Temapol Özet İnceleme

 



Şirket, 2007 yılında kurulmuş.

 

Kayseri’de toplam alanı 29.809,92 m2 alanda, 5 ekstrüzyon üretim hattı ile faaliyetlerini gerçekleştirmekte.

 

16 Aralık 2013’de Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.


Halka Açıklık Oranı % 49.


Temapol, endüstriyel polimer plastik levha üretimi, pazarlaması ve satışı yapmakta.


Yurtdışı menşeili granür yapısındaki polimer plastik hammaddeyi, ekstrüzyon makineleriyle işleyerek, muhtelif kalınlıklarda, çeşitli renkler ve desenlerde, müşterilerce talep edilen teknik özelliklerde, yüzey özelliklerine, ebatlara sahip polimer plastik levha üretimi gerçekleştirmekte.

 

Temapol’un ürünleri; otomotiv, soğutma, makine parçaları, makine dış gövdesi, hastane yatakları ve benzer medikal ürünlerin, banyo küvetlerinin, reklam levhalarının üretiminde ve yarı mamul girdi olarak kullanılmakta.



 





İştiraki olan (%100) Center Glass Şirketi tamperli cam ürünleri üretmekte.



Aralık 2021’de Tekno İnovasyon İnşaat Sanayi Ticaret ve Ltd. Şti. ‘de %50 pay sahibi olmuş.


Tekno İnovasyon şirketinin ana faaliyet konusu; inşaat – proje – taahhüt işleridir. Halihazırda ise İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile Teknopark İzmir’e yapılacak olan Ar-Ge binası projesi kapsamında yüklenicidir.


Toplamda 40 Milyon TL yatırım harcaması planlanmakta olup, Mart 2022’de başlayan inşaat devam etmekte. İnşaatın 2022 yılı son çeyrek döneminde tamamlanması planlanmakta.


İnşaatın tamamlanmasıyla toplamda 7.000 m2 kiralanabilir alan yaratılmış olacak. Proje için hakkediş faturaları ise inşaatın tamamlanmasından sonra 2023 yılı ilk çeyrek döneminde kesilmeye başlanacağı öngörülmekte.

 

Aynı zamanda Şirket elektrik tüketiminin tamamını karşılamak ve fazla olması durumunda satmak amacıyla GES kurma kararı almış, bu kapsamda 1.750.000,00 TL tutarında 70.000 m2 duran varlık alımını 23 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirmiş.


Temapol bünyesinde Ar-Ge departmanı yok, ürün ve üretim süreçlerine ilişkin geliştirme çalışmaları Üretim Departmanı tarafından gerçekleştirilmekte.

 

Peki, Polimer ne demek? Ne işe yarar?

Polimer pek çok yatırım malı ve dayanıklı tüketim eşyası üretiminde yarı mamul girdi olarak kullanılır.


Polimer Plastik Levha üretimi gerçekleştiren Temapol, yıllık toplam 10.000 ton seviyesinde üretim yapıyor.


Polimer Levhalar; banyo küveti ve paneli, duşa kabin, otomotiv parçaları, promosyon ürünleri, görseller, reklam tabelası, buzdolabı, soğutucu, oyuncak, çocuk karyolası, mobilya, banyo ve mutfak dolapları gibi birçok üründe ara mamul olarak kullanılmakta.


Temapol ise ABS levhalar, ABS akrilik ko – extrüde plakalar, PS levhalar, darbe dayanımı yüksek PS levhalar üzerine uzmanlaşmış.


Temapol’un faaliyette bulunduğu alt segmentler plastik levha endüstrisinin diğer kısımlarına göre daha teknik bilgi gerektirmekte. Bu sebeple, fiyat rekabeti nispeten daha az oluşmakta, müşteri memnuniyeti, hizmet kalitesi ve know how belirleyici olmakta.


Temapol ile benzer alanda faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik firmalar bazı ürünleri üretirken, diğerlerini üretmemekte olup, bu nedenle hiçbirisi Temapol’un bulunduğu alanda tamamen rakibi değil.


Şirket, talebin ağırlıklı olarak ithal ürünlerle karşılandığı sektörde ithal ikamesi ile büyüme stratejisini benimsemiş.


❗Diğer taraftan, petrol fiyatlarındaki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar hammadde maliyetlerine ve dolayısıyla kar marjlarına da dönemsel olarak etkilemekte.


Temapol Finansalların Özet Durumu;







Şirketin satış ve karlılığı arttıkça piyasa değeri de artıyor. Sektöründe faaliyet gösteren rakiplerinin üretmediği ürünleri portföyünde tutması olumlu.

 

İthal ikamesi stratejisi ile ürün çeşitliliğine yön vererek, satış ve karlılığını arttırma hedefinde.  



Hem yurtiçi hem de yurtdışı satışlarını bir önceki yıla göre neredeyse 2 katı arttırmış.

 

Esas Faaliyet Karını bir önceki yıla göre %46 arttırmış.




Şirketin temettü dağıtım politikası yok.


Temapol, yeni teknolojileri takip ederek, sektörün kar marjı yüksek segmentlerine hizmet vererek faaliyet karlılığını yüksek tutma yaklaşımda.


Ürettikleri ürünler tamamen siparişe dayalı olup, birçok sektöre ara girdi olarak kullanılan hammadde niteliğinde ürünler.


Döviz kurundaki dalgalanmalar ve petrol fiyatları hammadde maliyetlerine etki etmekte.

 

Yatırım yapmadan önce herkes kendi araştırmasını yapmalı. Yatırım kişiye özeldir, herkesin kriterleri farklıdır.

 

Uzun vadeli yatırım düzgün şirketlerde sıkıcı olsa da basit ve iyidir. Borsada basit ve sıkıcı yatırımlar uzun vadede düzgün şirketlerde kazandırır.

 

Beklemeyi kimse sevmez. Keşke beklemeden çok hızlı zengin olabilsek, para kazansak.. Ama öyle bir dünya yok.

 

Akıllı yatırımcı olalım.





Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” 


Daha yeni Daha eski