İSDEMİR Şirket İnceleme ve Yatırım Hikayeleri

 


"Bu inceleme, Basit bir Yatırımcı tarafından son derece basit olarak herkesin yapabileceği şekilde; şirket web sitesifaaliyet raporları, sunumları, kap haberleri ve Google açık kaynaklardan yararlanarak yapılmıştır. Bunu herkes yapabilir.

Çok zorlaştırmamak gerekir değil mi? Önemli olan Basit Yatırımcı için az biraz araştırmak o kadar.. Eve mikrodalga fırın alırken bile ne kadar zaman harcıyoruz? Yatırım yapacağımız şirketler için de en azından o kadar bir zaman ayırmamız mantıklı - adil olmaz mı?

Yoksa bir arkadaşım söyledi, bu hisse yürüyecekmiş abi, tahtacısı yukarı sürecekmiş vs vs gibi saçma tüyolar peşinde mi olmak akıllıca? Neyi neden aldığımızı bilmeliyiz! 

Ben Basit Yatırımcıyım. Boşa harcayacak beş kuruşum yok."

 

 

Merhabalar Arkadaşlar;

Hikayesi Olan Şirketlerin İncelenmesinde  İSDEMİR ile sizlerle beraberim =)


Yaptığım iş son derece BASİT. Şirket web sitesifaaliyet raporları, sunumları, kap haberleri ve Google açık kaynaklardan her türlü veriye ulaşabiliyoruz.


Öncelikle şirketin künyesinden başlayalım;

 

Şirketin tam adı: İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.

 

Ülkemizin güneyinde Akdeniz kıyısında, İskenderun’a 17 km mesafede Payas yöresinde kurulu Şirketin esas faaliyet konusu; yassı ve uzun çelik mamulleri üretimi ve satışı ile bunun yanında üretim süreci esnasında oluşan yan ürünlerin satışıdır. Esas ürünlerin arasında kütük, slab, rulo, levha ve kangal bulunurken yan ürün olarak kok, katran, benzol, amonyum sülfat ve cüruf yer almaktadır.

 

İsdemir, Borsa İstanbul’da 26 Mart 2016 tarihinden bu yana işlem görmeye devam etmektedir.

 

Ortaklık Yapısı:

Ereğli Demir Çelik - %94,87

Halka Açık Kısım - %5,13


🎩İsdemir, finansal raporlarındaki ölçüm kalemleri ile fonksiyonel para birimini ABD doları olarak kullanmaktadır.

Bu yüzden Şirket’in faaliyetleri üzerinde ABD dolarının etkisi önemlidir ve ABD doları Şirket’le alakalı durumların altında yatan ekonomik özü yansıtır.

 

Kısacası İsdemir bilançosu ABD Doları olarak takip edilmektedir. 

 

İsdemir, Borsa İstanbul içinde faaliyet gösteren tam bir temettü canavarıdır.

 

İsdemir’in Pay Başı Net TL olarak yıllara sari dağıttığı temettü grafiği;



Basit yatırımcı olarak her zaman şirketlerin gelecek hikayelerine bakmaya çalışırım. İsdemir’in Yatırım Hikayesi de gelecek açısından önemli gözükmektedir.

 

Şöyle bir 2019 yıllarına gidelim; 25 Ekim 2019 tarihinde İsdemir KAP ‘a “YATIRIM PLANLARINA İLİŞKİN DETAYLAR” adlı bir özel durum açıklaması yapmış;


25 Ekim 2019 tarihli İsdemir KAP Haberi;


İsdemir'in yukarıdaki KAP haberine göre

2021 yılında sırasıyla;

Nisan 2021'de 1.200 bin ton/yıl kapasiteli 80 Milyon USD yaklaşık maliyetli "Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi"nin devreye alınması, 

Mayıs 2021'de 2.800 bin ton/yıl kapasiteli 288 Milyon USD yaklaşık maliyetli "Yeni "1.Yüksek Fırın Yatırım Projesi"nin devreye alınması,

Kasım 2021'de 500 bin ton/yıl kapasiteli 73 Milyon USD yaklaşık maliyetli "3 No'lu Kok Bataryası Modernizasyonu"nun devreye alınması,

 

2022 yılında ise;

Haziran 2022'de 5.000 bin ton/yıl kapasiteli 328 Milyon USD yaklaşık maliyetli "Yeni Sinter Fabrikası Yatırımı"nın devreye alınması planlanmaktadır.

 

 

Yukarıdaki Yatırım haberlerinin gelişmelerine dair ilk gerçekleşme haberi, 24 Mayıs 2022 tarihinde KAP'a ilan edilmiş.


24 Mayıs 2022 tarihli İsdemir KAP Haberi;


İlgili KAP haberini incelediğimizde, İsdemir için planlanan devreye alınma tarihi Kasım 2021 olan “3 nolu Kok Bataryası Modernizasyonu”nun (500 bin ton/yıl kapasiteli – 73 Milyon USD Dolar tutarlı) Mayıs 2022 tarihinde devreye alındığını görüyoruz. (7 ay ileri atılmış)

 

Diğer taraftan Nisan ve Mayıs 2021 ve Haziran 2022 tarihlerinde devreye girmesi planlanan yatırımlar 2022 / 6 Faaliyet raporunu ve KAP haberlerini incelediğimde henüz devreye girmemiş.


2022 / 6 Faaliyet Raporundan ilgili bölüm;



İsdemir'in önümüzdeki dönemlerde devreye alacağı yaklaşık olarak 700 Milyon USD tutarlı 3 adet daha yatırımı var.

Bu yatırımlar, eğer "3 nolu Kok Bataryası" yatırımı gibi 7 ay ileriye atacaksa ocak - şubat 2023 tarihlerinde yeni yatırımların devreye girdiği haberlerini duymalı mıyız? Tahminleri alalım.

Ama bu 3 yatırımın devreye alınması gelecek dönemler için şirket hikayesine yeni bir boyut katacaktır. bu beni gerçekten çok heyecanlandırıyor =) 

 

🎈Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi

🎈1.Yüksek Fırın Yatırım Projesi

🎈Yeni Sinter Fabrikası Yatırımı

 

Öyle bir yazılışları var ki sanırsın Beşiktaş sahaya çıkıyor =)🦅


Finansal ve Üretim Göstergeleri;



Sıvı Çelik Üretimi;



Ham Çelik Kapasite Kullanım Oranı;




Üretim Miktarları (000 ton);

Toplam üretim miktarları 2Ç 2022’de bir önceki çeyreğe göre %1,3 oranında artmış.





Satış Miktarları (000 ton);

Toplam satış miktarları 6A 2022 ‘de bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,6 oranında artmış.



Net Satış Gelirleri (milyon USD);

Toplam satış gelirleri 6A 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre %27,3 oranında artmış.



Favök & Net Kar;




Satış Karlılık Durumu;


🔔Şirketin Oyak grubu olması, dolaşımdaki payının %5 olması, kurumsal düzgün yönetiminin olması, düzenli ve yüksek verimlilikte temettü verme politikası olması, yeni yatırımlarının önümüzdeki günlerde devreye alınacak olması, sektöründe Türkiye lideri olması, iş modelinin güzel kurgulanması ve uygulanması açısından Basit Yatırımcı olarak izlemeye değer buluyorum. Unutmayalım ki her yatırım kişiye özeldir. 

 

Benim için önemsiz olan bir veri sizin için çok önemli olabilir. Kendi araştırmanızı yapın, öyle karar verin. 

 

Çünkü boşa harcayacak beş kuruşumuz yok.

 

 

 

 

Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”












Daha yeni Daha eski

Blog Archive