11 Ekim 2015 tarihli 4 nolu Eğitici Bülten ile “Uzun Vadeli Yatırım” konusuna giriş yapılmış.

Şimdi yazacaklarım 4 nolu bültenden aldığım notlara dairdir.

 

Yaşar Hoca “Teknik ve Temel Verilere Göre Öne Çıkan Hisseler” önerisinde bulunurken çok ince noktalara değiniyor.

Hektaş örneğinde; 



“… satışlar sürekli artarken, esas faaliyet karı ve net karı bir biriyle uyumlu bir şekilde artmaya devam etmektedir. Şirketin hem satışları hem de kârı artıyorsa piyasa değerinin de artması beklenir.

 

Şirketin esas faaliyet kârı 2009’da 5.3 milyon TL’den 23.65 milyon TL’ye çıkarak 4 kattan fazla artarken, piyasa değeri de, 65 milyon Tl seviyesinden 200 milyon TL seviyesine kadar yaklaşık 3.5 kat artmıştır. Demek ki orta ve uzun vadede karını artıran şirketlerin hisse değeri de artabiliyormuş.

 

Eğer bir şirketin kârları ile piyasa değeri arasında bir ilişki bulamıyorsanız, o şirket hisselerinden uzak durunuz.”


Her Basit Yatırımcı’nın öğrenmesinde faydalı olan bilgiler.

 

Tüpraş örneğinde;

“… TUPRS’ın Duran varlıklara ait grafiği aşağıda görülüyor. Dikkat ederseniz 2012’den bu yana toplam duran varlıkları 4 milyar TL civarından 12 milyar TL’ye yaklaşmış.


Sürekli olarak yatırım yapan bir şirket görüyoruz. Bu yatırımlar yavaş yavaş karlılık üzerinde etkisini göstermeye başladı. Önemli miktarda yatırım yapmış olması şirketi orta ve uzun vadede cazip kılıyor.

Satışlar, ekonomideki yavaşlamayla birlikte aslında yıllıklandırılmış bazda son dört dönemdir azalma kaydetmesine rağmen, sarı çizgi ile gösterilen esas faaliyet karında Haziran dönemi bilançosunda önemli bir artış oldu.

 

Bunun en önemli sebebi ise satışların maliyetindeki sert düşüştü. Yapılan yatırımlar maliyetleri azaltmakta etkili olurken, petrol fiyatlarındaki düşüşün de maliyetleri aşağı çekmesiyle başarılı bir görünüm sergilendi. 100 liralık bir satışın maliyeti % 96.82’den %90.58’e düştü. Bir başka deyişle brüt kar marjı yüzde 3.18’den yüzde 7.18’e çıktı. Tüpraş’ın yılda 38-40 milyar TL ciro yaptığını düşünürseniz bu brüt kar marjındaki 4 puanlık artışın kara yıllık bazda 1.4 ile 1.5 milyar TL katkı yaptığı görülür.”

 

Yaşar Hoca Tüpraş incelemesinde petrol fiyatlarının Tüpraş üzerindeki Esas Faaliyet Karı ve Satışların Maliyetleri kalemleri üzerindeki etkisini yalın ve net bir şekilde biz yatırımcılara anlatmış.

Petrol, çelik vb. sektörlerinde şirket değerlendirmesi yaparken şirketlerde maliyet kalemlerini oluşturan hammadde fiyatlarını takip et.

 

Armada örneğinde;

“… Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Aşağıdaki grafikte net kâr bir anda fırlayıp tekrar düşüyor. Eğer bir firmanın esas faaliyet karları belirli bir trendde giderken, net kar hızlı artıp sonra düşüyorsa, o firmanın bir varlık satışı yapmış ve dolayısıyla kar yazmış olması ihtimali yüksek olur.”





Yaşar Hoca bültenin kalan kısmında “Uzun Vadeli Yatırımcı Olmak” hakkında çok güzel bilgiler vermiş.

Özellikle son günlerde Borsa İstanbul’da yaşanan düşüşlerde testere gibi biz yatırımcıları keserken güzel oldu bu bülteni okumak.

“… Demek ki mutlu yatırımcı olmak için, ya da çok daha doğru bir yorumla; mutsuz yatırımcı olmamak için piyasayı izlememek gerekiyor.

 

HİSSELERİNİZ YÜKSELMEZSE VEYA DÜŞERSE BUNA KARŞIN NASIL DAVRANACAĞINIZA, NE TÜR BİR AKSİYON ALMANIZ GEREKTİĞİNE İLİŞKİN BİLİMSEL BİR BAZ PLANINIZ VAR MI?..”

 

Yaşar Hoca bu sorulara kısa bir cevap veriyor, Çaresi var…

 

Uzun vadeli yatırımın biz yatırımcılar için mümkün olacağını söylemiş.

 

“… En az 1000 gün veya tercihen 2500 gün beklemek sözle kolay, yaparken imkansıza yakındır… Ama çaresi var…

Bir şeytan gibi önünüzde oynaşan fiyatların size hazırladığı tuzaklara kapılmamanız çoooook zor. Ama çaresi var..

Birçok hisse yükselirken, sizin hisse veya hisseleriniz yükselmiyor ve aksine düşüyorsa, bilimsel bir baz planınız olması ihtimali yüzde 2-3’ün üzerinde değil. Yani 100 yatırımcıdan belki 2 veya 3 tanesinin bir planı olabilir. Ama sizlerin olduğunu zannetmiyorum. Ama çaresi var…”

 

Dr. Yaşar Erdinç’e göre Uzun Vadeli yatırımcı olmanın çaresi nedir?

“… Yukarıdaki sorulara çare var dedim. Peki çare nedir?

Bir insanın, kendisine ait evinin fiyatını her saniye bir bilgisayar ekranından görmemesi kadar büyük bir nimet olamaz.

Okuyucunun Notu: Veya her saniye evinin değerini ekranda bir aşağı bir yukarı görmek kadar büyük bir eziyet olamaz!

Evinizin fiyatı her saniye değişse, bir haftada yüzde 50 değer kazanıp kaybetme olasılığı olsa hayatınız nasıl olurdu? İşyerinizde çalışırken bir hafta önce 450 bin liraya aldığınız evinizin fiyatının 380 bin liraya düştüğünü görseniz neler hissederdiniz? Yapmakta olduğunuz işinizdeki veriminiz nasıl bir gelişim gösterirdi?

 

Yaşar Hoca, uzun vadeli yatırıma başlamadan önce ne tür hazırlıklar yapılması gerektiğini ve gelecekte nasıl eğitimler göreceğimizi bülteninin sonunda bizlerle paylaşıyor.

“… ÇARE NEDİR? Uzun vadeli yatırıma başlamadan önce ne tür hazırlıklar yapacağız?

Hepiniz hemen çareyi söylememi istiyor ve yine kolaycılığa kaçıyorsunuz. “Yaşar Hoca hisseleri söylesin ve biz de almaya başlayalım” diyorsunuz. Adım adım gideceğiz. Yazdığım her cümleyi, her kelimeyi hücrelerinizde hissetmelisiniz. Yaşayacağınız her şeyi size önceden yaşatmam gerekiyor. Yoksa hepiniz, iki ay sonra pes edeceksiniz.

Gerçek yatırımcı olmayı çok arzu edenler bu sayfaları okumaya devam etsinler… Hepinizin “Evet hocam evet ben olmak istiyorum” dediğinizi duyuyorum ama hala sorduğum soruların cevaplarını bu zaafların çarelerini bilmiyorsunuz.

Peki Çare Nedir?

Cevabı haftaya… Ayrıca uzun vadeli kağıtları seçme konusunda sizler de elinizi taşın altına sokacaksınız. Bunun nasıl olacağını gelecek hafta anlatacağım…”

 

Allah rahmet eylesin ne kadar güzel bir insanmış.

Günümüz twitter çakma üstatlarından medet umanların Yaşar Hoca’nın 8 yıl önce bizlerle paylaştığı eğitici bültenlerini okumasının çok faydalı olacağını düşünüyorum.

İnternet gerçekten bir derya, faydalanmasını bilenin önünde ne güzel kaynaklar var.

 

Not: 17 Haziran 2019 tarihinden beri her ay düzenli olarak aylık alımlarıma devam ediyorum. Hiç pişman olmadım. Bu zor zamanlarda da ayın 15’ini iple çekiyorum ki borsada başlayan indirim sezonundan faydalanabileyim.

Kendi yatırım serüvenim başlangıcı, yaptığım komik hatalarla ilgili de bir yazı yazmayı planlıyorum kendime not – okuyuculara ibretlik olsun diye.

 

Saygılarımla;



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski