Yaşar Erdinç Eğitici Bülten Serileri - 1

 





Merhabalar;

Uzun zamandır yazmıyordum. Daha çok finansal okuryazarlığımı geliştirmek adına bu aralar okumalar yapmaktan daha çok keyif alıyorum.

Bu kapsamda, yeni bir yazı dizisine başlamaya karar verdim. Hem kendi gelişimime katkı sağlaması hem de belki birilerine bu okuduklarımdan çıkardığım notların faydalı olabilmesi dileğiyle..

Öncelikle rahmetli Yaşar Erdinç Hoca’dan bahsetmek isterim.

Kendisini ben de geç tanıyanlardanım. 2008 – 2010 yıllarında finans ekonomisi dalında yüksek lisans yaptığım zamanda derslerde Warren Buffet’lardan Charlie Munger’lardan bahsedilirken Türkiye’nin finansal dehalarından biz öğrencilere bahsedilmemesi üzücü.

Yaşar Hoca’yı borsayı uzun vadeli yatırım aracı olarak görmeye başladığımda ilk kez duydum.

Kendisini buradan tekrar rahmetle anıyorum. Gerçekten muazzam bir bilgi kaynağına sahip olup bir o kadar da mütevazı bir insanmış.

İşte bu yazı dizisinde Yaşar Hoca’nın yıllar önce bizim gibi küçük yatırımcılar için çok faydalı olan Eğitici Bültenlerinden çıkardığım notlar yer alacaktır.


Öncelikle ilk yazımda Yaşar Hoca’nın kısa bir biyografisi ile başlamak isterim.

Biyografisini kendisinin eğitimlerinin de sunulduğu “Borfin” sitesinden aldım.



“27 Ocak 1965 tarihinde dünyaya gelen ünlü finansçı, lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde, lisansüstü eğitimini Birmingham Üniversitesi'nde, doktora öğrenimini ise Leeds Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Nisan 1998 ve Haziran 1999 tarihleri arasında Oyak Portföy Yönetimi araştırma müdürü, Haziran 1999 ve Ağustos 2000 tarihleri arası İş Yatırım AŞ araştırma müdürü olarak görev almıştır. 1 Şubat 2006’dan itibaren de Beykent Üniversitesi İİBF, Bankacılık ve Finans Bölümü Başkanlığı yapmıştır. Engin tecrübe ve bilgilerini yazılarıyla Ekonomist, Globus ve Platin Dergileri ile Akşam Gazetesi’nde yatırımcılara aktarmıştır. Öte yandan “Teknik Analiz El Kitabı”, “Borsada Analiz” ve “Yatırımcı ve Teknik Analiz Sorgulanıyor” kitapları ile de ekonomi ve finans konularında insanları aydınlatmıştır. 17 Ağustos 2019 tarihinde 54 yaşında hayatını kaybetmiştir. Vefatının ardından dahi kitaplarında, köşe yazılarında ve eğitimlerinde verdiği eşsiz bilgiler ile ardından gelenlerin yoluna ışık olmaya devam etmektedir. Bu sebeple Eylül 2020’de Sermaye Piyasasına Hizmet Onur Ödülleri kapsamında ilk ödül kendisine ithaf edilmiştir.”

Kaynak Linki:


 İlgili linkte kendisinin hazırlamış olduğu eğitimlere de ulaşabilirsiniz.

 

20 Eylül 2015 Tarihli Eğitici Bülteninden Çıkardığım Notlar;

Yaşar Hoca’nın 1 nolu bülteninde aslında bugün yaşadığımız sürecin aynısının gerçekleştiğini görüyoruz.

💧FED yine faiz artırım sürecine başlamış. Ülkemiz 2015 seçimleri yaklaşmış. Yani günümüz şartlarını birebir tekrarı var. Koalisyon ihtimali olabilir mi? Piyasada belirsizlik ihtimalleri vs konuşuluyor.

“… Sonuç olarak FED’in 2015 sonuna kadar olan dönemde ya Ekim ya da Aralık ayında (28 Ekim ve 16 Aralık) faizlerin artırılması olasılığının yüzde 80’den fazla olduğunu düşünüyorum.”


💧Ülkemiz Merkez Bankası’nın Para Politika Kurulu toplantısı sonuçları ve politika faizinde herhangi bir adım atılacak mı? Dolara olan etkisi ne olur gibi konular o zaman gündemdeymiş. Şu an için PPK toplantıları artık piyasa tarafından çok fiyatlanmıyor.

“…Bu Salı günü yapılacak olan toplantıda, politika konusunda önemli bir değişim beklenmiyor. Piyasalar sadece, faiz konusunda bir adım atabilir mi? Sorusuna odaklanacaklardır. Eğer PPK’dan geçmiş toplantıdakine benzer söylem çıkarsa, dolarda güçlü olmasa da yukarı yönlü bir harekete neden olabilir.”

 

💧Amerika’dan gelecek GDP verisinin Dolar / TL üzerine etkisine değinerek burada eğitici bir bilgi veriyor bize;

“… Bir veri açıklandığında beklentilerden yüksek bir ayrışma gösterdiği zaman, oluşan sert yukarı veya aşağı hareketlerde, insanlar alım ya da satım yapmaya çalışıyorlar.

Genel mantık şöyle: “Veri kötü geldi, dolar düşüyor, daha da düşecek bari satayım”. Ama eğer veri açıklandıktan sonra ilk birkaç dakikada işlem yapmayı başaramamışsanız, o verideki bilgiyi kullanarak para kazanma olasılığınız çok düşük olup, şansa bağlı olacaktır. Bu tür zamanlarda piyasanın aksine hareket edenlerin kazanma olasılığı daha yüksektir…”


💥Piyasada bilgiyi en son ben duyuyorum gibi hissetmiyor musunuz? Daha önceden duyma imkanı olmadığı için beklenti ile ben işlem yapmıyorum.

Uzun vadeli yatırımcı olmanın güzel yanı bu. Dert yok, tek derdim gelecek çeyrekte işlerde bozulma olabilir mi veya oldu mu? Olduysa şirket gereken önlemleri alıyor mu vs vs…

Robotlarla ben kapışamam. Altı üstü Basit bir Yatırımcıyım.


💧Yaşar Hoca yazısının devamında Dolar / TL kuru için orta ve uzun vadeli tahminini ifade ediyor;

📌“… ABD Merkez Bankası FED’in ilk faiz artışını yapmış olması ve ondan sonraki yol haritasını vermesi gerekiyor.


📌Seçimden sonra güçlü bir hükumetin (Tek parti veya Koalisyon) kurulması gerekiyor. Koalisyon ekonomiye zarar verir diyenler, 1 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon
olasılığının güçlendiğine dair beklentiler ortaya çıktığında doların ve borsanın nasıl bir performans sağladığına bakmalılar.

Önemli olan güçlü bir hükümettir.

📌Güçlü bir hükumetin kurulması durumunda ilk el atılacak şey yapısal reformlar olmalıdır.

 

📌Avrupa Birliği normlarının güçlendirilmesi, ilişkilerin düzene sokulması, hukuki ortamın gerçek adaleti sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve keyfi uygulamaların bitirilmesi çok büyük katkı yapar.

📌Çözüm süreci konusunda atılacak olumlu adımlar ve çözüm sürecinin ne şeffaf biçimde yürütülmesi bu resme önemli katkı sağlar. Unutmayalım ki derecelendirme kuruluşlarının yatırım yapılabilir seviyeye bizi taşımalarının en önemli sebeplerinden biri budur.

📌Seçim sonrasında Merkez Bankası üzerindeki baskının kalkması, özerkliği ve kredibilitesi konusunda olumlu gelişmelerin olması çok önemlidir.”


❗❗Şimdi baktığımızda bugün konuşulan konuların yaklaşık 8 yıl önce de ülkemiz gündeminde olduğunu görüyoruz.

Seçim öncesi senaryolar, Merkez Bankasının bağımsızlığı, yapısal reformlar, FED faiz artışı, Tek parti ya da Koalisyon, güçlü hükümet, hukukun üstünlüğü vs vs…

Coğrafyamızın mevzuları hep aynı döngüde devam ediyor. Gelsin Warren Buffet burada yapsın yapacağını da görelim bakalım.


💧Yaşar Hoca yazının sonunda kısa vadeli bir alım satım üzerine bilgiseli vermiş. Burda da bizlere eğitimin alasını vermiş. Ben kısa vadeli al – sat yapmadığım için kendim için dikkatimi çeken noktaları ekliyorum;


“… Soru: Eğer hisse destek seviyelerinin altına geriler ve zararına satış seviyesine (stop) gelirse hangi fiyattan zarar realize etmeliyim?

Cevap: Belirttiğimiz zararına satış seviyesi satış kademesine düştüğünde satış yapılmış olacağını varsayarak, değerlendirme yapacağız. Zararına satış seviyesine gelen hisseyi hiçbir yatırımcı satmak istemez. Beynin böyle bir zaafı vardır. Bu zaafı yenemeyenler sadece zararlarının büyümesine izin verir. Bu yüzden zararına satış seviyesine gelen hissede satış yapmak gerekir…”

 

🔔Uzun vadeli portföy kurulmasına yönelik eğitime bir sonraki bülteninde başlayacağını ifade ederek bültenini sonlandırmış Yaşar Hoca.

Okumaktan keyif aldığım ve herkese de okumayı tavsiye ettiğim bu bültenleri incelemeye ve notlar çıkarmaya devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın;




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski