Bagfaş İnceleme 2.Kısım

 


Sürekli rekabet üstünlüğüne sahip olan şirketleri aramaya devam ediyoruz.

 

Bagfaş Şirket İncelemesinde daha önce Şirketin yönetimine, açık kaynaklarda geçen haberlerine, pay alım / satım kap haberlerine bakmış ve gübre sektörünün son gelişmeler ışığında incelemesini yapmıştık.

 

Şimdi de Bafgaş Finansallarına bakalım.

 

Borsada servet yaratmak için rekabet üstünlüğünde süreklilik sağlayabilen şirketler bulmalıyız.

 

Gelir tablosundan başlayalım. Çünkü gelir tablosu, bize Bagfaş’ın belirli bir süre içerisinde ne kadar para kazandığını söyleyecektir. Bu verileri baz alarak da ileriye dönük fiyat tahminlemesi yapmamıza vesile olacaktır aynı zamanda.

 

Brüt Satışlar;

Şirket satışlarını yıllara sari olarak artırmış. Ama bu artış onun kazanç sağladığı anlamına gelmez.

 

Benim merak ettiğim Bagfaş’ın yurtdışı satış rakamları nasıl? Dünyada yaşanan enerji krizi ve onun gübre sektörüne etkilerini daha önceki yazımda anlatmıştım.

 

Peki şirketin yurtdışı satışlarına yansıması bilançosuna etki etmiş mi? 

Yurtdışı Satışlar;

2021 / 12 Faaliyet Raporu’nda Almanya, İrlanda, İspanya, İngiltere, İtalya, Belçika, Romanya, Fas, Bulgaristan, Brezilya ve Güney Afrika’ya şirket limanına gelen 33 adet gemiye yüklenerek ihracat yapıldığı belirtilmiş.

 

Eminim ki aramızda limana yanaşan gemileri tek tek ss alıp, sayan Bagfaş yatırımcıları vardır. Şu ana kadar (18 Ekim 2022) limana yanaşan gemi sayısı kaç oldu acaba?

 


Brüt Kar ve Brüt Kar Marjı;

Şirketler lehine çalışan, mükemmel, uzun vadeli ekonomik avantajlara sahip şirketler tutarlı bir biçimde yüksek kar marjlarına sahiptirler. 





Bagfaş 2022 / 06 döneminde %33,50 Brüt Kar Marjına ulaşmış.

 

Son 5 yıllık verilerine baktığımda ise Brüt Kar Marjında istikrarlı bir yükseliş yok. Aksine dönemsel olarak azalma ve yükselme var.



Yüzde 20 ve altındaki Brüt Kar Marjı’nın olduğu sektörlerde şiddetli bir rekabetin olduğunu anlayabiliriz.

Bagfaş’ın 5 yıllık kar marjına baktığımızda görülen oynaklık her ne kadar dünyada ve ülkemizde yaşanan krizler, şirket özelinde yaşanan sorunlar (müsilaj vs) etkisi olsa da sektörde güçlü bir rekabetin olduğunu da gösteriyor.

 

Bagfaş kar marjında "istikrar" göremiyoruz. 

 

Daha da eskiye gittiğimizde de değişen bir marj yok. Aksine 2022 yılı Bagfaş için daha karlı geçiyor. Ki zaten piyasa da bunu görmüş ve hisse fiyatına yansıtmış.



Bagfaş 2022 Ocak ayından bu yana %75 artarken, 1 yıl öncesine göre 18 Ekim 2022 itibariyle de yatırımcısına %323 getiri sağlamış.

 

Faaliyet Giderleri;

Sürekli rekabet üstünlüğüne sahip olmayan şirketler yoğun rekabet içindedirler ve brüt karın yüzdesi olarak da Pazarlama ve Genel Yönetim Giderleri Brüt Kar’ı yemeye başlar.

 

Bu iki gider kalemi ne kadar düşük olursa o kadar iyidir.


 

Bagfaş’da yüksek pazarlama ve genel yönetim giderleri yok. İlave olarak şirket Ar-Ge faaliyetinde de bulunmuyor. Bu da olumlu. Brüt kar’ı tırtıklayan kalemler yok.

 

İşletmelerde istenilen düşük amortisman giderlerine sahip olmalarıdır.



Bagfaş’da 2022 /06 döneminde Amortisman giderlerinin Brüt Kara oranı sadece % 6,55. Olumlu.

 

 Finansman Giderleri;

 Rekabetçi bir alanda faaliyet gösteren şirketler, rekabetçi kalmak için büyük sermaye harcamalarına ihtiyaç duyabilir. Şirketin borcu ne kadar çok artarsa o kadar fazla finansal gideri olacaktır. 


Şirketin faaliyet gelirlerinin finansman giderlerine oranı azalmış. Olumlu.

 

Dönem Karı;


Yatırımcıların şirketlerinde aradıkları “istikrarlı” bir şekilde yukarı doğru eğilim gösteren Dönem Karı’dır. Tek dönem kar başarısından ziyade “süreklilik” istenir.

