TÜPRAŞ – Yeni bir Hikaye: Stratejik Dönüşüm

 




Tüpraş; 24 Kasım 2021 tarihinde açıkladığı “Karbon Dönüşüm Programı” kapsamında enerji sektörünün geleceğinde liderliği hedefleyen “Stratejik Dönüşüm Planını” açıkladı.

Bakalım Şirket gelecek ile ilgili ne öngörülerde bulunmuş:

📌Türkiye’nin fosil yakıt tüketiminin 2030 yılında zirve noktasına ulaşacağı,

📌Ticari araçlar için dizel talebinin kısmen hidrojen ile yer değiştireceği, kurulu rafinaj kapasitesinin hala avantajlı pozisyonunu sürdüreceği,

📌Elektrikli araçlar, binek araç segmentinde 2030’dan itibaren yeni araçlarda öncü araç, 2040’dan önce de araç parkında çoğunluk araç tipi olacağı,

📌Hidrojen’in, 2030’dan itibaren hızlı bir büyüme sürecine gireceğini,

📌Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF)’ın 2030 yılına kadar havacılık yakıtı talebinin %10’unu oluşturacağını belirtmiş.

 

Yukarıdaki öngörüler kapsamında Şirket kendine;

🔑 Lider Sıfır Karbon Elektrik Üreticisi Olmak,

🔑Türkiye’de Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Üretiminde Lider Olmak,

🔑Sürdürülebilir ve Karlı Rafinaja Yatırım Yapmak,

🔑Hidrojen Bilgi Birikiminden Faydalanarak Yeşil Bir Değer Zinciri Oluşturmak,

🔑2050 İtibariyle Kapsam 1 ve 2 Emisyonlarını Ortadan Kaldırmak gibi stratejik hedefler belirlemiştir.

 

Tüpraş’ın ilan ettiği Stratejik Dönüşüm Planı, 4 hususu kapsamakta;

1)Sürdürülebilir Rafinaj

2)Biyoyakıtlar

3)Sıfır Karbon Elektrik

4)Yeşil Hidrojen

 

Şirketin Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında yukarıda belirtilen Yatırım Alanlarıyla ilgili kısa bilgiler verelim.

 

1) Sürdürülebilir Rafinaj:



Tüpraş’ın faaliyetlerinin merkezinde olan Rafinajın planlanan dönüşümde de lokomotif görevi yapacağı, FAVÖK’E önemli ölçüde katkı sağlamaya devam edeceği. Şirket, yatırım yapmaya devam ederek Rafinajın karlılığını arttırmayı ve Kapsam 1&2 Emisyonlarını azaltmaya odaklanmayı planladığı Şirket tarafından ifade edilmiş.

Enerji verimliliği, modernizasyon, karbonsuzlaştırma ve katma değerli ürün üretimi projeleri için 2035’e kadar yaklaşık 2,3 milyar dolarlık yatırım harcaması gerçekleştirmeyi planlayan Tüpraş, rafinajın 2030 yılına kadar Şirket faaliyet karının yüzde 90’ını, 2030-2035 arasında ise yüzde 70’ini oluşturacağını öngörerek, rafinajdan elde edilecek kaynağın büyük bir kısmının yeni alanlara ve karbon ayak izini azaltmaya aktararak, aynı zamanda geçmişten beri sürdürülen yüksek temettü dağıtma politikasını da devam ettirmeyi beyan etmiş.


2) Biyoyakıtlar:



Biyoyakıtların tüketiminin 2020’ye oranla 2050’de 5 kat artacağının öngörüldüğü, yeşil dönüşümde hem geçiş döneminde hem de uzun vadede biyoyakıtların tamamlayıcı rol oynamasının beklendiğini ve Tüpraş olarak gıda dışı yenilenebilir kaynak ve atıklardan elde edilen, ikinci nesil yakıtlara odaklandıklarını, Hava taşımacılığında biyoyakıtların rekabetçi avantaj sunacağını ve sektörün karbonsuzlaşmasında önemli rolü olmasını beklediklerini, planlanan yatırımlar ile 2030 yılında 400 bin ton biyoyakıt hammaddesi işlemeyi, 2035 sonrası dönemde ise Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretim kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyerek,  Türkiye’nin en büyük SAF (Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı) tedarikçisi olmayı planladıklarını, bu kapsamda da Atık bitkisel ve hayvansal hammaddelerin büyük hacimlerde ve sürdürülebilir bir şekilde toplanması ve tedariğine yönelik çalışmaların devam ettiği Şirket tarafından ifade edilmiştir.


3) Sıfır Karbon Elektrik:


Şirket, hem üretim hem de olası satın alımlarla;  2030’da yaklaşık 1GW,  2035’de ise 2.5 GW kurulu güce ulaşarak sıfır karbonlu elektrik alanında lider firmalardan biri olmayı hedeflediğini, bu kapsamda Batman’da ilk etap Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumunun tamamlandığı, Kırıkkale’de de Güneş Enerjisi Santrali kurulacağı, sıfır karbonlu elektrik yatırımlarıyla öncelikle kendi sahaları ve çoğunlukla yeşil hidrojen üretimine odaklanacaklarını, kurulacak tesislerde üretilecek elektriğin büyük bir kısmını yeşil hidrojen üretimi için kullanırken zaman zaman optimizasyon ve tüketiciye sıfır karbonlu elektrik sağlamak amacıyla da elektrik satışı yapmayı planladıklarını ilan etmiştir.


