Üstat Yatırımcılardan Dersler 3 - Benjamin Graham / Yatırımcı için para kazanmanın verdiği haz mı yoksa kaybetmenin verdiği yıkım mı?

 



Benjamin Graham, Akıllı Yatırımcı kitabında finansal kaybın, kazancın vereceği hazza göre 2x daha insanlara koyacağını açıklamış. Basit bir yatırımcı olarak ben de bu konuya acizane katılıyorum.


Kaybetmek gerçekten çok koyuyor..


Bir hisse yatırımından 1000 dolar kazanmak çok güzel bir duygu ama 1000 dolar kaybetmenin verdiği iç acısı daha fena, kazancın verdiği hazzın 2x katı.


İnsan psikolojisi, para kaybetme başladığı zaman bir an önce stop loss yapmayı, kaybı durdurmanın yoluna başvurmaya itekliyor veya düşmüşken Akıllı Yatırımcıya büyük fırsat çıkmışken düşük fiyattan hisse almayı reddettiriyor.


Siz her ay aynı restoranda yediğiniz lahmacunun, bir sonraki ay damping yapılmış, yüzde 10 düşmüş fiyatından yemek istemez misiniz? Belki eve de paket yaptırır, dipfrize atarsınız… Mevzuyu anladınız sanırım.


Graham, piyasadaki fiyat dalgalanmalarına, düşüşlere hava durumuna benzetme yapmış. Nasıl hava durumunda bugün sıcaklık 1 derece düştü diyorsa piyasalarda da bugün yüzde 1 düşüş oldu haberini duyduğumuzda paniklemenin manasız olduğunu ifade ediyor. Bu işin doğasında olduğunu belirtiyor.


Tabii eğer vadeniz uzunsa bu geçerli. Yoksa kısa vadeli trade / al sat yapanlar için kâbus gibi haber orası kesin.


Fakat ben Basit Yatırımcıyım, düzgün şirketi min. 5 yıl vadeyle, tavuk gibi üstüne yatmak üzere alırım. Benim için günlük hava bozukluğu umurumda olmaz. Uzun vadede finansallarında bir bozulma, şirketin hikâyesinde bir değişiklik vb. olmadıkça da tutmaya devam ederim.


Piyasalardaki dalgalanmalar eğer yatırımcının bir stratejisi ve vadesi de uzun ise çok umrunda olmaz, olmamalı diyor kısacası Graham.


Basit Yatırımcıyım, benim de umrumda değil açıkçası hisseler düşmüş de çıkmış da. Borsa bu, doğası gereği düşer de çıkar da. Şirketin faaliyeti esas olandır.


Tarihler 22 Mart 2021’i gösterdiğinde Borsa İstanbul’da nerdeyse tüm hisseler taban yapmıştı malum Merkez Bankası Başkanı görevden alınmıştı.


22 Mart 2021 - Kara günden bir SS



Fakat elbette kara gün kararıp kalmıyor, vadenizde uzun, şirketleriniz düzgün yönetiliyor, kafanızda belli bir strateji de varsa sadece daha düşük fiyattan alım fırsatı verdiği için neden daha fazla nakit tutmadım ki kendinize kızarsınız. Ben basit bakarım, bu ay daha düşükten alacağım için sevinirim.

 

Eğer yatırımcının vadesi uzunsa, ne krizler ne tabanlar görülecektir elbette. Sürekli yükselen bir grafiğe sahip kazanç kapısı varsa ponzidir zaten orası net.


Akıllı Yatırımcı kitabında (revised edition versiyonunda) bölüm değerlendirmesinde bir yatırımcı sözleşmesi / akdi var. Onun tercümesini bir sonraki yazımda yayınlayacağım.


Graham, portföyü otomatik pilota aldığımızda, her ay alım yapıldığında (dollar cost average system) uzun vadede hisse fiyatı tahmini, takibiyle uğraşılmayacağı ifade ediyor. Bir ay yüksekten alırken diğer ay düşükten alınabilir. Bu sayede ani piyasa dalgalanmaları umrunuzda olmaz diyor.


Kumar hevesinin (trade/ al sat) tatmini için tavsiyesi başka bir yatırım hesabı açıp, portföyün max. Yüzde 10’u ile bu ihtiyacın giderilmesinin, yatırımcının daha büyük tutarlarda kumar oynamasının önüne geçeceğini ifade etmiş ki bu da güzel bir tavsiye. Kumardan kasıt daha riskli işlemler..


Basit Yatırımcının da canı sıkılabilir, bazen gerçekten güzel bir fırsat geldiğini düşünebilir. O zaman yatırımının bulunduğu hesap dışında başka bir aracı kuruluş üzerinden ve toplam portföyün yüzde 10’unun geçmeyecek oranda işlem yapması yerinde oluyor diyor aslında üstat..


Benim için İyi yatırım, basit ve sıkıcıdır! Net.


Boşa harcayacak beş kuruşum yok. Çünkü bir hedefim var. 




* Yararlanılan kaynak: The Intelligent Investor / Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham Updated with New Commentary by Jason Zweig 





Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”



Daha yeni Daha eski

Blog Archive