Dardanel ve Yatırım Hikayesi

 


Merhabalar;

 

Türkiye’de konserve balık denilince akla gelen ilk markalardan Dardanel incelemesi ile sizlerle beraberim. 


Şirketin tam adı "Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş."

 

1980’li yılların başında deniz ürünlerine odaklanan Dardanel, günümüzde kendi sektörünün en büyük firmalarından birisi. Pazarın %55’ine hakim olan Şirket, aynı zamanda tüketilen ton balığının % 77’ini üretiyor.

 

2027 yılına kadar 9,22 Milyar dolarlık bir Pazar büyüklüğüne ulaşması beklenen küresel konserve ton balığı pazarında Dardanel önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor ve ona göre de yatırım planlaması yapmış.

 

Şimdi Şirketin bir incelemesini yapalım.


Dardanel 1994 yılından beri Borsa İstanbul’da işlem görmekte.

 

Şirketin ana faaliyet konusu: dondurulmuş gıda maddeler imalatı, değerlendirme, konservecilik, iç ve dış piyasa satışları, soğuk depo, paketleme entegre tesis işletmeciliğidir.

 

Dardanel’in faaliyet alanları ise:

1-Ton balığı, somon, sardalya, uskumru, hamsi vb. su ürünleri konserveleri

2-Dondurulmuş su ürünleri, kum midyesi

3-Balık unu ve balık yağı üretimi

 

Dardanel; 60.000 m2 kapalı, toplamda 100.000 m2 arazi üzerinde kurulu su ürünlerinin işlenerek konserve veya dondurulmuş gıda ürünü haline getirilmesine yönelik tesislere sahiptir.




Ortaklık yapısına baktığımızda halka açıklık oranı %31,40



Şirketin tüm iştirakleri ise;



Dardanel, su ürünleri konservesi sektöründe Pazar lideridir. 

Fakat ülkemizde kişi başına 200 gr. Seviyesinde yıllık konserve tüketimi mevcut olduğu halde, Avrupa ülkelerinde kişi başı 3.5 kg, Amerika’da 2 kg, Ortadoğu ülkelerinde 1 kg seviyesindedir. Şirket reklam ve tanıtım faaliyetleri ile tüketimin artırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunmakta olup, daha önceleri aylık 4-5 Milyon TL olan Pazar, son yıllarda 50-  60 Milyon TL’ye yükselmiştir. 


Özet Gelir Tablosu;

2022 / 06 Satış tutarları geçen yılın aynı dönemine oranla %92 oranında artış göstermiş.

FAVÖK marjı 2022 / 06 döneminde %14,23 olarak gerçekleşirken geçen yıl aynı dönemde %12,75 olmuş.


Şirketin 2022 / 06 ve bir önceki yıl aynı döneme göre bazı oran karşılaştırmalarına bakalım;


Dardanel Yatırım Hikayesi;

Şirketin 2020 yılından başlayan bir yatırım hikayesi de mevcut. 


2020 yılları son aylarında açık kaynaklarda Dardanel’in Yunanistan’da dondurulmuş deniz ürünleri üreten bir marka ile görüşme halinde olduğu haberleri geçilmiş.


Şirket yönetiminden de çeşitli kaynaklarda dile getirilen bu görüşmelerle bu satın alma gerçekleştirildiğinde 150 Milyon Euro Pazar büyüklüğünde olan Yunanistan’a girilmiş olacağı ve daha geniş bir Avrupa coğrafyasına yayılımın önünün açılacağı ifade edilmiş.

 

Devamında artık hikayede KAP haberleri gelmeye başlamış;


💢09 Eylül 2020 tarihli KAP ile Dardanel 500.000 Euro ödenmiş sermaye tutarı ile Yunanistan’da faaliyet gösterecek Dardanel Greece S.A.” şirketini kurma kararı almış.




💢01 Aralık 2020 KAP haberi ile Dardanel Greece S.A. ünvanlı şirketin kuruluş işlemlerinin tamamlandığı ilan edilmiş.




💢23 Aralık 2020 KAP haberiyle başka yatırım haberleri ilan edilmiş.

1-Çanakkale Boğazında Kara Midye Tesisi kurulması:

1000 ton/yıl üretim kapasiteli toplam yatırım tutarı 12 Milyon TL – Hedef 30 Haziran 2021’de tesisi faaliyete geçirmek.

 

2-Edirne – Enez’de Ton Balığı Konserve Tesisi:

Günlük 100 ton hammadde işleme kapasiteli, ağırlıklı olarak yurtdışına satışa yönelik çalışacak, toplam 122 Milyon TL tutarlı yatırımla yeni tesisin 2021 yılsonunda faaliyete geçirilmesi hedeflenmiş

 

3-Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde Dondurulmuş Deniz Ürünleri Tesisi:

10.000 ton/yıl mamul üretim kapasiteli, Mart 2023’de başlayarak yapılması planlanan yatırım tutarı 60 Milyon TL olup, tesisin Mart 2024 tarihinde faaliyete geçmesi planlanmış.

 

4-Çanakkele Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde Yatırım Planlaması:

9.273.000 TL ‘si taksit e 1.110.000 TL’si de katılım payı olarak ödenmek suretiyle Ezide Gıda İhtisas OSB’De 112.411 m2 büyüklüğünde arazi satın alınarak, Çanakkale Kepez’de bulunan üretim tesisinin bu araziye taşınması planlanmış.


 

💢02 Nisan 2021 tarihli KAP haberi ile Mart 2023’de yapımı planlanan Dondurulmuş Deniz Ürünleri Üretim Tesisi’nin yeri verimlilik açısında Ezine Gıda İhtisas OSB olarak değiştirilmiş, bu kapsamda ilave olarak Ezine Gıda İhtisas OSB’den 4.460m2 bir alan daha alımına karar verilmiş.




💢01 Temmuz 2021 tarihli KAP haberi ile Dondurulmuş Deniz Ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Yunan Şirketi G.Kallimanis S.A. Dardanel tarafından  alım satım anlaşması imzaya açılmış.




💢08 Temmuz 2021 tarihli KAP haberi ile 23 Aralık 2020’de yapımı karar verilen Kara Midye Yetiştiriciliği Tesisi planlanan 12 Milyon TL tutarlı harcamanın %70 oranında gerçekleştirilmesi ile faaliyete alınmış.






💢30 Kasım 2021 tarihli KAP haberi ile satın alınan G.Kallimanis S.A şirketinin yine Dardanel Greece S.A. şirketine devri için Yunanistan Mahkemelerine başvurulduğu ilan edilmiş.


💢27 Aralık 2021 tarihinde de Dardanel Greece S.A.’nın Yunanistan’da üretim ve satış faaliyetlerine başladığı ilan edilmiş.


 

💢29 Haziran 2022 tarihli KAP haberiyle de daha önce Kasım 2021’de Yunan mahkemelerine başvurusu yapılan G.Kallimanis S.A.’nın Dardanel Greece S.A.’ya devrine ilişkinin mahkemenin olumlu karar verdiği ilan edilmiş.



Yatırım hikayesini bir de tablo şeklinde de görelim;


Yatırım açıklamalarının başlaması ile 2020 / 06 döneminden itibaren her dönem duran varlık artışı dikkat çekici.


🎯Dardanel, deniz ürünlerinde pazar lideri ve köklü bir şirket olduğu belirtilen Kallimanis’in satın alma sürecini başarıyla bitirerek, Yunanistan pazarına girişini tamamlamış ve bu sayede artık Avrupa’da daha yoğun faaliyete geçme aşamasına gelmiş.

Satın alınan Yunan şirketin modern üretim tesislerinin de tam kapasiteyle çalışmasıyla ihracatta yeni pazarlara ulaşım konusunda elde edilen avantajın getirileri, bilançosuna ileri dönemlerde yansıyacaktır.


Şirket, Kara Midye Tesisi’ni 12 Milyon TL yatırımla tamamlamış, 2021 yılı içerisinde belirlenen program dahilinde midye ekim ve toplama süreçleri devam etmiş, bu kapsamda 2022 yılı itibariyle de satışlarına başlamış.

 

Planlaması yapılan diğer yatırımlara dair süreçler devam etmekte olup, öngörülen sürelerde bitirildiğinde Şirketin üretim kapasitesinde önemli artış yaratacaktır.


Dardanel temettü dağıtmayan bir şirket.

 

Kap haber geçmişini taradığımda Olağandışı fiyat ve miktar hareketleri ve Brüt Takas Uygulamasına konu haberler de olduğunu gördüm.


Şirketin ihracat seviyesindeki büyüme potansiyeli, düşük rekabet ortamı sayesinde hakim Pazar payı konumu (üretilen ton balığının %80’i Dardanel Tesislerinden çıkıyor), Türkiye’de kişi başına düşük konserve deniz ürünleri tüketiminin (kişi başı 200gr) orta ve uzun vadede büyüme potansiyeli barındırması gibi özelliklerini de not düşelim.

 

Her yatırım kişiye özeldir. Kendi araştırmanızı yapın. Benim için önemli olan yatırım yapma kriterlerim belki size uymayabilir.

 

Belki bazı şeyleri gözden kaçırdım ya da umursamadım. Okuyun, araştırın.


Paramız kıymetli. Boşa harcayacak beş kuruş paramız yok. Kulaktan duyma bilgiyle birikimlerinize yön vermeyin.


Yatırım işini karmaşıklaştırmadan yapmaya bakın.

 

Kolay gelsin Basit Yatırımcılar, uyanık olun!




Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” 






Daha yeni Daha eski