Ulusoy Un/ Uluun; 180 Milyon TL'lik Söke Un Yatırım Hikayesi

 




Ulusoy Un; hububat ve bakliyattan mamul un, irmik, makarna ve bisküvi vb. gıda maddesinin üretimi, ihracatı ve ithalatını gerçekleşmektedir.

 

Şirket 1969 yılında kurulmuş.

 

Ulusoy Un’un esas faaliyet konusu buğday unu, kepek ve diğer yem maddelerinin üretimi, ticareti, yurt içi ve yurtdışı satışı ile buğday başta olmak üzere çeşitli tahılların yurtiçi ve yurtdışı ticaretidir.

 

Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren 50. Yıl fabrikasında 2.085 ton/gün, Çorlu Tekirdağ üretim tesislerinde ise 400 ton/gün ve 2022 yılında Söke Değirmencilik San ve Tic. A.Ş. paylarının satın alınması ile bu şirkete ait Aydın ve Ankara fabrikalarının 1100 ton/gün kapasitesinin eklenmesi sonucu toplam üretim kapasitesi 3.585 ton/güne ulaşmış. (Bu yazıda Söke Un Yatırım Hikayesi anlatılacak)


Ulusoy Un / Uluun Yeni Yatırımlar;

✅Ulusoy Un, 07 Aralık 2021 tarihinde KAP haberi ile Söke Un firmasını satın almak üzere bir hakim ortakları ile bir niyet anlaşması yaptıklarını ilan etmiş.



Ulusoy Un, planlanan Söke Un alımının şirketin büyümesine katkı sağlayacağı düşünüldüğü için 12 Ocak 2022 tarihinde daha önce potansiyel ortaklık görüşmeleri için yetkilendirdiği danışmanlık hizmetine son verdiğini KAP ‘a ilan etmiş.




13 Ocak 2022 tarihinde Söke Un alımının tamamlandığı haberi geçilmiş. Şirket bu satın alma için 168.900.000 TL peşin, 650.000 EUR da Ocak 2023’de ödenmek üzere toplamda yaklaşık olarak 180 Milyon TL harcamış / harcayacaktır.




Ulusoy Un; 27 Haziran 2022’de satın aldığı Söke Un firmasının Borsa İstanbul’da Halk arzı için karar alındığını ve bu kapsamda çalışmaların başlatıldığını KAP’a ilan etmiş.




Ulusoy Un’un Söke Un Yatırımı ile ilgili 29 Temmuz 2022 tarihinde attığı son kap yine olumlu olmuş. Şirketin Ankara ve Aydın üretim tesisleri çatısına GES kurulması kararı alınmış.



🔍Evet, şimdi de bu 180 Milyon TL’lik yeni alımı  -Söke Un’u tanıyalım;




Söke Un, 1963 yılında, Dünya’da en saygın değirmen teknolojisini geliştiren İsviçreli Bühler makinelerini ve teknolojisini kullanarak kurduğu 60 ton kapasiteye sahip ilk değirmeni ile ismini aldığı Söke’de üretime başlamış.


1993 yılında genel üretiminde otomasyona geçerek üretim kapasitesini günde 560 tona çıkaran Söke Un, %100 kapasite kullanımıyla Türkiye’nin önde gelen ilk 5 un fabrikasından biri unvanını kazanmış.


Söke Un, 2017 yılında buğdaydan farklı olarak diğer tahıl çeşitlerini de tam tane olarak öğütebilen, günlük 60 ton kapasiteli yeni bir değirmen kurmuş. Bu son yatırımı ile buğday unu ile birlikte farklı tahıl unlarını da üretime başlamış.


%100 kapasitenin tamamını iç piyasa için kullanan Söke Un, İç Anadolu Bölgesi’nin en iyi kalitedeki buğdaylarının da işlendiği Ankara Fabrikasını satın alarak, üretim kapasitesini üçe katlayarak günlük 1400 ton  kapasiteye ulaşmış.



🔔Peki, Söke Un yatırımının Ulusoy Un / Uluun şirketine olumlu etkileri neler olacak?

Samsun ve Çorlu'da günlük toplam 2 bin 100 ton buğday işleme kapasitesine sahip olan Ulusoy Un'un, 300 bin tondan fazla tahıl stoklama kapasitesi bulunmakta. Söke Un alımı ile Ankara ve Söke’deki fabrikalarıyla günlük 1100 ton üretim kapasitesi artırımı sağlanmış.


Satın almayla 2 bin 100 ton günlük buğday işleme kapasitesi, 3 bin 200 tona çıkarılmış oldu.


🎯4,7 milyar dolarlık dünya un ihracatının yaklaşık 1 milyar dolarlık kısmını üstlenen, 8 yıldır dünyadaki un ihracat lideri olan Türkiye için, sektörde başarılı işler gerçekleştiren Ulusoy Un, yeni yatırım hikayesi ile halka arzından sonraki en büyük atılımı gerçekleştirmiş bence.

 

Basit Yatırımcı için hikayesi olan bir şirketi radara alıp, takip etmek lazım.


Bu yatırımın şirketin bilançosuna etkileri, satış, karlılık oranlarına ileri dönemlerdeki yansımasını hep beraber izleyeceğiz.


Basit Yatırımcı için hikayeyi takip etmek ve şirketin üzerine yatmaktan başka geriye kalan tek şey 3 ayda bir faaliyet raporlarını okumak ve hikayede değişiklik olup olmadığını incelemektir.

 

Takibe devam!



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive