Enerji Krizi Kapsamında Gübre Hikayesi ve Bagfaş İnceleme 1.Kısım

 


Warren Buffet, şirket lehine işleyen sürekli rekabet üstünlüğüne sahip bir şirkete yatırım yapmanın kendisini süper zengin edeceğini anlamıştır.

 

Basit Yatırımcı olarak uzun vadede bizi süper zengin edebilecek şirketleri arıyoruz.

 

Bu kapsamda, dünyada yaşanan enerji krizi (özelinde doğalgaz krizi) ve bunun etki edebileceği sektörler çerçevesinde gübre sektöründe faaliyet gösteren Bagfaş şirketini inceleyeceğim.

 

Öncelikle Gübre Hikayesini bir özetleyelim;

 

11 Ekim 2022 tarihli Garanti BBVA Yatırım'ın “Gübre” konulu araştırma raporunu okumanızı tavsiye ederim.

 

Okumayanlar için ben kısa bir özet geçeyim. Dünya gübre ihtiyacının Rusya – Ukrayna savaşı ile dikkatleri üzerine çekmesine rağmen aslında 2021 yılında da gübre fiyatlarının güçlü bir şekilde yükseliş gösterdiği, gübre üreten şirketlerin artan fiyatlar sebebiyle gelirlerini katladığı belirtilmiş.

 

Peki, gübre piyasasını etkileyen faktörler nelerdir?

 

2021'de savaşın olmadığı ortamda %80 artış gösteren gübre fiyatlarının, 2022'nin başından bu yana da sert bir şekilde yükseliş trendinde olduğu, fiyat artışının nedenleri arasında artan girdi maliyetleri, Ukrayna ve Belarus'a yönelik yaptırımlar, savaş nedeniyle artan tedarik zinciri sorunları ve Çin'in İhracat kısıtlamaları olduğu ilgili raporda yer almakta.

 

Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte gübre fiyatlarında hızlı bir fiyat artışı yaşandı.

 

Ekonomik yaptırımlar ve Karadeniz ticaretinde yaşanan sorunların fiyat artışının temeli olduğu, küresel üre ihracatının %16'sını, DAP ve MAP gübre ihracatının %12'sini gerçekleştiren Rusya ve Küresel MOP gübre ihracatını yine Rusya ve Belarus'un %40'ını tek başlarına yapmaları, Litvanya'nın Belarus'tan gelen ve Klaipeda limanına ulaşan demiryolu hattının faaliyetini durdurması, Belarus'un gübre ihracatının %90'ının ortadan kalkmasına neden olması, Çin'in iç talebin karşılanması amacıyla gübre ihracatını yasaklaması, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde artan doğalgaz fiyatları ve yine doğalgaz alternatifi kömür fiyatlarının da artması gübre fiyatlarının yukarı roketlemesine neden olduğu raporda belirtilmiş.

 

Tüm bunlara ilave olarak, gübreye olan talebin artan nüfus ve gıda ihtiyacı, küresel ısınma, düşük ekim alanı gibi sebepler nedeniyle tarımda verimliliğin düşmesi ve bunun artırılması faaliyetleri, Brezilya ve ABD'nin gübreye fazlaca ihtiyaç duyan soya fasulyesine rekor miktarda ekim alanı ayırması, Çin'de artan hayvan yemi talebiyle gübre ihtiyacının da yükselmesi gibi önemli hususlar da var.

 

Raporda yapılan gelecek projeksiyonunda; doğalgaz ve kömür fiyatları yüksek kalmaya devam ettiği sürece üre fiyatlarının da rekor bölgede kalmaya devam etmesi bekleniyor. 


Rusya'nın doğalgazı Avrupa'ya akmadığı sürece gübre üretim maliyetlerinde düşüş olmayacağı, Rusya ve Belarus'un gübre ihracatı anlamındaki küresel piyasaya dönmemesinin de yine gübre fiyatları için gelecek dönem riskinin artmasına neden olacağı ifade edilmiş.

 

Çin'in gübrelerini yüksek iç talep nedeniyle kendine saklaması ve buna devam etmesi, piyasadaki sıkışıklığın artmasına neden olabilir.

 

Tüm bunlara ilave olarak artan gıda ihtiyacı ve bundan dolayı gübreye olan talebin de artması gübre fiyatlarının yukarı doğru çıkmasına etki eden faktörler olmaya devam etmekte.

 

Evet, Gübre Hikayesi bu şekilde.

 

Şimdi şirketi inceleyelim;



Şirketin tam adı: Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.

 

Warren Buffet yeni bir yatırım ararken, şirket yönetiminin kalitesine çok önem verir. Kendi şirketi Berkshire için gerçekleştirdiği alımlarda işletmelerin dürüst ve işinin ehli yöneticiler tarafından yönetilmesine önem verdiği kitaplarda yazar.

 

Ben de şirket incelerken yönetimin dürüst ve işinde profesyonel / ehil olmasına önem veriyorum. Basit Yatırımcı olarak her kuruşumuz kıymetli ve saçma sapan yönetimlerle paramızı çarçur etmek istemeyiz açıkçası.

 

Twitter jargonu ile “Dürüst Patron” bakıyoruz.

 

Bagfaş şirketinin ortaklık yapısını bir ekran alıntısı ile paylaşayım.

 





Şirketin dolaşımdaki payı % 56.

 

Diğer ortaklar Recep Gençer ve Gençer Holding.

 

Bagfaş şirketinde imtiyaza sahip hisseler bulunmakta. (Genel kurulda her hisseye 11 oy hakkı ve yönetim kurulunda 7 üyeden 4'ünü seçme hakkı)

 

Ben buna olumlu bakmayan yatırımcılardanım. Buraya not olarak düşeyim.

 

Devam edelim.

 

Diğer ortakları bir google'layalım bakalım.

 

Recep Gençer hayırsever bir işadamı olarak vakıf kurmuş, okullar yaptırmış. Bandırma'lı kendisi. Batı Berlin Beut Akademisi'nde “Sınai Kimya Mühendisliği” öğrenimi yapmış ve alanında çeşitli yabancı ve yerli kurumlarda çalışmış. 17 yıllık Etibank hizmeti var.  1969 yılında Bagfaş'ı kurmuş.

 

Oğlu Yahya Kemal Gençer yönetim kurulu başkanı. Onun biyografisine bakalım.

Berlin Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi'nde Ön Diploma (Mühendislik) sınavlarına kadar tahsiline devam etmiş, daha sonra Aşağı Saksonya'da Clausthal Teknik Üniversitesine nakil yaparak Kimya Mühendisliği'ni bitirmiş.

 

Kurucu ve şu anki yönetim kurulu başkanı kimya mühendisi. Olumlu, işi bilen yöneticiler iş başında.

 

Kendisinin 2015 yılında açık kaynaklara yansıyan şu demeçleri babası – Recep Gençer'in hisse satışına karşı olduğu yönünde. Ki bu da patronların hisse satmaması şirketi için olumlu.

 

... “Grup halka açık ama babanız Recep Bey önemli bir paya sahip. Burada bir satış gündeme gelir mi?

 

Recep Bey hayatta hisselerini satmaz. Borsada satmayan adam, yabancıya şirketi satar mı? Hiç satmaz.

Baktığınızda Avrupa'da da Türkiye'de de eski adamlar satmayı pek sevmiyorlar.

Fakat belki Bagfaş önderliğinde yeni bir şirket kurulabilir. Bu yönde temaslarımız olabilir.”...

 

Kemal bey röportajın devamında Şirketin borsadaki hisseleri ile al / sat şeklinde ilgilenmediğini söylemiş ki bu da olumlu.

 

....”BORSADAKİ HİSSELERLE İLGİLENMİYORUM"

 

Borsada şirketin performansına yönelik değerlendirmesini ve yatırımcılara mesajını sorduğumuz Kemal Gençer, şunları söylüyor:

"Bagfaş hisseleri spekülasyona dönük senetler değil. Biz zaten şirket olarak borsanın içinde değiliz.

Yani kendi hisselerimizi alıp satmıyoruz. Dolayısıyla borsada Bagfaş'ın hisseleriyle ilgilenmiyorum.

Eğer ilgilenecek olursam, bugün Beşiktaş'ın haline üzüldüğüm gibi üzülürüm ve işin idaresini kaybedip hissi davranırım.”...

 

Kaynak


Bagfaş'ın KAP Haberlerini taradığımda, gerek kurucu Recep Gençer'in gerekse Bagfaş ve Gençer Holding'in pay satmak yerine hisse geri aldığını görebilirsiniz.

 

Yatırımcısı için olumlu haber. Şirket ortaklarının hisse geri alımları her zaman olumludur.






Şirket haberlerini yine açık kaynaklardan tarama yaptığımda 2 husus önüme çıktı.

 

1-Şirkete Rekabet kurulunca rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gerek 2002'li yıllarda gerekse 2019'da, 2021'de soruşturma açılmış. İlgilenenler aşağıdaki linklere bakabilir.

 

Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3


2-2021 yılında Müsilaj sorunu nedeniyle Bagfaş’a verilen ceza ve çıkan haberler. İlgilenenler aşağıdaki linklere bakabilir. 


Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3


Değerlendirme;

 

Rekabet Kurulu'nun eski tarihlerden bu yana gübre sektöründe faaliyet gösteren çeşitli şirketlere yönelik tekel oluşturma vb. sebeplerden soruşturma açtığı ve ceza kestiği görülmekte.

 

Sektörde yoğun bir rekabetin olduğunu bu haberlerden anlıyoruz.

 

Warren Buffet sürekli rekabet üstünlüğüne sahip şirketleri portföyüne almak ister. Bu noktada Basit Yatırımcı'nın sorması gereken soru: Bagfaş'ın gübre sektöründe sürekli bir rekabet üstünlüğü var mı? Rakiplerine karşı uzun vadede sürekli bir rekabet üstünlüğü var mı? İşletme lehine çalışan dinamikleri neler?

 

Diğer taraftan, Müsilaj haberlerine baktığımızda, ilerleyen zamanlarda Şirketin bu sorunun üstesinden geldiğini, Kap haberlerini ve son (2022/ 06) faaliyet raporunu taradığımız da görüyoruz.




Evet, şu ana dek enerji krizinin gübre sektörüne etkisi, yaşanan gelişmeler ve Bagfaş Şirketinin incelemesinin ilk kısmını yaptık.

 

Bir sonraki yazımda Bagfaş Finansal Tablolarını, özellikle satışlarını, ihracat verilerini, dönem karını, esas faaliyet karını, varsa yeni yatırımlarını vs.  inceleyeceğim.

 

Görüşmek üzere.






Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”








Daha yeni Daha eski