Tüpraş; Entek Hikayesi

 










Tüpraş; 24 Kasım 2021 tarihinde açıkladığı “Karbon Dönüşüm Programı” kapsamında, enerji sektörünün geleceğinde liderliği hedeflediğini ilan etmiş, bu kapsamda “Stratejik Dönüşüm Plan” oluşturmuş, plan çerçevesinde gelecekte odaklanacağı dört stratejik iş kolundan biri olan ‘Sıfır karbonlu elektrik’ alanında, Nisan 2022 tarihinde Koç Holding ve Aygaz’ın iştiraki, yenilenebilir enerji şirketi Entek’in hisselerinin Tüpraş tarafından devralınması kararını almış ve hisse devir işlemleri Ağustos 2022 itibariyle tamamlanmıştır.

Evet, yeni bir hikaye başlamadı aslında. Entek Elektrik her zaman vardı ama şimdi Tüpraş’ın hakim ortak olması ile yatırımcıların dikkati çekildi.


Bakalım bu Entek nedir? Nasıl yatırımları var? Şirketin gelecek projeksiyonu, hikayesi var mıdır? 


Entek Elektrik; ilk olarak Koç topluluğu şirketlerine elektrik enerjisi ve buhar tedarik etmek amacıyla kurulmuş.


İlerleyen yıllarda enerji sektöründeki yeni yapılanmalar doğrultusunda Entek; üretim, dağıtım, ithalat, toptan satış, parekende satış gibi sektörlere de girmiş.


Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Entek, 2020 yılında “Enspire Kreatif Enerji Çözümleri” markasını kurarak, çatı üstü güneş enerjisi gibi öz tüketime yönelik uygulamalardan, enerji verimliliği projelerine, elektrik satışı ve ticaretinden, elektrikli araç şarj istasyonları ve enerji depolama sistemlerine kadar birçok alanda da faaliyete geçmiş.


Şirketin künyesine bakalım;



Entek firmasının toplamda 436 MW kurulu güçlü 8 HES (Hidro Elektrik Santrali), 1 Doğalgaz Çevrim Santrali, 1 RES (Rüzgar Enerji Santrali) vardır.




Şimdi kısaca bu Santralleri inceleyelim;

Azmak HES Grubu;




Azmak 1, 2 ve Kirpilik HES Mersin Ermenek Çayı üzerinde bulunmaktadır. Entek Elektrik tarafından işletilen santral 24,41 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 493. Mersin'in ise 15. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 196. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. 

Azmak ve Kirpilik HES ortalama 52.522.647 kilovatsaat elektrik üretimi ile 14.461 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. 

Azmak ve Kirpilik HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 17.584 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Damlapınar HES;


Damlapınar HES, Karaman Göksu Nehri üzerinde bulunmaktadır. Entek Elektrik tarafından işletilen santral 16,43 MW Kurulu gücü ile Türkiye'nin 631. Karaman'ın ise 10. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 267. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. 

Damlapınar HES ortalama 61.218.713 kilovatsaat elektrik üretimi ile 16.855 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Damlapınar HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 20.495 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Kepezkaya HES;


Kepezkaya HES Karaman Göksu Nehri üzerinde bulunmaktadır. Entek Elektrik  tarafından işletilen santral 28 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 442. Karaman'ın ise 9. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 174. büyük Hidroelektrik Santrali'dir.

 Kepezkaya HES ortalama 93.411.182 kilovatsaat elektrik üretimi ile 25.719 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Kepezkaya HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 31.273 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Kılavuzlu HES;


Kılavuzlu Barajı ve HES, Kahramanmaraş Ceyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. Entek iştiraki olan Menzelet Kılavuzlu Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından işletilen santral 54 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 246. Kahramanmaraş'ın ise 9. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 104. büyük Hidroelektrik Santrali'dir.

 Kılavuzlu Barajı ve HES ortalama 171.269.285 kilovatsaat elektrik üretimi ile 47.156 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Kılavuzlu Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 57.338 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Kocaeli Doğal Gaz Çevrim Santrali;


Kocaeli Kartepe’de kurulu bulunan doğal gaz santrali; iki adet LM6000PC Gaz Türbini, iki adet atık ısı kazanı, bir adet yardımcı kazan ve bir adet buhar türbini bulunmaktadır. 

Toplam Kurulu Gücü 111,8 MW`dır.


Kumköy HES;


Samsun'un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak üzerindedir. Entek Elektrik tarafından işletilen santral 17,49 Mw kurulu gücü ile Türkiye'nin 610. Samsun'un ise 11. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 250. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. 

Kumköy HES ortalama 76.099.832 kilovatsaat elektrik üretimi ile 20.953 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Kumköy HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 25.477 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.


Menzelet HES;



Kahramanmaraş Ceyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır. Entek iştiraki olan Menzelet Kılavuzlu Elektrik Üretimi A.Ş. tarafından işletilen santral 124 Mw kurulu gücü ile Türkiye'nin 124. Kahramanmaraş'ın ise 6. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 46. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. 

Menzelet Barajı ve HES ortalama 486.492.096 kilovatsaat elektrik üretimi ile 133.946 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Menzelet Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 162.870 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır. 


Süloğlu RES;


Edirne'nin Lalapaşa ilçesindedir. Entek iştiraki olan Süloğlu Elektrik Üretimi AŞ tarafından işletilen santral 60 Mw kurulu gücü ile Türkiye'nin 227. Edirne'nin ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 50. büyük Rüzgar Enerji Santrali'dir.

Süloğlu Rüzgar Santrali ortalama 182.669.982 kilovatsaat elektrik üretimi ile 50.295 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Süloğlu Rüzgar Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 61.155 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.




Evet, Tüpraş Entek hamlesiyle Stratejik Dönüşüm planı kapsamında ilk adımını atmış oldu.


Bu adım, Tüpraş’ın Stratejik Dönüşüm Planı’nda yer alan “sürdürülebilirlik anlayışını destekleyen yeni alanlara yapacağı yatırımlarla geleceğin enerji şirketine dönüşme” hedefinde önemli bir kilometre taşı oldu.


Tüpraş, açıkladığı plan çerçevesinde 2030'da 1 GW, 2035'de ise 2.5 GW kurulu güç hedefi koymuştu kendisine. Bu hedeflerde Entek'in ön plana çıkacağı hisse devir işlemleri ile kendini belli etti.


Ortada güzel bir hikaye var. Düzgün, kurumsal yönetilen bir şirket - iş modeli, gelecek projeksiyonları, gelecek vaat eden bir sektör var.. 


Tüpraş'ın Entek hikayesi 2022 Eylül ayı ile artık yatırımcıların dikkatini çekti.


Ben de Basit Yatırımcı olarak bu hikayeyi takip edeceğim elbette. 2035 yılına 2.5 GW lık bir hedef konulmuş.. 13 yıl süresince ne olaylar ne gelişmeler görülecek kim bilir.


Ama uzun vadeli yatırımcı hikayeyi satın alıyorsa, şirketinin faaliyetlerini de takip etmeli. Tek yapacağı bu. Hikayeyi bul, satın al ve takip et. 3 ayda bir açıklanan raporlarını oku, değerlendir.


Basit yatırımcıyız, uyanık olmalıyız. Boşa kaptıracak beş kuruşumuz yok. Vallahi de yok. 



Önemli bir hatırlatma: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive