Borsa İstanbul yükselirken aman dikkat çarpılmayalım..

 


Merhaba Basit Yatırımcılar;

 

Yeni bir şirket incelemesine başlamıştım ama bu hafta yaşadığım birkaç olay bana öncelikle bu yazıyı yazmama neden oldu.

 

Borsa İstanbul son 1 ayda %21 artarak 4.000 üstüne attı.



 Son 5 gün ise %8 artış gösterdi.


Twitter’da coşku içinde Gesan’ilerin, Sasa’nilerin, Kontr’ilerinin vb.lerinin sevinçlerine şahit oluyoruz.

 

Piyasa COŞKU içinde. Biz de öyleyiz. İş yerinde herkes “maaş promosyonları” yatınca hangi mala – hisseye nereye girelim diyerek birbirlerine soruyor.

 

Evet, en son bu coşku durumunu Aralık 2021’de görmüştük. Her gün artarda gelen tavanlar, coşkulu piyasa, tepeden mala girmek için kredi çekenler, 2x – 3x yapacağız diyenler, çakma twitter üstatlarının ben demiştim laflarını … 

Sonra gelen 3 günlük bir taban serisi ile tepeden toplu girenlerin ellerine verilmişti.

 

Geçtiğimiz hafta içinde sadece 4 kişi bana hangi hisseyi alayım söyle hemen yapıştırayım diyerek sorgusuz itaat belirtileri gösterdi. Şimdi “bakınız burası çok enteresan.”

 

İnsanlar 100.000 TL tutarındaki paralarını hiç bilmedikleri, araştırmadıkları, hangi alanda faaliyet gösterdiğini bilmeden, hisse fiyatı tepede mi alım zamanı mı, şirket piyasa tarafından önden fiyatladı mı, telegram gruplarında pazarlanıyor mu, patronu nasıl kolpacı mı vs vs hiçbir araştırma yapmadan, bir kişinin ağzından çıkacak lafa bakarak ALIM yapmak istiyor ki yapanlar çok.

 

Evet, Borsa İstanbul yurtdışı piyasalara, dolara, altına göre son zamanlarda iyi gidiyor. Allah bereket versin, kazancımıza kazanç katıyoruz.

Ereğli’ciler maden de bulundu uzun zamandır “GİTMİYOR” denilen hisse tavana kitledi. Gözünüz aydın.

 

Şimdi burada Basit Yatırımcılar olarak yeni borsa yatırımına girecekler ya da finansal okuryazarlığı başlangıç seviyesi bile olmayanlar için dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak isterim.

 

Herkesin bir arkadaşı vardır, adı diyelim ki Murat olsun. Borsada zaman geçirenler için o Murat telefonla “abi ne alayım bana hisse söyle” dediği zaman piyasanın coşkuyu verdiğini ve bir düzeltme geleceğini tahmin edebiliriz. Geçmiş zaman hep bu şekilde olmuştur.

 

Murat bile geldiyse artık tamamdır.

 

Bir stratejiniz, vadeniz, hikayeniz olmalı... Hangi hisseyi neden alıyoruz? Ben dedim diye alıyorsanız elinize verirler, çarpılırsınız.

 

Alım stratejiniz olmalı. Şu anda al –sat yapan borsadan zerre anlamayan arkadaşım günlük kazancı ile övünüyor. Şans arkanızdayken kazanabilirsiniz tebrikler.

Ama bu rüzgar her zaman böyle gitmez.

 

Bu zamanlarda yüklü tutarla mala girecekler için çeşitli stratejiler yapılmasında fayda var.

 

Benim stratejim basit, çünkü ben Basit Yatırımcı’yım.

 

Kafamda 2 hisse var diyelim. Yeni alım yapacağım. Maaş promosyonumda gelmiş. Ohh süper.

Alımlarımı 8 – 12 ya da 16 ya da daha uzun haftaya eşit parçaya bölüp, yayıyorum. Her Cuma akşam kapanışa yakın belirlediğim hisseyi alıyorum. Geri kalan toplu paramı da kısa süreli fonlarda (isteyen mevduata da park edebilir ya da döviz vs.) park ediyorum ki bir yandan o da çalışsın, boş durmasın. (boş duran parayı sevmeyiz)

 

Eğer benim belirlediğim alım zaman diliminde Borsa -%2 düşer de takip ettiğim hissede de yüzde 5 – 7 düşüş olursa o vakit toplu alım yapıyorum.

 

Belki borsa hiç düşmeyecek, belki soluksuz bir ralli içindeyiz. Belki bu haftalık alım stratejisi ile daha az kazanacağım, belki ilk başta tek seferde toplu alım yapsaydım çok fazla daha kazanacaktım. 

Ama benim param kıymetli, alırken kazanmak isterim. Aynı zamanda da Basit Yatırımcıyım, riskimi azaltmak isterim. Çünkü her kuruşum kıymetli. 

Ticarette bu şekilde kazanılır. Warren Buffet’ı hatırlayın, ilk kural hiç kaybetmemek!

 

Tepeden toplu girmeye gerek var mı diye kendime soruyorum.. Eğer vadem uzunsa, orta vadeli bir portföyü bile minimum 1-3 yıl tutacaksam düzgün bir şirketin üstüne kademeli alım yöntemi ile yatmak riskimi inanılmaz derecede azaltmaz mı!? Daha akıllıca olmaz mı?

 

Ama borsa yükselirken yeni piyasaya girenler için tehlikelidir. Dikkatli olun, 3’ü 5 yapayım derken çarpılırsınız. Piyasa yukarı giderken herkes risk alır ne var ne olcak, al butonu çok güzel gelir yeşil yeşil..

 

Ama coinci arkadaşınız bile Borsaya geldiyse şu anda bir soluklanıp, kafanızda stratejinizi oluşturmanızda fayda vardır.

 

Evet, 2021’de all time high, roketledik, 3x – 10x yapan coinci arkadaşlarımız da geldi borsaya. Coşku çünkü Borsa İstanbul’da. Herkes kazanmak istiyor haklı olarak. Ama unutmayalım ki bizlere kazandıracak olan Uzun vadede düzgün şirketleri akıllı alım stratejileri ile ortak olarak üstüne oturmaktır.

 

Paranın oturularak kazanıldığı tek yer Borsadır.

 

Dikkat edin Basit Yatırımcılar, çarpılmayalım.


Paramız kıymetli, boşa harcayacak beş kuruşumuz bile yok. Yahu Mouse pad bile alırken internette bakıyoruz daha hesaplısı var mı fiyat / performans ürünü hangisi diye… Hisse alırken neden böyle olamıyorsunuz?

 

Akıllı yatırımcı olalım.

 

Sağlıcakla!

 

 



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

 


Daha yeni Daha eski