Koç Holding / Kchol; 32 Milyar TL'lik Batarya Üretim Tesisi Yatırım Hikayesi

 



Elektrikli araçlara dönüşüm ve bu kapsamda tüm dünyada yeni yatırım haberleri ard arda geliyor. Avrupa ülkelerinde dizel yakıtlı araçların satışları kısıtlanırken, satılan her 3 otomobilden biri elektrikli araçlardan oluşmakta.


Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakatı ve ülkelerin artan teşvikleri de bu dönüşümü hızlandıran faktörler olarak öne çıkmakta.


Ülkemizde faaliyet gösteren Borsaya da iştirak olan şirketlerde elektrikli araçlara yönelik yatırımlar yapmakta.


Bugün Koç Holding / Kchol'un elektrikli araçlar üzerine başlattığı yatırım hikayesiyle sizlerle beraberim;


✅Açık kaynaklarda ilk kez 8 Kasım 2021 tarihinde Koç Holding / Kchol'un batarya üretim tesisi kurmaya hazırlandığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelerde bulunulduğu ve Bakanlığın yatırım için 3 ayrı yer gösterdiği medyaya yansımış.


Yatırım yeri olarak en güçlü seçeneğin daha önce Alman Volkswagen (VW) fabrikası için kamulaştırma çalışmalarının da başlatıldığı Manisa OSB yakınındaki arazi olduğu gündeme gelmiş, Koç Grubu üst yönetiminden bir heyetin de yakın zamanda Manisa'daki bu araziye ziyaret gerçekleştirildiği belirtilmiş.


Haberde devamla, Bakanlık ile anlaşma sağlandığı, kurulacak batarya fabrikası için devlet teşviklerinin detaylarının netleştiği, yatırımın yaklaşık olarak 500 Milyon USD olacağı iddia edilmiş.



Fakat Koç Holding / Kchol; 9 kasım 2021 tarihinde bu batarya yatırımı haberleriyle ilgili olarak “Kasım 2021 itibariyle Ford Otomotiv'in Kocaeli'ndeki batarya montaj yatırımı dışında Koç Grubunun yeni bir batarya yatırımının olmadığı fakat otomotiv sektöründeki gelişmelerin yakından takip edildiği, medyaya yansıyan haberlerle ilgili olarak nitelikli bir gelişme olmadığı” şeklinde KAP'a haber atmış.


14 Mart 2022 tarihinde ise Koç Holding / Kchol; Ford Motor Company (Ford) ve SK On CO., Ltd. (SKO) ortaklığı ile Ankara'da gerçekleştirilmesi planlanan batarya üretimi yatırımına Koç Grubu'nun katılması konusunda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla bir Niyet Mektubu imzalandığı, proje kapsamında üretilecek bataryaların yeni nesil transit araçların üretiminde kullanılması amacıyla iş ortağı Ford Otosan A.Ş.'ye satışı konusunun değerlendirildiği ve batarya yatırımının 2025 yılında 30 – 45 Gigawat saat kapasite ile başlanmasının hedeflendiği ilan edilmiş.



21 Eylül 2022 tarihinde, yine açık kaynaklara yansıyan haberlerde, Koç Holding’in Ankara’da 32 milyar liralık yatırımla 532 bin metrekare alanda elektrikli araçlar için kuracağı lityum pil hücresi ve batarya fabrikasında ÇED sürecinin tamamlanarak Başkent OSB’de tahsis sözleşmesinin imzalandığı duyuruldu.


Batarya yatırımının inşaat sürecinin 18 ayda tamamlanması ve inşaat aşamasında 5.200 kişiye istihdam sağlanacağı, Koç Holding'in ortağı olduğu Battery Cell International Batarya Üretim Sanayi ve Tedarik Ltd. Şti tarafından toplam 532 bin metrekarelik taban alanda gerçekleştirilecek yatırımın 392 bin 600 metrekaresi üretim alanı, 41 bin metrekaresi ise yardımcı alanlardan oluşacağı, tesiste yıllık 330 milyon adet lityum iyon pil yığını üretileceği ve bu üretimle tesiste 45 GWh kapasiteli akü üretim hücresi yapılacağı da haberlere yansımış.




🎯Ülkemizde ve Dünya'da elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması ve Türkiye'nin de yerli elektrikli araçı TOGG'u 2023'de üretim bandından indirmeyi planlaması ile gelecek dönemlerde elektrikli araçların yaygınlaşacağı öngörülmekte.


Koç Grubu'da elektrikli araçlara yönelik pil hücresi ve batarya talebinin karşılanmasına yönelik büyük bir yatırım hikayesi başlatmış oldu.


Kendi iş ortağı Ford Otosan A.Ş'ye satışının değerlendirildiği niyet mektubunda da ifade edilmişti. Başka firmalarla da elbette iş bağlantıları yapılacaktır.


Koç Holding / Kchol yeni bir yatırım hikayesi ile biz yatırımcılara göz kırpıyor.


Biz Basit Yatırımcılar için hikayeyi takip etmek ve üstüne yatmaktan başka yapacak tek şey 3 ayda bir yayınlanan faaliyet raporlarını incelemek ve gelecek yıllarda yatırımın tamamlanması ile satış ve karlılığa etkilerini bilançosundan takip etmek kalıyor.


Ortada güzel bir şirket ve güzel bir yatırım hikayesi var. Ve daha başlangıçta. Takip edelim.


Çok kompleks stratejilere, al / sat trade et taktiklerine ne ihtiyacımız var ne de zamanımız.. Bizim için çalışan, geleceğe yön verecek şirketlere ortak olmak varken heyecana / maceraya ve riske gerek var mı ?


Ben basit yatırımcıyım, riske atacak beş kuruşum yok!


Takipteyiz!




Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”





Daha yeni Daha eski

Blog Archive