Europower Enerji İnceleme

 


Merhabalar;

 

Bugün halka arz için SPK’dan onay alan Europower Enerji ve Otomasyon Teknolojileri Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin izahnamesinden yararlanarak şirketi kendime notlar çıkartarak finansallarına baktım.

 

🔆Europower; Enerji ve elektrik sektöründe faaliyet göstermekte. Alçak – orta ve yüksek gerilim ekipmanı ve malzemeleri üretiyor. Şirket bünyesindeki Ar – Ge merkezi ile faaliyet alanına ilişkin yeni ürünler tasarlanmakta.

 

Yenilenebilir enerji tiplerinden güneş paneli, depolama sistemleri, mesken ve küçük ticari işletme tipi paket güneş enerjisi çözümleri üretmekte.

 

66 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş.

 

🔆Şirket faaliyetlerine etki eden önemli faktörler;

-Enerji fiyatlarında oluşan değişimler

-Enerji arzında görülebilecek artışlar ve azalışlar

-Üretimde kullanılan bakır, gümüş, epoksi vb hammaddelerinin fiyatlarında oluşabilecek değişimler ile yarı mamul tedarikinde 3.kişilere olan bağımlılık

 

🔆Faaliyet gösterdiği Sektörü etkileyen faktörler;

-Rusya – Ukrayna savaşı; Enerji arzı krizime sebep olmuş (Avrupa başta olmak üzere) ve yenilebilir enerji kaynaklarına ve santrallerine olan yönelim Europower’ın ürünlerine olan talebi artırmış.

-Yeni üretim santrallerinin kurulması ve elektrikli araçlar gibi enerji tüketimini artırıcı unsurların yaygın hale gelmesi, şehir şebekelerinde genişleme, kapasite ve güç artışı zorunlu hale getirmekte.

-Bütün bu sebepler, Şirketin satış ve dolayısıyla üretiminde artışa vesile olmuş.


🔆İştirak ve Ortakları;

-Makedonya’da yerel hizmetler sunan ve dağıtım kanalı olarak faaliyet gösteren Europower Enerji Doo Skopje.

-Cezayir’de yerel hizmetler sunan ve dağıtım kanalı olarak faaliyet gösteren Europower Algeria SARL

-Hollanda’da Benelüks pazarına yerel hizmetler sunan ve dağıtım kanalı olarak faaliyet gösteren Europower Energie B.V.

-İzahname tarihi itibariyle gayri faal bulunan Europower World Enerji A.Ş. ve Güneş Paneli üretmi yapmak üzere faaliyette bulunacak Peak Pv Solar Teknolojileri A.Ş. olmak üzere 2 iştiraki ve 3 adet bağlı ortaklığı bulunmakta. 


🔆Ortaklık Yapısı;

% 70: Girişim Elektrik Sanayi ve Taahhüt Ticaret A.Ş. (GESAN)

% 17,50: Muhittin Behiç Harmanlı

% 6: Ali Gökhan Öztürk

% 5,50: Ramin Melek

%1 Mesut Baz


❗Ortaklıkta imtiyazlı paylar var. A Grubu imtiyazlı payların dağılımı Girişim Elektrik 28.000.000 adet ve Muhittin Behiç Harmanlı 7.000.000 adet şeklindedir.


Halka arz sonrası Girişim Elektrik’in pay oranı % 55,68 olacak.  


🔆Kar dağıtım politikası;

Karın en az %20’sini nakit ve/veya bedelsiz pay olarak dağıtma kararı almışlar.


💥TEİAŞ ve TEDAŞ tarafından ihale edilen işler şirket faaliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturmakta.


🔊Ankara Kahramankazan’da kurulu 5 aktif fabrika (49.503 m2 alan) ve Ankara Temelli’de bulunan 20.000 m2 alan üzerinde kurulu 1 aktif fabrika olmak üzere toplamda 6 fabrika ile çalışmalarını sürdürmekte.

-7.fabrika çalışması devam etmekte. (Güneş paneli üretimi üzerine)



🌞Yenilenebilir Enerji Santrallerine olan talep artışa öngörü yapılmış, bir güneş paneli fabrikası yatırımı yapılmasına karar verilmiş.

-Ana ortak Girişim Elektrik (GESAN)’in mülk sahibi olduğu Ankara Sincan Alcı OSB Mahallesinde 29.140 m2 arsa üzerinde 9.000 m2 kapalı alana sahip olan ve ilk etap inşası 2022 yılı başında tamamlanan fabrika, %60 sermayesine sahip olunan PEak Pv Solar Teknolojileri A.Ş. üzerinden kiralayarak faaliyet genişlemesi yapılmış.

-Fabrikada “güneş paneli üretimi yapılması için üretimde kullanılacak makine siparişleri verilmiş, gerekli altyapı kurulumu yapılmış ve 2022 yılı sonunda makinelerin devreye alınması hedeflenmiş.”


❗Sektörde yoğun yerli ve yabancı rekabetçi firma var.


👍2019 – 2022 dönemindeki yatırım harcamalarının büyük bir kısmı yeni fabrika kurulumu ve mevcut üretim kapasitesi artışı için yapılmış.


🔆Devam Eden Yatırımlar;

-Güneş Panel Üretimi Makine Parkı ve Altyapısı – 86.500.000 TL yatırım bedeli ile 2022 Son çeyrekte tamamlanması hedefleniyor

-Trafo Fabrikası Kapasite Artırımına Yönelik Makine Alımı – 60.000.000 TL yatırım bedeli ile 2022 son çeyrekte tamamlanması ya da 2023 / 1.çeyrek tamamlanması hedefleniyor.


🔆Şirketin Ürünleri;

1-Elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinde kullanılacak alçak, orta ve yüksek gerilim ürünleri, transformatör, demir yolları ekipmanları, yenilenebilir enerjiye yönelik ürünlerin imalatı

İhracat var bu kalemde.

 

Şirket ar – ge merkezinde ürün geliştiriyor, şirkete katma değer sağlayacak, rekabetin daha az olduğu ürün ve sistemlere yönelmekte.

 

2-Mühendislik hizmetleri, Akredite test lab, tip ve saha hizmetleri, enerji tesisleri devreye alma ve işletme / bakım hizmetleri

120’den fazla mühendis var.

 

3-Otomasyon, yazılım, donanım ve kontrol sistemleri

 

4-Güneş Enerjisi Teknolojileri, Güneş Paneli, Depolama Sistemleri, Araba Şarj İstasyonları Üretimi


🔆Tedarik Zinciri;

Ana hammaddeler; bakır, demir saç, gümüş, alüminyum ve epoksi.

Hammadde tedariki için her kalemde en az 2 tercihen 3 veya daha fazla tedarikçisi var.

Yurtiçi ağırlıklı ama yurtdışı da var. 


👍Şirketin satışları içindeki ihracatın payı 2019 yılında % 13 iken, 2022 / 6 itibariyle % 25’e çıkmış.

 

👍Şirket yönetiminde söz sahibi olan herkes Elektrik Elektronik Mühendisi.


Finansallarına bakalım;



















Değerlendirme;

 

Şirket satışlarını artırmış. Benim merak ettiğim yurtdışı gelirleri artışıydı ki grafiğe bakıldığında 2022 yarıyılına gelindiğinde top yaptığını görüyoruz. Şirketin satışları içindeki ihracatın payı 2019 yılında % 13 iken, 2022 / 6 itibariyle % 25’e çıkmış.

Dönen varlıkları ile duran varlıklarındaki gelişim olumlu. Şirket yatırım yapıyor.

Karını yıllara sari olarak artırmış.

Net kar marjı ve esas faaliyet kar marjındaki son dönem sıçraması olumlu.

Özkaynak gelişimi olumlu.

Hisse Başı Karı, 2021 yıl sonuna göre yüzde 300 artmış. 

Cari oranı 1,56.

Şirket her 1 TL’lik özkaynak için 1,34 TL borca sahiptir.

Stok ve Dönem Karları beraber gidiyor.

Yatırım yapan bir şirket. Halka arzdan gelecek sermayeyi şu şekilde kullanacak;



Kendi araştırmanızı yapın. Ben izahnamesini inceledim, yenilebilir enerji sektörü gelecek dönemde bu sene yaptığı kadar prim yapar mı bilemem, ben kahin değilim.

 

Finansallarından merak ettiklerimi Excele aktardım ve grafiğe döktüm. Daha detaylı inceleyen çıkar elbet. Belki siz incelemek istersiniz benle de paylaşın. 

 

Şirketin yöneticileri işinin ehli gibi. CV’leri o şekilde. Elektrik ve Elektronik Mühendisleri yönetimde, iş başında.


2022 sonu ve 2023 ilk çeyreğinde devam eden  yatırımları tamamlanacak. O zaman sektördeki gelişmeler de dikkate alındığında bilançosuna etkisini göreceğiz. 


Başka bir şirket incelemesinde görüşmek üzere.




Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

 













Daha yeni Daha eski