Biotrend - Bioen İnceleme Notlarım; İleri Seviye Plastik Geri Dönüşüm Tesisi - Polimer Yatırımı ve Karbon Kredi Sertifikası Hikayesi

 



Merhabalar;

Enerji sektöründe faaliyet gösteren “Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş.” şirketini ve yatırım hikayelerini kendim için inceleyip, notlar çıkardım. Buyrun başlayalım;

 

Şirketin İsmi ve Hisse Kodu:

Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş.

Borsa İstanbul Hisse Kodu: Bioen


Ortaklık Yapısı:


Şirketin halka açıklık oranı %34,60’dır. 

Şirketin hakim ortağı Doğanlar Holding.

Enerji alanı dışında mobilya, inşaat ve parekende alanlarında da yatırımları bulunmaktadır.

Yönetim Kurulu;

Yönetim Kurulu Başkanı:





Yönetim Kurulu Başkan Vekili:



CEO:

CV’ler incelendiğinde, Şirket CEO’su Osman Beyin sektörün içinden geldiği görülmekte.

Aynı zamanda kendisinin de  %1,83 oranında şirkette ortaklığı mevcut.

(!)27/12/2022 tarihinde 1.687.308 adet hissesini 18,50 TL’den Doğanlar Holding’e satmıştır. 



Şirketin Faaliyet Alanı:

Biotrend Çevre ve Enerji Yatırımları A.Ş. 5 Mayıs 2017 tarihinde kurulmuş.

Ana faaliyet konusu biyokütle kaynaklarından; fermantasyon, gazlaştırma, yakma teknolojilerini kullanarak enerji üretimi yapılması ve katı atık depolama alanlarının işletimi, bu alanlarda mekanik ayırma tesisi, ATY (atıktan türetilmiş yakıt) hazırlama tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, biyolojik işlem (kompost, biyometanizasyon) tesisi, LFG (Landfill Gas) Enerji üretim santrallerinin kurulum ve işletimi işlerini gerçekleştirmekle birlikte bu alanlarda mühendislik, taahhüt ve danışmanlık hizmetleri de sunmakta.

Biotrend; elektrik enerjisi sektöründe, Türkiye genelinde faaliyette olan ve inşaatı devam eden toplam 181,251 Mwe lisanslı (önlisansı alınmış olanlar dahil), 2,4 Mwe lisanssız biyokütle/biyogaz enerji santrali ile yenilenebilir enerji üretimi alanında faaliyet göstermekte.

Türkiye genelinde; biyokütle, evsel katı atık ayırma, gazlaştırma – yakma ve ATY üretimi, biyometanizasyon, atık sahası işletimi, biyokütle yakma tesisi ve atık ısı, biyolojik atık yakıt ve tedarik tesisleri yatırımları bulunan Biotrend, yatırımları devam edenlerle birlikte 15 biyogaz, 2 biyokütle ve 1 atık yakıt hazırlama ve tedarik tesisi olmak üzere toplam 18 adet tesisi bulunmakta.









Biotrend’in sahip olduğu elektrik üretim lisanslarının toplam gücü 181,251 Mwe olup bunun 137,651 Mwe’lık kısmı biyogaz ve 43,6 Mwe’lık kısmı biyokütle santrallerinden oluşmakta.


Şirket’in tesisleri; Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunmaktadır.


 

03.11.2022 itibarıyla işletmede olan Şirket santrallerinin kurulu gücü 99,2 Mwe olup, bunun 84,6 Mwe’i biyogaz santrallerinden ve 14,6 Mwe’i biyokütle santrallerinden oluşmaktadır. (Şirket’in aynı tarih itibarıyla günlük ortalama katı atık bertaraf kapasitesi 9.500 ton/Gün, atık ayrıştırma kapasitesi yatırımları devam edenlerle birlikte 5.300 ton/gün ve ATY kapasitesi 600 ton/gün’ dür.)


Biotrend Plastik Geri Dönüşüm Tesisi / Polimer Yatırımı Hikayesine bir bakış atalım;

Biotrend; 14.09.2022 tarihli KAP açıklamasıyla Honeywell International Inc. (NASDAQ: HON) grubu şirketlerinden UOP LLC ile Türkiye’de kurulması planlanan yıllık 30.000 ton atık kapasiteli bir plastik geri dönüşüm tesisinde Honeywell UpCycle Proses Teknolojisi'nin faaliyete geçirilmesi amacıyla iş birliği gerçekleştirilmesine yönelik iyi niyet mektubu imzaladığı duyurmuş.



16.11.2022 tarihli KAP açıklamasıyla; Honeywell International Inc.grubu şirketlerinden UOP LLC ile kurulması planlanan plastik geri dönüşüm tesisine ilişkin çalışmaların devam ettiğini, ön mühendislik (FEED-front end engineering design),fizibilite çalışmaları sürdürüldüğü belirtilmiş.



Şirket, 07.12.2022 tarihli KAP açıklamasında; ileri dönüşüm teknolojileri ile plastik atıkların geri kazanımı ve iç tüketim amaçlı yenilenebilir enerji santralleri kurulumu faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla "Biotrend İleri Dönüşüm ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Sanayi Anonim Şirketi'nin kurulması kararlaştırdığını belirtmiş.



19.12.2022 tarihli KAP haberiyle; kurulması planlanan yıllık 30.000 ton atık kapasiteli ileri dönüşüm tesisinin kapasitesinin 60.000 ton'a çıkarılmasına karar verildiği ilan edilmiş.


Açık kaynaklarda böyle tesisin bitirilme maliyetinin 160 Milyon USD tutar olabileceği öngörülmekte. 

Tesisin planlanan faaliyet başlama tarihi 2024 yılı. Ciroya katkısı 2024 tarihinden itibaren olacak.

💥Şirket bu yatırımı tamamlayıp, faaliyete geçirdiğinde, Türkiye’nin ilk ticari ölçekli atık plastik geri dönüşümü tesisine sahip olacak.

Tesisin ömrü boyunca başlatma, devreye alma ve teknik destek hizmetleri de dâhil olmak üzere ilgili mühendislik çalışmaları ve teknik hizmetler Honeywell UOP, tarafından sağlanacak.


Biotrend Karbon Kredi Sertifikası Hikayesine gelelim;

Öncelikle Info Yatırım’ın 19 Eylül 2022 tarihli araştırma raporundan alıntı yapalım;


Biotrend, faaliyette bulunan tesislerinin tamamında çeşitli kurumlarca karbon kredilendirme süreçlerinin ilk aşamasının tamamlandığı haberleri var.

Mundo Verde Climate SA ile yapılan anlaşma kapsamında 4.000.000 tCO2e karbon kredisinin münhasıran satışının planlandığı ve bu kapsamda 20 Milyon USD tutarında bir gelir elde edilmesi planlanmakta.

💥İlk 5 Milyon USD tutarındaki karbon kredisi satışının önümüzdeki 2022/ 12 bilançoya girmesi beklenmekte.

Şirketin 10 Ekim 2022 tarihli KAP haberinde detaylı bilgiler yer almış.


Karbon Sertifikası, şirketlerin azalttığı emisyon salınımlarını sertifikalandırması ve başka kuruluşlara satması ile bu kurumların karbon salınımlarını dengelemelerine yardımcı olması ve bu vesileyle de şirketlerin para kazanmasını sağlar.

Açık kaynaklarda yer alan bilgilerde; Paris Antlaşması 6 Ekim 2021 tarihinde TBMM’de onaylanması ile resmen yürürlüğe girdiği, bu minvalde 2050 yılına kadar karbon emisyonlarında net sıfır taahhüdünü verilmesinin ardından ülke çapında emisyon azaltımına yönelik çalışmaların, sürdürülebilir teknolojilere ve karbon sertifikasyonuna talebin artışının beklendiği ifade edilmektedir.

Yani büyük sanayi kuruluşları 100 birim emisyon salınımı belki de 50 birim karbon kredisi alarak tamamlayacaklar gibi düşünebiliriz.

Konuyla ilgili olarak Türkiye’de de 2023 yılı içerisinde bir Karbon Ticareti Borsasının oluşturulacağı bizzat Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat KURUM tarafından açıklanmış.

Kaynak



Biotrend finansallarını 2022 / 12 bilançosu da açıklandıktan sonra inceleyeceğim.

Şirketin hikayesi; Honeywell ortaklığı ile yapacakları Plastik Geri Dönüşüm Tesisi ve Karbon Kredisi Sertifikası.

Karbon kredisi satış anlaşmalarının Türkiye’de 2022 yılındaki ortalama fiyatının 5 EUR / TON olduğu, 5 yıl içerisinde 25  - 30 EUR seviyelerine çıkacağı tahmin edilmekte.

❗Avrupa Birliği’nin 2050 yılı karbon nötr hedefleri kapsamında; Türkiye için 01 Ekim 2023 yılından itibaren karbon yoğun altı sek­törde (demir-çelik (vida ve cıvata gibi ürünler dahil), elektrik, hidrojen çimento, alüminyum ve gübre) emis­yon raporlaması ve 2026 yılından itibaren raporlanan emisyon üzerinden vergi ödeme yükümlülüğü getirecek.

Kaynak

Kaynak



Merak edenler daha detaylı araştırmayı yapsın.

Finansallara dediğim gibi 2022 / 12 bilançosu sonrası bakacağım.

Yatırım kişiye özel bir süreçtir. Kendi araştırmanızı yapın.

Şirketin Investing Forumlarındaki yorumlarına bakın mesela. Sizin için önemli olan bir eleştiri benim için önemsiz olabilir.

Google, Faaliyet Raporları, Finansal Raporlar ve Yatırımcı Sunumları herkese açık. Okuyun.

Kolay para kazanmıyoruz. O halde başkasının tavsiyesi ile değil, kendi okumanız, araştırmanız ile yatırım yapın.

Sağlıcakla;



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”






Daha yeni Daha eski