İstisnalar olmakla beraber; şirket toplam hasılatın yüzde 20’sinden fazla dönem karı geçmişine sahipse o işletme için uzun vadeli rekabet üstünlüğüne sahiptir diyebiliriz.

Bagfaş için böyle bir durum olmasa da 2022 yılında karlarının artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Olumlu.

 

Hisse Başı Kar;



Uzun Vadeli bir rekabet üstünlüğünün işletme lehine çalışıp çalışmadığının en net resmini Hisse Başı Kar grafiğinden görebiliriz.

 

Yatırımcıların istediği “istikrarlı” bir şekilde “yukarı” doğru giden bir yıllara sari hisse başı kar grafiğidir.

 

Bagfaş’ın zararlarla kesintiye uğrayan aşağı doğru eğilimleri de olan grafiğine baktığımızda görüyoruz ki şirket aşırı rekabetçi bir sektörde faaliyet gösteriyor.

Diğer taraftan, 2022 yılında şirketin hisse başı karları artma eğilimine girmiş. Olumlu.

 

 

Stoklar;

Bagfaş’ın stoklar ve dönem karını karşılaştırdığımızda aniden yükselen ve ardından aniden düşen stok ve karlılık ilişkisi var.

 

Bu içinde bulunduğu sektörde yoğun rekabetin olduğuna işaret etmekte.

 

Yükselen dönem karlarına stokların da eşlik etmesi kadar da normal bir durum yok. 

 



Cari Oran;

 


Bagfaş’ın kısa vadeli borçlarını dönen varlıklarından karşılama oranı 2022/06 itibariyle 1,05’dir.

 

1 ve üstü cari oranı iyi kabul edilmektedir. Şirket istikrarlı bir şekilde bu oranı korumakta.

 

Özkaynaklar;



Şirket istikrarlı bir şekilde özkaynaklarını artmış. Olumlu.

 

 

Aktif Karlılık (ROA);


Bagfaş 2022 yılıyla beraber varlıklarını daha etkin kullanmaya başlamış. Nerdeyse % 12 oranına ulaşmış olsa da varlık getirisinin yüksek oranda olması yatırımcılar için tercih sebebidir.

 

 

Borç / Özkaynak Oranı;

Şirketlerde yatırımcılar için istenilen 0,80’nin altında (ne kadar düşük o kadar iyi) bir borç / özkaynak oranıdır.



Bagfaş her 1 TL ‘lik özkaynak için 3,19 TL ‘lik borca sahiptir. (Borç / özkaynak oranı: 3,19)

 

 

Özkaynak Getirisi (ROE);

Uzun vadeli rekabet üstünlüğünden faydalanan şirketlerin özkaynak getirisinin yüksek olması beklenir.


Bagfaş 2022 yılında özkaynak getirisini artırma eğilimine girmiş ve 2022 / 06 döneminde % 57 özkaynak oranına ulaşmış. Olumlu.

 

Sektördeki diğer şirketlerle karlılaştırıldığında Bagfaş  Özkaynak getirisinde de 1. olmuş.



Evet, Bagfaş Finansalları ve içinde bulunduğu sektöre bakınca, sert bir rekabetin olduğu bir alanda faaliyet gösterdiğini anlıyoruz.

 

Güçlü bir rekabet var, kar marjlarını 2022 yılında yukarı doğru sürmüş ve yılın son 2 döneminde de bu şekilde devam etmesini yatırımcısı umuyor haliyle.

 

Gübre krizi olarak dünyada yaşanan gelişmeler Bagfaş lehine sürecek mi? İhracat yaptığı ülkelerde artış olacak mı? Bunu zaman gösterecek.

 

Marjlarındaki iyileşmeyi piyasa fark etmiş ve fiyatlamış. Yılın 3. ve son çeyrek bilançolarındaki satış / karlılık oranlarına yönelik tahminde bulunabilirsek yılsonu hedef fiyat çalışması yapabiliriz.

 

Gerek uzun yıllara sari Hisse başı karları gerekse dönem karları yukarı doğru istikrarlı bir eğilim göstermemiş, bu uzun vadede rekabet üstünlüğüne sahip olmadığını yatırımcısına işaret ediyor.

 

Herkesin yatırım kriterleri farklıdır. Sizin için önemsiz olanlar benim için önemli olabilir veya tam tersi…

 

Kendi araştırmanızı yapın. Yatırım kişiye özeldir.

 

Basit Yatırımcılar; bizleri uzun vadede zenginliğe ulaştıracak mükemmel şirketler arıyoruz. Kriterlerinizi belirleyin, ona göre portföy oluşturun.

 

Kulaktan duyma bilgiyle nasıl tost makinesi bile almıyorsunuz, aynı şeyi neden Borsada hisse alırken yapmıyorsunuz?

 

Sağlıcakla!

 

 

 

 

 

 

Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski