Panelsan Kazakistan Yatırımı Yansımaları

 



Selamlar;

Daha önce Panelsan şirket incelemesini kendim için yapmış ve Şirketin yatırım hikayesi ve Kazakistan yatırımını da notlarımda belirtmiştim.

“Panelsan İnceleme ve 30 Milyon Dolarlık Kazakistan Yatırım Hikayesi”


Kısaca Panelsan’ın 30 Milyon ABD doları tutarında olan Kazakistan yatırımı kapsamında Kazakistan Varlık Fonu (Samruk Kazyna Invest) ile ortak Panelsan %51 hakim ortak olacak şekilde, Kazakistan’ın Almaty şehrinde bulunan Sanayi Bölgesinde taş yünü ve poliüretan dolgulu sandviç panel üretimi amacıyla üretim tesisi kurulmasını içermekte.

Söz konusu yatırımın 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanarak faaliyete geçmesi hedeflenmekte.

Ben de bu Kazakistan yatırımının açık kaynaklarda özellikle Kazakistan kısmına yansımasını merak ederek kendimce araştırma yaptım.


Öncelikle 20 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimini yine Kasım Cömert Tokayev kazandı. Ülkede istikrarın korunması (geçtiğimiz dönemde yaşanan karışıklıklar göz önünde alındığında) Panelsan şirketinin yatırımının da akıbetinin korunması açısından önemliydi.

“Kazakistan’da Cumhurbaşkanlığı Seçimini Tokayev Yeniden Kazandı”



Kazakistan yatırımındaki %49 hissesiyle ortak Varlık Fonu, Samruk – Kazyna JSC’nın web sitesini stalkladığımda Panelsan yatırımı ile ilgili ana sayfada veya raporlarda herhangi bir veri yer almazken, sadece haberler bölümü 11 Mayıs 2022 tarihli haberler kısmında Başkan Tokayev’in Türkiye Resmi Ziyareti kapsamında eşlik eden Varlık Fonu CEO’sunun Türk şirketlerle 180 Milyon Dolar – 6 adet iş sözleşmesi imzaladığı haberi geçmekte. 

Haberde; Kazakistan Varlık Fonu’nun Türk partnerleri Goknur, Panelsan ve Işıklar ile ortak olarak meyve – sebze üretim ve işleme yatırımı, sandviç panel ve ambalaj yatırımlarını gerçekleştireceği, ilave olarak Esan ve Lidya şirketleri ile de altın ve bakır üretimi üzerine projeler yapılacağı ifade edilmiş.

Kazakistan’ın Türk şirketler ile maden, petro-kimya, eğitim ve bilim alanında öncelikli olarak daha fazla projeler geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilirken, tarımsal teknoloji, sağlık, gaz alanları öncelikli olmak üzere çeşitli projelerinde Yıldırım Holding ile yürütüleceği yazılmış.

“Samruk – Kazyna JSC to Have Signed Documents with Turkish Companies for $180 milllion”




Panelsan yatırımı ile alakalı Samruk – Kayzna web sitesinde görebildiğim tek haber, açıklama bu oldu.

Kazakistan yatırımının sahada görülmeye başlamasıyla fonun sitesinde tekrar haber olacağını düşünüyorum.

İlave olarak Varlık Fonunun 2022 yılı Faaliyet Raporunda da Panelsan yatırımıyla ilgili açıklamalar olacağını beklemekteyim.


Diğer taraftan, Panelsan’ın Kazakistan yatırım hikayesi aslında 2020 yılı sonlarına uzanıyor anladığım kadarıyla.

İlgili Haber 

Kazakistan medyasında çıkan 9 Aralık 2020 tarihli haberde Panelsan Yönetim Kurulu Başkan Vekili / Genel Müdür Recep Kaan Maşlak’ın da yer aldığı bir toplantıda Makinsky Thermal Insulation Plant LLP şirketi kurucusu ve Kazakistan İhracat / İthalat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Berik Bekenov ile taşyünü levha ve sandviç panel ortak üretiminin yapılacağı yazılmış.

Planlanan yatırımın 47 Milyon ABD doları tutarlı olacağı ve 260 kişiye iş sağlayacağı belirtilerek, sanayi bölgesinde 13 hektar alanın bu yatırıma ayrıldığı belirtilmiş.

Ortak olması beklenen diğer şirket Makinsky Thermal Insulation Plant LLP’in ısı yalıtımı sektöründe faaliyet gösteren önemli bir Kazak şirketi olduğuna değinilmiş.



16 Nisan 2021 tarihli başka bir haberde yukarıda değinilen ortak projeyle ilgili aynı bilgiler verilmiş.

İlgili Haber


1 Ekim 2021 tarihli bir haberde Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Almas Aidarov, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan tarafı yatırım ortağı şirket ve Panelsan Genel Müdürü Racep Kaan Maşlak’ın da katıldığı bir temel atma töreninden bahsedilmiş.

İlgili Haber



Bahse konu haberde Kazakistan inşaat sektörünün büyüdüğüne dikkat çekilirken, sandviç panel üretimi gibi yeni teknoloji ürünlerin Kazakistan’da üretilemediği, bu yatırım projesinin gerçekleşmesi ile de inşaat maliyetlerinin düşürüleceği ifade edilmiş.


Ekim 2021 tarihindeki temel atma töreni ile ilgili olarak Türk Medyasında da benzer haberler çıkmış.

İlgili Haber 1

İlgili Haber 2


Halka arz izahnamesinde de …”2021 yılının ikinci yarısında söz konusu yatırım için Almaty’de kurulmuş olan firmaya %50 sermaye payı ile ortak olunmuş olup yatırımın maliyet çalışmalarının neticelendirilmesi sonrası yapılacak fabrika inşaatı ve makine alımlarını takriben 2023 yılında tek vardiya 650.000 m2 Taşyünü Panel veya tek vardiya 1.250.000 m2 Poliüretan Panel üretimi kapasitesiyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Söz konusu yatırımın finansmanında Şirket halka arzdan elde edeceği fonu kullanmayı planlamamaktadır.” denilmiş.

İzahname


Panelsan halka arz sonrası 09 Mayıs 2022 tarihli KAP haberinde bahse konu yatırım kapsamında Kazak Ortak ile %50 - %50 kurulan  Almatı Sandviç Panel LLP (ASP)’ye Kazakistan Varlık Fonunun (Samruk Kazyna Invest) ortak olmasının gündeme geldiğini, bu kapsamda Kazakistan Varlık Fonunun tabi olduğu düzenlemeler nedeniyle ASP’nin mevcut ortaklarının sahip olduğu payların ayrı bir şirket çatısı altında toplanması gereği doğduğu, bu minvalde  Kazakistan’da diğer Kazak ortak ile %50/%50 ortaklıkla yeni şirket kuruluş işlemlerine başlanmış olup yeni şirket ünvanı Panelsan KZ LLP’ın olduğu belirtilmiş.


18 Mayıs 2022 tarihli diğer KAP haberiyle de Kazakistan Varlık Fonuyla’da ortaklık işlemlerinin neticelendirildiği ve yatırımın geleceğiyle ilgili bilgiler verilmiş.



Aslında Kazakistan medyasında yaptığım haber taramasında 23 Şubat 2021 tarihli bir haberde; Kazakistan Başbakanı Askar Mamin bir hükümet toplantısında, Kazakistan’da büyüyen inşaat sektörü de gözönüne alındığında yerli inşaat malzemelerinin üretilmesinin önemli olduğuna değinmiş, bu kapsamda Sanayi Bakanlığı ve Kazakistan Varlık Fonu Samruk – Kazyna’ya hükümet için bir detaylı bir aksiyon planı hazırlaması talimatını verdiğini ifade etmiş.

Yine ilgili haberde Başbakana göre sandviç panel üretiminin de dahil olduğu yaklaşım 63 Milyar Tenge tutarlı özel teşebbüs yatırımlarının gerçekleşeceği belirtilmiş.

Yani Panelsan yatırımına Kazakistan Varlık Fonu’nun dahil olması rastlantı değil. Kazakistan inşaat sektöründe yerli üretimini artırma gayretinde.

İlgili Haber 



Evet, Panelsan’ın Kazakistan Yatırım Hikâyesinin hem Kazakistan ayağını hem de Türkiye ayağını kendime not olarak bu şekilde çıkarmış oldum.

Şirket Kazakistan Yatırım Hikayesine aslında 2020 yıl sonunda başlamış, 2021 yılında Kazak bir firmayla ortaklık kurulmuş ve 2022 yılında bu ortaklığa Kazakistan Varlık Fonunun da dahil olmasıyla hikayeyi neticelendirme noktasına gelmiş.

Herşey yolunda giderse 2023 yılı İkinci yarısında Kazakistan yatırımının faaliyete geçmesi ile 2024 – 2025 yıllarında Panelsan bilançosuna yansıması yatırımcılar tarafından takip edilmeli.

Yaptığı yatırımların karlılık ve satışlarını artırması elbette yatırımcılar için en nihai hedeflerdir.

2022 yıl sonu faaliyet raporunda gelecek dönem beklentilerinde Kazakistan hikayesi ile ilgili bilgi ve gelecek projeksiyonu yapılırsa, onları baz alarak yatırımcıların da 2023 yıl sonu hedeflerini oluşturacağını söyleyebilirim.

Şirket ile ilgili olarak 1 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirdiğim çalışmada hisse fiyatı 22 TL iken, 25 Kasım 2022 tarihi kapanış fiyatı 41,78 TL olmuş. Yatırımcısına 24 günde %90 kar getirmiş.

Bu da buraya not olarak düşülsün.

 

Sağlıcakla!



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski