Beraber Öğrenelim - Nakit Akış Tablosu

 


Beraber öğrenelim serilerine başlama kararı aldım. Bu serilerle Basit Yatırımcı olarak özet de olsa şirketlerimizin faaliyet raporlarında yer alan finansal tabloları yorumlama konusunda çalışma yapmak istedim.

 

Kimseye muhtaç olmadan, ortağı olduğunuz şirketin finansallarına baktığınızda “hmmm yatırım yapılmış ya da esas faaliyet karlarında düşüş var, borçluluk artmış peki bu borçluluk şirketi ileri dönemlerde zora sokar mı” vb. soruların cevaplarını bir de yatırımcısı olarak kendimiz ararsak şirketlerimize olan güvenimiz artar ve piyasanın dalgalandığı zamanlarda sakince popomuz üstünde oturabiliriz diye düşünüyorum.

 

Kimseye muhtaç değiliz, değilsiniz. İnternet derya, akıllı bir yatırımcı bilgiye ulaşır, okur ve kendi hazinesine katar.

 

Haydi başlayalım.

 

1- Yatırım Faaliyetlerinden Nakit Akışı

Gelecekte şirketinize gelir ve nakit akışı sağlaması öngörülen kaynaklar için yapılan harcamaları gösterir.

 

Maddi ve olmayan duran varlıkların vs. alımı ile ilgili nakit çıkışları raporlanır.

 

Bakacağımız nokta; Nakit çıkışları tutarı ve bu tutarın hangi varlıkların (maddi ya da maddi olmayan varlık edinimi) için kullanıldığı ile bu alımların nasıl finanse edildiğidir.

 

Yatırım Faaliyetlerinden Nakit Akışı; pozitif ise Gerileyen + Küçülen + Tasfiyeye giren işletmeleri işaret eder.

 

Negatif ise genç + büyüyen ve başarılı şirketleri işaret eder.

 

Şirketinizin bina, arsa, araç, cihaz ve makine gibi yatırımları bu bölümde gösterilir.

 

Burası negatif ise ki tercih edilir, Şirketinizin yatırım yaptığı ve duran varlıklarına ekleme yaptığına işaret eder. (Şirket küçülüyorsa, tasfiyeye gidiyorsa duran varlık -tesis, makine, cihaz- satışı yapar bu da pozitif değer getirir ki istenmez yatırımcılar tarafından – farkı bilelim)

 

Yatırım miktarının şirketinizi zora sokup sokmadığını da Operasyonel Nakit Akışlarından gelen nakit oranının, yatırım faaliyetlerinde kullanılan nakdi karşılama oranına bakılır. Karşılaması iyidir kısacası.

 

Sasa , Hektaş yatırımcılarının, ben olsam şirket finansallarında bakacağım ilk yer nakit akış tablosu olurdu açıkçası.

 

2- Finansman Faaliyetlerinden Nakit Akışı

 

Şirketinizin toplam nakit girişlerinin tutarı ve bu tutarın şirket özkaynakları veya dış borçlanma ile hangi oranlarda karşılandığı yer alır.

 

Dikkat edilmesi gereken noktalar;

 

Nakit girişlerinin hangi faaliyetlerin finansmanında kullanıldığı

 

Nakit çıkışlarının borçlanma ve özkaynak oranıdır.

 

Finansman Faaliyetlerinden Nakit Akışı; genç, büyüyen işletmelerde pozitif, başarılı işletmelerde ise negatif olur.

 

Pozitif ise şirketin borçlanmaya gittiğine işaret eder. Bu borçlanma yatırımların finansmanı için yapıldıysa olumludur. Fakat sermaye ihtiyacı için yaptıysa olumsuz duruma işaret eder.

 

Başarılı işletmelerde ise negatif olması hisse geri alımı programları veya temettü ödemeleri gibi sebeplerden dolayı ise olumlu duruma işaret eder. Şirket borçlarının azalması durumunu da gösterir.

 

Gerileyen ve tasfiyeye giren şirketlerde de negatif olabilmektedir.

 

3- İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışı

 

Şirketlerin ana gelir getirici faaliyetlerinden oluşur, net kar ve zararın hesaplanmasında yer alan işlemler sonucudur.

 

İşletme Faaliyetlerinden Nakit Akışı; şirketinizin ek finansmana ihtiyaç duymadan, faaliyetlerini sürdürmesi, borçların ödenmesi, temettü ödemelerinin yapılması ve yeni yatırımlara imkan verip vermemesi konularında sizlere önemli veriler sunar.

 

İşletme faaliyetlerinden nakit yaratılması bizim için önemli. Bu nakit akışı, yatırım ve finansman faaliyetlerini karşılıyor mu ve bu durum sürdülebilir mi?

 

Ya da tersi bir durum Nakit açığı varsa bu durum nasıl finans ediliyor?

 

Kar eden şirketlerin operasyonel nakit akışları pozitif olur.

 

Pozitif olan durumlar; Büyüyen ve Başarılı işletmeleri

Negatif olan durumlar; Küçülen ve tasfiyeye giren işletmeleri işaret eder.

 

İşletme Faaliyetleri ile nakit yaratamayan ama Yatırım yapıp ve nakit ihtiyacını da finansman faaliyetleri ile karşılayan şirketler genç olarak nitelendirilir.

 

İşletme faaliyetlerinden nakit yaratılması, diğer faaliyetlerin nakit akışlarına bağlı olarak büyüyen ya da başarılı şirketleri veyahut gerileyen veya yeniden yapılandırmaya giren şirketleri işaret eder.

 


🎯Evet, Nakit Akış Tabloları aslında daha uzun uzun incelenir, birçok analize konu olur.


Ama ben Basit Yatırımcıyım, o kadar derine inmeme gerek yok. Sadece ortağı olduğum şirketlerin finansallarına baktığımda kafamda bir hikaye oluşması lazım. Bunun için özet bir bilgi edinimi benim için yeterlidir.

 

Daha detaylı öğrenmek isteyenler için İnternet okyanusunda binlerce kaynak var. Araştırın, okuyun.

 

Kimseye muhtaç olmayın.

Daha yeni Daha eski