Naturelgaz İnceleme Notlarım

 



Merhabalar;

2021 yılında halka arz edilen, enerji sektöründe faaliyet gösteren Naturelgaz Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ni kendim için inceleyerek kısa notlar çıkardım. Sizlerle de paylaşmak isterim.


Borsa İstanbul Kodu: ntgaz


Ortaklık Yapısı:

 

Şirketin halka açıklık oranı %30’dur. 


Yönetim Kurulu Başkanı:


Kendisi Global Yatırım Holding’in sahibi Mehmet Kutman’ın kardeşi. 


Genel Müdür:



Gaz Ticareti Direktörü:


Üst yöneticilerin CV’lerini şirketin web sitesinden ve açık kaynaklardan incelediğimde işinin ehli insanlar olduğunu görüyorum.


Şirketin Faaliyet Alanı:

✅Naturel Gaz; 2004 yılından bu yana taşımalı doğal gaz sektöründe Endüstriyel CNG ve LNG ürünleri ile faaliyet göstermektedir.

Taşımalı CNG ve LNG sistemleri, boru hattının ulaşmadığı bölgelerdeki doğal gaz arzını karşılamak için kullanılmaktadır.

Şirket’in Endüstriyel CNG ve LNG, Şehir Gazı, Oto CNG ve Kuyu CNG olmak üzere 4 ana iş kolu bulunmaktadır.


✅30 Eylül 2022 itibarıyla Naturelgaz CNG ürünündeki faaliyetlerine, 12 Endüstriyel CNG Dolum tesisi, 6 Oto CNG İstasyonu, 1 Endüstriyel CNG dolum tesisinde (Erzurum) iş birliği sözleşmesi olmak üzere toplam 20 tesis ve Sakarya’da yer alan Üretim ve Tasarım Merkezi ile devam etmektedir. LNG ürününde ise 5 LNG tankeri ile hizmet vermektedir.

❗Şirket; CNG ve LNG satış hacmi ile Türkiye taşımalı doğal gaz sektörünün lideri.


💥Endüstriyel (Dökme) CNG: Sanayi kuruluşları, fabrikalar, asfalt şantiyeleri, oteller, ısınma ihtiyacı olan kurumlar gibi doğal gaz ihtiyacı olup, boru hattına ulaşımı olmayan tüketicilere CNG taşıma üniteleri vasıtası ile doğal gazın iletimi faaliyetleridir.

Endüstriyel CNG alanında Naturel Gaz; kimya, metal, gıda, madencilik, inşaat malzemeleri üretimi gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren fabrikalar, enerji üretim tesisleri, oteller, asfalt üretim tesisleri ve ısıtma amaçlı kullanım yapan kamu kurumlarından oluşan geniş bir müşteri portföyüne doğal gaz tedarik etmektedir.


💥Endüstriyel LNG: Endüstriyel LNG, Dökme CNG ile benzer iş kollarında kullanılmaktadır. Bu iş kolunda doğal gaz ihtiyacı olup, boru hattına ulaşımı olmayan tüketicilere LNG tankerleri ile doğal gazın iletimi sağlanarak, müşteri işletmesine kurulan stok tankları ve evaporatör (gazlaştırıcı) marifetiyle doğal gaz müşterilerin kullanımına sunulmaktadır.


💥Şehir Gazı: Ekonomik ve coğrafi sebepler ile doğal gazın ulaşamadığı ilçe ve beldelere, taşımalı yöntem ile doğal gazın iletimi faaliyetleridir. 

Şehir Gazı işkolunda, doğal gazın kullanılacağı ilçe ve beldelerin CNG dolum tesislerine mesafesi, yol şartları ve kullanım miktarları dikkate alınarak uygun ürün belirlenmekte olup; şehir gazı satışları doğal gaz dağıtımını yapmakla yükümlü lisans sahibi doğal gaz dağıtım şirketlerine yapılmaktadır. Naturelgaz, 2017 yılından itibaren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK’nın koordinasyonunda, taşımalı doğal gaz sistemini ilçelere ve beldelere doğal gaz tedarik etmek üzere kullanmaktadır.


💥Oto CNG: Araçlara CNG satışı amacı ile kurulmuş olan istasyonlardan çekici, kamyon ve otobüslere taşıma yapılmaksızın sayaçlı dispenser üzerinden CNG satışı faaliyetleridir.


💥Kuyu CNG: Doğal gaz kuyularında yapılan sondaj ve analiz çalışmaları neticesinde tespit edilen rezervlerin doğal gaz boru hattı bağlantı yatırımını karşılayacak potansiyelde olmadığı ve/veya coğrafi sebeplerle boru hatlarına ulaşım imkânlarının mümkün olmadığı kuyularda bulunan doğal gazın, CNG sistemi ile değerlendirilerek iletim sistemine taşınması faaliyetleridir.


Şirket; Doğalgaz altyapısı gelişmemiş, özellikle elektrik üretimi ve sanayi için taşımalı doğal gaz ihtiyacı bulunan farklı ülkelere de yatırım yapmayı planlamakta. 


✅2021 faaliyet raporunda; Ekim ayında EPDK tarafından 367 ilçeden oluşan bir genişleme listesinin yayınlandığı, bu liste içerisinden ağırlığı 2022 ve 2023 yıllarında olmak üzere 100’den fazla ilçenin 2 – 4 sene süreyle taşımalı doğal gaz ile ikmal edileceği tahmin edilmektedir ifadesi geçmekte.

💥Şu an itibariyle açık kaynaklarda Naturel Gaz’ın şehir gazı iş kolunda 100 ilçe ve beldeye ulaştığı yer almakta. (bkz: son canlı yatırımcı sunumu )


💥Ekim 2022 itibariyle Socar LNG hisselerinin tamamını satın almış, halka arz gelirleri ile bahse konu alıma istinaden kullanılan 32,4 Milyon TL’lik kredinin geri ödemesi Ekim 2021 itibariyle tamamlanmış.

Bu alım ile şirket LNG ve CNG dağıtım ağını güçlendirmiş, bünyesine 2 adet yeni Endüstriyel CNG dolum tesisi eklemiştir. (ilave olara 6 adet de Oto CNG istasyonu)


❗2020 yılında 51 ilçe ve belde

2021 yılında 80 ilçe ve belde

2022 yılında 100 ilçe ve belde’ye Naturelgaz tarafından hizmet verilmiş.


2021 itibariyle; Türkiye’de taşımalı CNG sektöründe toplam 18 lisans sahibi, taşımalı LNG sektöründe ise toplam 7 lisans sahibi firma bulunmaktadır. Bu firmalar aynı zamanda Şehir Gazı iş kolunda da faaliyet gösterebilmektedir.

Naturelgaz tarafından; Naturelgaz’ın toplam taşımalı doğal gaz pazarındaki payı 2021 yılında %27,0; taşımalı CNG ürünündeki payı ise %82,7 olarak hesaplanmış.


28 Eylül 2022 – Oto CNG Tesis Kapanışları

❗Şirket tarafından; operasyonel verimlilik ve karlılık odaklı uzun vadeli stratejik iş planları çerçevesinde; toplam satış hacmi, ciro ve brüt karlılık içerisindeki payları dikkate alınarak; Aksaray, Bursa Mustafakemalpaşa ve Eskişehir Oto CNG istasyonlarının faaliyetlerine son verilmiş, karlılığı ve katma değeri yüksek diğer tesislerin faaliyetlerine yoğunlaşılmasına karar verilmiş.

Söz konusu üç Oto CNG tesisinin toplamının, Şirket toplam satış hacmi ve ciro içerisindeki payı oldukça düşük olduğundan dolayı (2021 yılı toplam satış hacmi içindeki payı binde bir; toplam ciro içerisindeki payı binde bir) akıllıca bir karar olmuş.


Şirketin Finansal Verileri:

Şirketin piyasa değeri; 5.057.700.000,00 TL.

Yani 1 adet Ntgaz hissesi aldığınızda (28.12.2022 tarihi kapanış fiyatı 43,98 TL) yaklaşık olarak 5 Milyar TL’lik şirkete ortak oluyorsunuz.


Dönen ve Duran Varlıklar:

Şirketin Dönen ve Duran Varlıkları istikrarlı bir artış eğiliminde.


Hasılat:

2022 yılı ilk dokuz aylık dönemde Naturelgaz’ın gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %495 oranında artarak 2,4 milyar TL’ye yükselmiştir.

Toplam satış hacmi büyümesinin yanı sıra dünya çapında artan doğal gaz fiyatlarının etkisiyle gelir ve satışların maliyeti kalemlerinde artış gerçekleşmiş.

Şirketin hasılat gelişimi son çeyrek bilançolarda her daim pik yapmış. 2022 / 12 Bilançosunda da pik gelir mi göreceğiz.


 Brüt Kar:


Şirket Brüt Karını istikrarlı bir şekilde artırma eğiliminde. Geçmiş yıllar son çeyrek bilançolarında Brüt Kar pik yapmış.

2022 yılı ilk dokuz aylık dönemde Naturelgaz’ın brüt kârı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %597 oranında artarak 659,4 milyon TL’ye yükselmiştir.

Bir önceki yılın aynı dönemine göre gerçekleşen hacim artışı; artan şehir gazı satışları ile mevsimsellik etkisinin önemli ölçüde azalması ve bu sayede maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi, doğal gaz endeksinde beklentilerin üzerinde gerçekleşen artışların etkisi ile oluşan fiyat farkı etkileri ve optimizasyon çalışmaları sonucunda brüt karda söz konusu artış sağlanmış.


Net Kar Marjı:

Şirket son 4 çeyrektir Net Kar Marjını istikrarlı bir şekilde artırmış. Son çeyrek itibari Net Kar Marjı %18,81.


 Özsermaye Karlılığı:


Şirket son 4 çeyrektir Özsermaye Karlılığını istikrarlı bir şekilde artırmış. Son çeyrek itibari Özsermaye Karlılığı %72,13’e çıkmış.


Hisse Başı Kar:


Şirket istikrarlı bir şekilde son 4 çeyrektir Hisse Başı Karını artırmış. Piyasa da bunu fark etmiş.

Uzun Vadede yukarı doğru ve istikrarlı bir hisse başı karı artışı olumlu.


Aktif Karlılık:


Şirket aktif karlılığını, 2022 / 09 döneminde, yılbaşına göre %966 artırmış.

 

Borç / Özkaynak Oranı:


Borç / Özkaynak oranının 0,80 altında olması olumlu.


Cari Oran:


Yatırımcılar için olumlu cari oran 1 üzeridir. Ntgaz’ın 2022 / 09 itibariyle cari oranı 1,8’dir.



💥Şirketin 2022 / 09 Yatırım Sunumunda güzel bilgiler paylaşılmış. Naturelgaz’ın satış hacmi 2022 ilk 9 ayında %17 artmış.

Satış hacmindeki artış Şehir Gazı ve Dökme CNG satış büyümelerinden gelmiş. 


💯Şirket’in fiyat mekanizması ile artan CNG ve LNG maliyetleri satış fiyatlarına yansıtıldığından, şirketin karlılığı doğal gaz fiyat değişimlerinden önemli ölçüde etkilenmemekte.


🔆Şirketin hedefleri arasında;

Yeni ilçe ve beldeler ile şehir gazı işkolunun hızlı büyümesinin sürdürülmesi,

Taşımalı doğal gaz sektöründeki lider konumun sürdürülmesi,

Operasyonel verimlilik ile maliyetlerin kontrol altında tutulması ve karlılığın artırılması,

İş geliştirme fırsatlarının değerlendirilerek, iş modelinin yurtdışına taşınması bulunmakta. 


🔔Naturelgaz 2021 yılında %2,92, 2022 yılında ise %3,56 temettü verimliliği ile ortaklarına kar dağıtmış.

İlerleyen yıllarda da artan verimlilik ile temettü dağıtım politikası izlerse temettü portföylerine alım için yatırımcıların ilgisini çekebilir.

Şirket sektöründe lider firma.

Yurtdışına iş geliştirme fikirlerini 2021 yılı faaliyet raporunda da belirtmişler. 2023 ve önümüzdeki dönemlerde bir haber gelir mi bekleyip görmek lazım.


❗Naturelgaz hakim ortağı Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman'la ilgili açık kaynaklarda birçok haber var.

Mesut Yılmaz’ın kuzeniymiş, aynı zamanda Adnan Menderes dönemi devlet bakanlarından Yusuf İzzet Akçal’da dedesi oluyormuş.

Merak edenler Hayat hikayesine ve Google taramaları ve investing yorumlarına bakabilir. 



🔆Yatırım kişiye özeldir. Herkes kendi araştırmasını yapmalı.


Benim için önemli olmayan bir kriter, sizin için hayati derecede olabilir. Paramız kıymetli, boşa harcayacak beş kuruşumuz yok.


Google, Faaliyet Raporları, Finansal Raporlar ve Yatırımcı Sunumları herkese açık. Okuyun.


Kolay para kazanmıyoruz. O halde başkasının tavsiyesi ile değil, kendi okumanız, araştırmanız ile yatırım yapın.


Sağlıcakla;



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski