Panelsan İnceleme ve 30 Milyon Dolarlık Kazakistan Yatırım Hikayesi

 





Merhabalar;

2022 yılında halka arz edilen Panelsan Çatı ve Cephe Sistemleri şirketini kendim için inceleyip, notlar çıkardım. Haydi başlayalım;

 

Şirketin İsmi ve Hisse Kodu:

Panelsan Çatı ve Cephe Sistemleri San. Ve Tic. A.Ş.

Borsa İstanbul Hisse Kodu – PNLSN


Ortaklık Yapısı:

Şirket ortaklık yapısında imtiyazlı paylar vardır.

30 Eylül 2022 tarihi itibariyle halka açıklık oranı % 23,78’dir.


Açık kaynaklarda Dede Mustafa Maşlak’ın 1942 yılında Ankara’da inşaat yapı malzemesi ticareti yapmasıyla sektöre girdikleri ifade edilmiş. 2 kuşaktır sektörde bulunuyorlarmış.

Zaten şirketin merkezi de Ankara Maidan Avm’de.


Yönetim Kurulu Başkanı:

Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Maşlak’ın CV’sine baktığımda mezun olduğu okul bilgisine ulaşamadım.

Aile şirketi Maşlak Makine’de satış müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunmuş. 1999 yılında Panelsan’ın da çözüm ortağı olan (ilişkili taraf) Timaş Endüstriyel Ürünler A.Ş.’yi kurmuş. 2004 yılında şu anki yönetim kurulu başkan vekili / Genel Müdür Recep Maşlak ile Panelsan’ı kurmuşlar.

Ayrıca enerji sektöründe faaliyet gösteren Polres Elektrik Üretim A.Ş’nin de kurucu ortağı.

ÇATIDER, İZODER, PANELDER gibi sektörle alakalı derneklerde kurucu üyelik ve yönetici görevleri var.

 

Genel Müdür:

Şirketin Genel Müdürü Recep Kaan Maşlak ABD Hesser College’inde İşletme Eğitimi almış. İnşaat malzemeleri sektöründe ithalat ve mümessillik konularında iş hayatına atılmış.

Panelsan Dış Ticaret ve Satın Alma Müdürlüğü’nü yapmış.

 

Fabrika Müdürü:

Kenan Doğan, Elektrik Elektronik Mühendisi. Kingspan firmasında sırasıyla elektrik elektronik mühendisliği, vardiya amirliği ve üretim müdürlüğü görevlerini yürütmüş.

Panelsan’a katılmadan önce Dubai merkezli EIP (Emirates Industrial Panel) firmasında Operasyonlar Müdürü olarak, daha sonra ASCO firmasında CEO olarak görev almış.

2021 yılında Şirket bünyesine katılmış.


 

Şirketin Faaliyet Alanı:

Isı yalıtımı, hava geçirimsizliği, hijyen, terleme, güvenlik, estetik, yangın yalıtımı gibi ihtiyaçlara cevap veren yalıtımlı çatı ve cephe panelleri (sandviç paneller), soğuk depo panelleri ile yalıtım malzemelerinin üretim ve ticaretini yapmak.

 

Ürünlere İlişkin Tanıtıcı Görseller:








Şirketin Kısa Tarihçesi ve Genel Bilgilendirme:

Panelsan şirketi 2004 yılında Ankara Polatlı OSB’de kurulmuş, an itibariyle yıllık 6.000.000 m2 sandviç panel, 750.000 m3 EPS üretim kapasitesi ile 61.541 m2 fabrika arsası üzerinde 21.530 m2 lik kapalı alanda yer alan üretim tesisi ile faaliyetlerine devam etmekte.

Şirket fabrika çatısına 1.2 MW kurulu güce sahip EPDK lisansı alınmasına gerek olmayan GES kurulumunu 2020 yılında gerçekleştirmiş ve Ankara iklim koşulları da göz önünde alındığında kendisini 5 yıl içerisinde amorti edecek bir sistemi hayata geçirmiş.

Panelsan; 2016 yılından itibaren ISO İkinci 500 Listesinde yer almakta olup, üretimden satışlar bazında 2019 yılındaki 458’inci sıradan, 2020 yılında 376’ncı sıraya ve 2021 yılında 315’inci sıraya yükselmiştir.

Ürünlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Gürcistan, Mısır, Irak, Azerbaycan, Katar başta olmak üzere endüstri tesisleri yapılan ülkelere ihraç etmekte olup, son 4 yılda ihracat yaptığı ülke sayısı 30’u geçmiştir.


Şirketin İçinde Bulunduğu Sektör Hakkında Bilgi:

Yalıtım teknolojisinin yatırım maliyetleri yüksek olsa da, üretim maliyetlerinden sağladıkları tasarruf ile yatırımın kendini geri ödeme süresi ile karşılaştığında ekonomik olarak anlam kazanmakta.

Dünyada yaşanan enerji krizleri sonucunda ülkeler enerji verimliliğini artırmak için çalışmalar gerçekleştirmekte.

Soğuk zincir lojistiğine olan talep artışı, soğuk hava depolarına olan ilgiyi de yükseltmekte. Mineral yünlü çelik sandviç paneller daha çok soğuk hava depolarında dondurucu ve soğutucuların duvar, tavan ve çatılarının yapımında kullanılmakta. (Panelsan’ın faaliyet alanları ve ürünlerine dikkat! Sandviç Paneller!!!) 




Özellikle Hindistan ve Çin gibi hızlı artan nüfusa sahip ülkelerin hızlı inşaat talebini karşılamada yine sandviç panel talebinde artışa yol açması beklenmekte.



Üç büyük ihracatçı ülke, Çin, ABD ve Almanya, sıra değişikliği ile aynı zamanda ilk büyük 3 ithalatçı ülkedir. Çin 2020 yılında ilk sıradadır. 2019 yılına kıyasla Çin’in ithalatı %217,5 artarak 4,6 milyar ABD Dolarına yükselmiştir. Diğer 2 büyük pazar Fransa ve Kanada’dır. Meksika ve Polonya da ilk 10 büyük ithalat pazarı içinde bulunmaktadır. Türkiye ise dünya ithalatı içinde 26’ncı sırada yer almaktadır.

Küresel sandviç panel pazar büyüklüğünün 2021'de 20.21 milyar dolar değerinde olduğu, 2031 yılına kadar 39.16 milyar dolara ulaşacağı ve 2022'den 2031'e kadar %6.7'lik bir ağırlıklı ortalama oran ile büyüyeceği tahmin edilmektedir.

Avrupa ve Asya-Pasifik gibi çeşitli bölgelerde inşaat faaliyetlerindeki artışın ve binalar için yüksek çekiciliğe sahip tasarımlara olan talebin artmasının sandviç panel pazarının büyümesini hızlandırması beklenmektedir.

İlave olarak, Enerji verimliliğine sahip binalar konusundaki farkındalığın artması, sandviç panellerin termal performansındaki iyileşmenin sandviç panel pazarının büyümesini desteklerken, enerji tasarrufuna yönelik katı düzenlemelerin uygulanması, sandviç panel pazarının büyümesini sağlamaktadır.


Sandviç Panel ne demek?

Sandviç panel, kompozit bir malzemedir ve iki metal yüzey arasına yalıtım malzemesi doldurularak oluşturulur. Binaların çatı ve dış duvarlarının kaplanmasında, yalıtımlı iç duvarlarda ve soğuk hava depolarında kullanılan hafif ve dayanıklı yapı malzemesidir.

Binayı dış etkilerden koruyan, güçlü stantlar için çok uygun ve ekonomik bir çözüm sunan bir sistemdir. Nihai sonuç, zaman, para ve işçilikten tasarruf sağlayan, yapısal olarak sağlam, enerji açısından verimli ve uygun maliyetli bir bina sistemidir.



Yalıtım Malzemeleri Sektörü İhracatı ve Türkiye:

Türkiye, hızlı büyüyen ve geniş bir yalıtım malzemeleri iç pazarına sahiptir. Türkiye, son 10 yılda yalıtım malzemelerinde üretim kapasitesini genişleterek artan oranda ihracat yapmaya başlamıştır. İhracat miktar olarak 2017 yılından itibaren sürekli artmaktadır. İhracat son 5 yıllık dönemde yüzde 109 artmış,2021 yılında 242.812 tona ulaşmıştır. 2021 yılında ihracat değer olarak yüzde 43,3 artmış ve 222,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye yalıtım malzemeleri ihracatı  2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 43,3 artmıştır. 2021 yılında 222,7 milyon dolarlık yalıtım ihracatı ile Türkiye, dünya yalıtım malzemeleri ihracatı içindeki pazar payını yüzde 1,15’e yükseltmiştir.

İlave olarak, Panelsan’ın ana ürün kalemlerinden olan EPS – Genleştirilmiş Pollstiren’in Türkiye’deki kullanım alanı artmış ve binalardaki ısı yalıtım uygulamalarının en yaygın şekli olan mantolama pazarında 2019 yılında toplam 39 milyon m2 olan uygulama alanı 2020 yılında 45 milyon m2’ye yükselmiştir. Türkiye mantolama sektörünün üretim hacmi bakımından Avrupa’da ilk üç ülke arasında yer almaktadır.


Şirketin Yatırım Hikayesi:

Ankara Polatlı Fabrika Yatırımı

Şirketin halka arzdan elde ettiği fonun bir kısmının kullanılacağı Sandviç Panel Hattı ile ilave çeşitli ek makine yatırımı ve fabrika inşaatı konusunda, hali hazırda sahibi oldukları Polatlı İlçesi Organize Sanayi Bölgesinde bulunan arazi üzerinde yapılacak yeni fabrika inşaatı ile ilgili süreç başlatılmış ve bu çerçevede söz konusu inşaatı yapacak firma ile prefabrik yapı imalatı (müteahhitlik) sözleşmesi imzalanmış ve inşaat için gerekli demir vb. ürünler kısmen satın alınarak temin edilmiştir. 

Makinelerin alımı konusunda da ilgili firmalarla görüşmeler devam etmektedir.

2023 yılının 2. Yarısında fabrika inşaatının tamamlanması ve makine / ekipman teslimatlarının yapılarak üretime başlanması hedeflenmekte.


Kazakistan Yatırımı:

Panelsan’ın Kazakistan’da 36 dönüm arazi üzerine taş yünü ve poliüretan dolgulu sandviç panel üretimi amacıyla kurulan Almatı Sanviç Panel – ASP  şirketine % 50 ortaklığı mevcut.

ASP’nin kuracağı fabrikaya ilişkin fizibilite çalışmaları devam etmekte olup, Kazakistan Varlık Fonu’nun ortak olması gündeme gelmiş.

Ortaklık için hukuki mevzuatlar gereği yeni bir şirket çatısı kurulması gerekliliği doğmuş, bu kapsamda Panelsan KZ LLP şirketi kurulmuş ve ASP şirketindeki sermaye paylarının yeni şirkete devri süreci başlatılmış.

Ortaklık yapısı %51 Panelsan KZ LLP ve %49 Kazakistan Varlık Fonu şeklinde olacak.

ASP’deki yatırımların 2022 yılı 3. Çeyreğinde başlaması ve 2023 yılının 2.yarısında bitmesi hedeflenmekte.

Yatırımın toplam maliyeti 14.092.000.000 Tenge (Yaklaşık 30 Milyon USD) olup, 2.448.000.000 Tengesi’si (5.216.932,80 USD)  makine ekipman, kalan kısmı inşaat ve diğer yatırım harcamalarından oluşmakta. 






Şirketin Finansal Verileri:

Şirketin piyasa değeri 1.597.500.000 TL

Yani 1 adet Panelsan hissesi (01.11.2022 – 11.48 itibariyle 22 TL) aldığınızda 1.600 Milyar TL’lik şirketi satın almış oluyorsunuz.


Dönen ve Duran Varlıklar;

Şirketin son 4 dönemdir Dönen ve Duran Varlıklarında istikrarlı bir artış görülmekte. Olumlu.


 Satışlar;


Şirket Satışlarını, 2022 / 9 döneminde, ilk çeyreğe göre % 363, 2022/ 06 çeyreğine göre ise % 78 artırmış.


 Yurtiçi ve Yurtdışı Satışlar;


Yurtdışı satışlarını 2022 / 9 döneminde bir önceki çeyreğe göre % 49 artırmış. 2022 ilk çeyreğe göre ise yurtdışı satışlarında % 240 oranında artış sağlanmış.


Yurtiçi satışları 2022 / 9 döneminde bir önceki çeyreğe göre % 81 oranında artmış.

2022 ilk çeyreğe göre yurtiçi satışları % 378 artmış.


Brüt ve Net Dönem Karı;

Şirket karlarını istikrarlı bir şekilde artırmış.

Brüt Karı 2022 / 09 döneminde, 2022 1.çeyreğe göre % 347 oranında artmış.


Net Kar Marjı;



Özsermaye Karlılığı;



Şirket özsermaye karlılığını son 3 çeyrektir istikrarlı bir şekilde artıyor.

2022 yılı ilk çeyreğine göre 2022 / 09 döneminde % 107’lik artış gerçekleşmiş.


Hisse Başı Kar;


Evet, her akıllı yatırımcının görmek istediği bir tablo.

Şirket, istikrarlı bir şekilde Hisse Başı Karını artırıyor. Piyasa da bunu fark ediyor.

Uzun vadede yukarı doğru ve istikrarlı bir eğilim şirket ekonomisinin güçlülüğüne de işaret eder.


Aktif Karlılık;


 Şirket, aktif karlılığını 2022 / 09 çeyreğinde, bir önceki döneme göre % 74 artırmış. Olumlu.


Borç / Özkaynak Oranı;


Yatırım yapan bir şirket, 0,80 altındaki borç / özkaynak oranı normal kabul edilebilir. 


Cari Oran;

1 üzerindeki cari oran istenilen orandır. Panelsan’ın 2022 / 09 itibariyle cari oranı 1,6’dır. 



Şirket hakkındaki incelemelerim ve notlarım bu şekilde oldu.

Panelsan, 2022 yılsonu ve 2023 2. çeyreğine kadar olan zaman sarfında hem Türkiye hem de Kazakistan yatırımlarını bitirmiş olacak. Asıl yatırımlar bittikten sonra gelecek bilançoları merak ediyorum.

Yalıtım Malzemeleri Sektöründe ihracatın artması şirkete olumlu yansıyacaktır.

Yatırımcısının ihracat verilerini de takip etmesinde fayda var.

Kendi araştırmanızı yapın.

Yatırım kişiye özeldir. Benim ıskaladığım ya da umursamadığım bir nokta olabilir. Belki sizin için çok önemli olacaktır. Belki burada atıp sıkıladım.

Araştırın, okuyun. Basit yatırımcıyız ama okur yazarız değil mi? Faaliyet Raporları, KAP haberleri ve Google açık kaynaklar işinizi görür.

Sağlıcakla!

 




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”






Daha yeni Daha eski