4)Yeşil Hidrojen:


Tüpraş’ın Yeşil Hidrojen yatırımlarıyla alakalı olarak; zaman içinde sadece üretim süreçlerindeki bir girdi olmaktan çıkıp, Şirketin ana ticari ürünlerinden biri olmaya başlayacağı, hâlihazırda rafineri süreçlerinde kullanılan Hidrojenin 2050 yılında en yaygın olarak ulaşım sektöründe kullanılacağı öngörüldüğü, Türkiye’nin 2022 itibariyle en büyük üreticisi olan Tüpraş’ın da üretim yöntemleri içinde sıfır emisyon ile ön plana çıkan elektrolizörlerle,  yeşil hidrojen üretmeye odaklanarak, 2025’ten itibaren yeşil hidrojen üretimine kademeli olarak geçerek, hidrojen üretiminden oluşan emisyonları 2040 yılında sıfırlamak gibi hedefleri vardır.

 

İlave olarak, ilerleyen zamanlarda hidrojenin üretim için bir ara ürün olmaktan çıkıp ana ürünlerden biri olmasının nihai hedef olduğu da ilan edilmiş.

 

Şirket; yeni bir iş kolu olarak 2030’da lojistik ve ağır taşımacılık alanında yeşil hidrojen satışı yapmaya başlamayı, geleceğin yakıtı olan yeşil hidrojen değer zincirinde farklı alanlarda da faaliyet göstererek, ulaşım başta olmak üzere farklı birçok sektöre hizmet veren, ihracat potansiyellerini değerlendirerek AB ile Türkiye arasındaki köprü konumunda çok yönlü bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirtmiş.

 

 

🎩Peki, Tüpraş bu Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında ne kadar yatırım yapacak?

 

-   Şirket, her yıl ortalama 350 milyon dolar yatırımla 2035’e kadar yaklaşık 5 milyar dolar, 2050 yılına kadar ise toplamda 10 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor.

 

🎩Şirketin bu kadar yatırımı sonrası FAVÖK için hedeflemesi ne olarak öngörülmüş?

 

-  Yatırımlar sonucunda Tüpraş’ın yıllık FAVÖK’ünün son 5 yıllık ortalamaya göre yüzde 30 artışla 2030’da 1,3 milyar dolar düzeyine ulaşacağı, yeni alanlara yapılacak yatırımların desteği ile yeni ürünlere geçişin yoğun yaşanacağı 2035’de de 1,3 milyar dolar FAVÖK seviyesinin korunması öngörülüyor.

-  2035 itibarıyla FAVÖK rakamının yüzde 30’unun; yeni iş kolları olan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı, yeşil hidrojen ve sıfır karbonlu elektrik satışlarından gelmesi bekleniyor.

 

🎩Tüpraş ve Temettü? Gelecek projeksiyonunda temettü dağıtımı konusunda şirketin görüşü nedir? 

 

-  Şirket, faaliyet karlılığındaki devamlılıkla birlikte, dağıtılabilir karının ortalamada yüzde 80’ini temettü olarak dağıtmayı hedefliyor.

 

🎩Son olarak da Tüpraş, enerji dönüşümünde yeni teknolojiler ve iş modelleri kapsamında, Girişim Sermayesi alanına 2030’a kadar 50 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. 

 



🎯Evet, yukarıda tüm yazılanlardan sonra Tüpraş – Kocaoğlan yeni ve uzun bir hikaye ile tekrar yatırımcıların radarına girdi.

 

💡Ben Basit bir Yatırımcıyım. Kriterlerime uyan şirketleri araştırırım, hikayesini ayıklarım. Şirket döngüseldir vs vs fakat hikayesini beğeniyorum. Açıklanan planlar, yeni hedefler ilgi çekici.

 

💡Yatırımcı için geriye kalan eğer hikayeyi beğendiyse, var olan hikayeyi satın almak ve beklemek. Şirketin kendi işini yapmasını izlemek. 3 aylık Faaliyet Raporlarını incelemek, notunu düşmek. Vaat edilen hedeflerin gerçekleşme oranlarını takip etmek. Bu kadar basit.

 

💡Her hafta maç takibi yapan insanların dişinden tırnağından arttırarak ortak oldukları şirketlerinin faaliyetlerini en azından 3 ayda bir takip etmemesi, sadece kulaktan duyma o bunu dedi şu bunu dedi abi ile iş yapması ne kadar doğru?!

 

💡Burada yazılanlar doğru olmayabilir. Twitter’da takip ettiğiniz üstatlar atmış sıkılamış olabilir. Kendi araştırmanızı yapın. Kendi kararınızı verin.

 

Çünkü biz Basit Yatırımcıyız. Boşa harcayacak beş kuruşumuz yok.

 

 

 

Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”







Daha yeni Daha eski

Blog Archive