Yatırım Fonu - YAK - Yapı Kredi Portföy Karma Fon

 





Merhabalar;

Bugün sizlere 06 Eylül 2022 tarihi itibariyle yılbaşından bu yana en çok kazandıran Karma Şemsiye fonu olan Yapı Kredi Portföy Karma Fon’unu tanıtacağım.

 



Fon neye yatırım yapar?;

✅Fonun yatırım amacı, ağırlıklı olarak hisse senetleri ve sabit getirili menkul kıymetlere yatırım yaparak esnek yönetim anlayışıyla gerek tahvil/bono, gerek hisse senetleri piyasasındaki getiri fırsatlarından yararlanmaktır. 

Fon toplam değerinin asgari %20’lik kısmı mevzuata göre özelleştirme kapsamına alınanlar dâhil Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların payları ve asgari %30’luk kısmı kamu ve özel sektör iç ve dış borçlanma araçlarından oluşmak kaydıyla, birlikte fon toplam değerine oranı ise asgari %80 olacak şekilde, yerli veya yabancı özel ve kamu sektörü menkul kıymetleri ile altın ve diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılır.


Bu Fon ne kadar riskli?;




❗1 en az riskli 7 en fazla riskli olmak üzere değerleme kriterlerine göre bu fonun risk derecelendirmesi 5’dir.



6 Eylül 2022 tarihi itibariyle Fon dağılımı;


Yaklaşık % 22,33 Hisse Senedi, % 46 Devlet Tahvili, % 19,41 Döviz Cinsi Kamu İç Borçlanma Araçları, % 9,06 Ters – Repo, % 2,05 Vadeli İşlemler Nakit Teminatları, % 0,83 Özel Sektör Tahvili, % 0,3 Yatırım Fonları Katılma Payları, % 0,02 Takasbank Para Piyasası’ndan olmak üzere Fon dağılımı oluşmuş.


Peki, Fonun geçmiş yıllar performansı nasıl olmuş?;



💥Fonun bu yazının hazırlandığı 06.09.2022 tarihi itibariyle son 1 ay, 3 ay, 6 ay ve yıllık getirisi ise;




📌Fonun 2022 yılı başından 06 Eylül 2022 tarihine kadar sürede ise % 56,98 oranında getirisi olmuş. 




👍Uzun vadeli getirisine baktığımızda Karma Şemsiye Fonu grubunda son 5 yıllık getirisi % 212,53 olarak 1.olmuş. 



Fonun işlem saatleri nelerdir?;

İş günlerinde 13.30’dan önce verilen talimatlar;

🔆Alım: 1 iş günü sonra, 1.iş günü fiyatıyla

🔆Satım: 2 iş günü sonra, 2.iş günü fiyatıyla gerçekleşir.

Yani; Pazartesi sabah 09.00'da alım emrini verdiğimde ertesi gün yani salı günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.

Satış işlemi ise Pazartesi sabah 09.00'da satış emrini verdiğimde Çarşamba günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.


🎯Basit Yatırımcı olarak ben hisse almak satmak anlamam, benim yerime bu işin profesyonelleri yapsın diyorsanız Yatırım Fonları her zaman iyi bir seçenektir. 

 

Peki, yatırım fonu tercih edecek olsam dikkat edeceğim nokta ne olurdu? İlk karar vereceğim husus bu yatırımda VADEM NEDİR? Kaç gün / ay / yıl fona yatırıma devam edeceğim? İlk karar vermem gereken bu olurdu.

 

Zaten yukarıdaki 5 yıllık getiri sıralamasını o yüzden verdim. Uzun vadede yatırımın riskini azaltma ihtimalim daha yüksektir.

 

Nasıl hisse senedi yatırımları için uzun vadeli düşünmek riski azaltmak için daha uygunsa, yatırım fonları için de aynı şey geçerlidir. 


✋Yatırımcılar kendi araştırmalarını yapmalıdır. Belki burada benim gözümden kaçan ya da benim için önemsiz sizin için önemli olabilecek bir detayı kaçırmış olabilirim. Belki atıp sıkıladım. Sadece kendi araştırmanıza güvenin. 


Çok zor bir şey yapmıyorum burada. Tefaş'a giriyorum, Fonun sitesini stalklıyorum, Google açık kaynaklardan tarama yapıyorum. Bu kadar. 


Boşa harcayacak beş kuruşumuz yok. Çünkü Basit Yatırımcıyım ben. Her kuruşum kıymetli. Akıllı olmam lazım. Akıllı olmamız lazım.



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”





Daha yeni Daha eski

Blog Archive