Üstat Yatırımcılardan Dersler 5- Benjamin Graham / Yatırımcının Kendisiyle Olan Sözleşmesi

 





The Intelligent Investor / Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham Updated with New Commentary by Jason Zweig kitabında çok güzel bir yatırımcı sözleşmesi var. 


Yazar, yatırımcının uzun vadeli düşünmesi için bir nevi “Yatırımcı Anayasası” “Yatırımcı Sözleşmesi” olarak adlandırabileceğimiz bir akit – ahit düzenlemiş.

Uzun vadeli bir yatırım sürecinde insan çok farklı şekilde sınanabilir. Testere piyasası gelir, 2 ay kırar geçirir, ekran başında hisselerin % 50 ye varan düşüşler yaşadığını görebiliriz. Ya da tam tersine boğa piyasası gelebilir, endeks her gün yüzde 2 – 3 yapar, coşkuya biz de kaptırabiliriz.


Başarılı bir yatırımcı olmak için çok zeki olmaya gerek yok derler, ortalama bir zeka seviyesi ama yüksek bir finansal disiplin! DİSİPLİN! Bir yatırım stratejisi ortaya koymak ve ona bağlı kalmak. Düşüşlerde de Çıkışlarda da...


İşte aşağıda göreceğiniz çeviri; yatırımcıların kendileriyle olan iç mücadelesinde, yine yatırımcıya destek olması için yazar tarafından düzenlenmiş bir sözleşme, kişisel manifesto..


Kafanıza uyuyorsa bunu deklare edersiniz.


Uzun vadede disipline ihtiyaç duyuluyorsa buna benzer yöntemler faydalı olabilir. Başarı için Hedefe varmak için ne gerekiyorsa yapılabilir.


Kaybedecek ne bir dakikamız ne de beş kuruşumuz var!


  ------------------------------------------------><------------------------------------------------------ 


Yatırımcının Kendisiyle Olan Sözleşmesi


Ben ______________________________, önümüzdeki yıllar boyunca servet biriktirmek isteyen bir yatırımcıyım.

Biliyorum ki birçok zaman sırf hisse fiyatları yukarı çıktı diye hisse almaya çalışacağım veyahut tam tersi hisse fiyatları düşmeye başladı diye hisse satmayı düşüneceğim.

Üçüncü şahısların benim adıma al / sat gibi yatırım kararlarını almalarına izin vermeyeceğimi burada deklare ederim. Ayrıca sırf piyasa yukarı çıkıyor diye yatırım yapmayacağım veya tam tersi piyasa çakıldı diye de hisse satmayacağıma dair yine burada taahhütte bulunuyorum.

Bunların yerine otomatik bir yatırım planı veya dolar / TL maliyeti ortalaması ile her ay _______ TL tutarında parayı aşağıdaki hisselere veya yatırım fonlarına aktaracağım.

______________________________

______________________________

______________________________


Ayrıca yukarıda yazanlar hisseler / fonlar ile yetinmeyecek, nakit ayırmaya gücüm yettiğince (kısa vadede kaybetmeyi de göze alarak) ilave yatırıma kaynak aktaracağım.

Yatırımlarımı işbu sözleşme tarihi _______________ itibariyle 10 yıl boyunca portföyümde satmadan tutacağımı da burada deklare ederim.

Bu sözleşmenin şartları kapsamında izin verilen istisnalar; acil bir sağlık durumu veya işimi kaybetme gibi ani ve acil nakit ihtiyacı veya konut peşinatı veya okul ücreti gibi planlı harcamalardır. Sadece böyle durumlarda yatırım portföyüme dokunacağım.

Sözleşmeyi imzalayarak portföyüme dokunmayacağımı ve her hisse satış dürtüsü geldiğinde bu sözleşmeyi tekrar tekrar okumayı kendime taahhüt ediyorum.

İşbu sözleşme yalnızca en az bir şahit tarafından imzalandığında geçerli olup, ileride gerektiğinde başvurmak üzere kolayca erişilebilecek güvenli bir yerde saklanmalıdır.


------------------------------------------------><------------------------------------------------------ 



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.” 






Daha yeni Daha eski

Blog Archive