Koç Holding 3.2 Milyar Dolar Tutarlı Batarya Yatırımından Koreli Ortak Vaz Mı Geçiyor?

 


Merhabalar;

Açık kaynaklara Koç Holding Batarya Yatırımı ile alakalı haberler düşünce ben de daha önce batarya yatırım hikayesini incelediğim için araştırmak istedim.

Öncelikle “Koç Holding / Kchol; 32 Milyar TL'lik Batarya Üretim Tesisi Yatırım Hikayesi” yazımı buraya bırakayım.

14 Mart 2022 tarihinde Koç Holding / Kchol; Ford Motor Company (Ford) ve SK On CO., Ltd. (SKO) ortaklığı ile Ankara’da batarya üretimi yatırımı yapılmasına yönelik bir niyet mektubu imzalanmıştı.


Bu ortaklık ile 2025 yılında 30 – 45 Gigawat saat kapasite ile yatırıma başlanması hedeflenmişti.

Toplam yatırım tutarının 3.2 Milyar USD olduğunu belirtelim.

21 Eylül 2022 tarihinde, Koç Holding’in söz konusu yatırımla alakalı olarak ÇED sürecini tamamladığı, Başkent OSB’de tahsis sözleşmesi imzaladığı yer aldı.

Batarya yatırımı inşaat sürecinin 18 ayda tamamlanması yine açık kaynaklarda yer almıştı.


❗Bugün 09 Ocak 2023 tarihinde finans haber kaynaklarında; söz konusu yatırımın Koreli partneri SK On Co.’nun 3.2 Milyar USD tutarlı batarya yatırımından yüksek faiz oranları, finansal kaynaklarda yaşanan gerileme ve Ukrayna – Rusya savaşının dünyanın 2. büyük pazarı olan Avrupa Elektrikli Araç sektörünü olumsuz etkilemesi nedeniyle yatırım planından vazgeçtiği yer aldı.



Açık kaynaklarda, Ukrayna – Rusya savaşının Elektrikli Araç sürme maliyetlerini artırdığı, kimi durumlarda benzinli araçlara göre daha maliyetli olduğu vurgulanmış. Bu maliyet artışının Avrupa’daki elektrikli araçlara olan talebi olumsuz etkilediği yer almakta.

SK On Co. Şirketinin Macaristan Batarya Yatırımının da bu olumsuzluklardan etkilenebileceği ifade edilmekte.

❗❗Bloomberg tarafından şirketle yapılan görüşmede; SK On Co. Şirketinin Ford ile Türkiye’de ortak batarya yatırımından vazgeçip vazgeçmediği ile henüz net bir karara varmadığı açıklanmış.



Koç Holding tarafından herhangi bir açıklama ya da kap haberi şu an için yok. Ben kendim de firmaya konuyla ilgili olarak sorularımı soracağım.

Başkent OSB’deki inşaat başladı mı? Şirket başka bir ortak bulacak mı? Yoksa SK On Co. ile yola devam mı edilecek? En nihayetinde şirket daha net bir karar vermediğini ifade etmiş..

Koç grubunun bu yatırımı öyle ya da böyle gerçekleştireceğini düşünüyorum. Belki başka ortakla.. Gelişmeleri hep beraber göreceğiz.

Güncelleme:



09 Ocak 2023 tarihinde Koç Holding tarafından KAP’a bildirim yapılarak, Şirketin, SK On Co ile bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalandığını, bu minvalde Ford'un Türkiye'de Koç ile birlikte batarya yatırımı yapılmasına yönelik planlarında bir değişiklik olmadığı vurgulanmış.

İlgili KAP haberinde, batarya yatırımının Ford Motor Company ile devam edeceğini, Koreli ortağın yola devam etmeyecek olması halinde de yatırımı yapacağını anlıyoruz.

Takipteyiz;

 

Sağlıcakla kalın.





Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski