Üstat Yatırımcılardan Dersler 4 - Benjamin Graham / Yatırımcılar ve Haberler

 


Akıllı Yatırımcı’ya kulak verelim;


Piyasalar çöküyor, hisse fiyatları yerlerde, siz de televizyonu açıyorsunuz kulağınız ekranda, gözünüz cep telefonunuzda yatırım işlem ekranındasınız.. Kırmızılar her yerde, ortalığı kan götürmüş.


Fakat, CNN ya da CNBC izleyeceğinize Benjamin Graham Finans Kanalına kulak verin. BGFK kanalında haberler bambaşka çünkü.


Bu kanalda felaket senaryosu verilmiyor, tam aksine New York Borsasında BÜYÜK İNDİRİM başladı! PATRON ÇILDIRDI! Daha yeni indirim sezonu başladı! Endeks bugün düne göre yüzde 2,5 indirimli olarak size satılıyor. Yok mu alan?


Graham ve Akıllı Yatırımcı piyasadaki dalgalanmaya yukarıdaki gibi bakmamızı tavsiye eder.


Basit Yatırımcı olarak ben de aynı şekilde bakmaya çalışıyorum. Tabii ki de hisse fiyatlarının düşmesi, sürekli testere bir piyasada olmak kolay değil, hoş değil. Ama vadem uzun, bir on yıl daha aynı şirketleri kriterleri bozulmadığı müddetçe her ay portföyümdeki hisseleri toplama gayretindeyim.


5 yılık, 10 yıllık ve daha üstü vadeli yatırım planlarında Piyasa Bey’in günlük bipolar hareketleri yatırımcıların umrunda olmaz. Defalarca denildiği gibi 10 yıl içinde ne olaylar ne krizler görülecektir. Fiyatlar elbette düşecektir. Bu düşüşler, vadesi uzun olan yatırımcılar için sadece düşük fiyattan alım fırsatı olacaktır.


Nörolog Antonio Damasio kontrolde olmadığınızın farkında olursanız aslında duruma / olaylara daha hâkim olacaksınızdır derken bunu kastediyor.


Dollar Cost Average sistemini uygulayan yatırımcı için fiyatın düşük ya da yüksek olması her ay alım yaptığı için UZUN VADEDE önemsizdir. Adam zaten otomatik pilota almış kendini, her ay fiyatı ne olursa olsun alacak.


O zaman hava durumunun bozması bu ay indirim sezonunun erken geldiğinin habercisi değil mi?


Bakış açısı ve vade… önemli.



* Yararlanılan kaynak: The Intelligent Investor / Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham Updated with New Commentary by Jason Zweig 

 

 

 

Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive