Yatırım Fonu - (HVS) HSBC Portföy Hisse Senedi (TL) Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon)

 









Merhabalar;


Bugün sizlere 01 Eylül 2022 tarihi itibariyle yılbaşından bu yana Hisse Senedi Şemsiye Fonları arasından en çok kazandıranlar Top 5 yatırım fonundan 4.sıradaki HVS - HSBC PORTFÖY HİSSE SENEDİ (TL) FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) tanıtmak istedim.



HSBC Portföy Yönetimi tarafından 18 Temmuz 2016 tarihinde kurulan ve yönetilen Fon; portföyünü en az % 80'i devamlı olarak BIST’te işlem gören hisse senetleri ve %20'lik kısmı ile de ters repo, nakit ve/veya borsa para piyasasından oluşturmaktadır.


İzahnamesini incelediğimde, Fon portföyüne sadece TL cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilmekte olup, yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına ve/veya türev araçlara yer verilmemektedir.


Fon ağırlıklı olarak Türk hisse senetlerine yatırım yaptığı için son 5 yıllık volatilitesine bakılarak risk değeri 6 olarak belirlenmiştir.


Yatırım Fonları için risk skalası 1 – 7 arası olarak gösterilmektedir.


31 Ağustos 2022 itibariyle Fon'un varlık dağılımı şu şekildedir;




Yaklaşık %95,49 oranında hisse senedi, %2,41 oranında Vadeli İşlemler Nakit Teminatları, %2,05 oranında Ters - Repo ve %0,05 oranında da Takasbank Para Piyasasından dağılımı oluşmuş.


Fonun KAP'a ilan ettiği Temmuz 2022 – Portföy Dağılım raporunda ise Temmuz ayında fon bünyesinde bulunan hisse oranı % 96,51 olmuş. Hisse dağılımı ise aşağıdaki gibi olmuş;




Fonun bu yazının hazırlandığı 31.08.2022 tarihi itibariyle son 1 ay, 3 ay, 6 ay ve yıllık getirisi ise şu şekilde olmuş;




Fonun alış valorü 1 gün, satış valörü ise 2 gündür.


Yani; Alış işlemleri; Örneğin, Pazartesi sabah 09.00'da alım emrini verdiğimde ertesi gün yani salı günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.


Satış işlemleri ise; Örneğin, Pazartesi sabah 09.00'da satış emrini verdiğimde Çarşamba günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.


Uzun vadeli getirisine baktığımızda Hisse Senedi Şemsiye Fonu altında sıralamada son 5 yıllık getirisi yaklaşık olarak %565,69 olmuştur;




Basit Yatırımcı olarak ben hisse almak satmak anlamam, benim yerime bu işin profesyonelleri yapsın diyorsanız Yatırım Fonları her zaman iyi bir seçenektir. 


Peki, yatırım fonu tercih edecek olsam dikkat edeceğim nokta ne olurdu? İlk karar vereceğim husus bu yatırımda VADEM NEDİR? Kaç gün / ay / yıl fona yatırıma devam edeceğim? İlk karar vermem gereken bu olurdu.


Zaten yukarıdaki 5 yıllık getiri sıralamasını o yüzden verdim. Uzun vadede yatırımın riskini azaltma ihtimalim daha yüksektir.


Nasıl hisse senedi yatırımları için uzun vadeli düşünmek riski azaltmak için daha uygunsa, yatırım fonları için de aynı şey geçerlidir. 


Örneğin bu yazıda incelenen HVS - HSBC Portföy Hisse Senedi (TL) Fonu, Borsa düştüğü günler eksi yazacak, arttığı günler de artı yazacaktır. Yatırıma uzun vadeli bakacak olunursa geceleri yastığa kafayı koyduğunuzda daha rahat uyuyacaksınız.


Bakış açısı önemli. 




Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”




Daha yeni Daha eski

Blog Archive