Borsada Başarılı Olmak

 





Küçük, Basit Yatırımcı eğer biraz zamanını ayırırsa (çok değil ayda 2-3 saat) hisse yatırımlarından geleceği için bir servet / birikim yapabilir.


Piyasaların tam etkin olmaması basit yatırımcı için kullanmasını bilirse gerçek bir avantaj!


Başlangıç olarak borsa yatırımına sanal para / sanal portföy başlamak iyi bir fikir olabilir. Yahoo Finance, Google Finance, Investing vb sitelerden sanal portföyler yapılabilir.


❗Böylece piyasalarda yaşanan dalgalanmaları öncelikle sanal portföy ile tecrübe edebileceğiz. Belki endesk dün (13.09.2022) gibi sabah pozitif açarken akşam %6’lık bir düşüş yapacak ve yeni yatırımcının kalbi buna dayanmayacak?! O zaman belki de borsanın size göre olmadığını ve iyi ki gerçek parayla yatırım yapmadım diyeceksiniz!


İkinci olarak işlem başına en az komisyon alan bir yatırım firması seçmeliyiz. Maaş anlaşmalı bankalar müşterilerine özel komisyon tarifeleri sunabiliyor. Eğer işlem hacminiz yüksekse yine ona göre son derece uygun komisyon oranları sunarlar. Fakat biz Basit, Küçük Yatırımcıyız, çok işlem hacmimiz olmayacak. Güvenilir bir aracı kurum bulup onla devam etmek yatırımcının çıkarı olacaktır. Komisyon az ödeyeceğiz diye çakal çukal şirketlerle de çalışmamalı!


Peki, tüm bu borsa yatırımında göze alınacak riskler ne olacak? Riski tanımlamalıyız, çünkü her hisse 2x 3x gitmeyecek, bazı hisseler taban yiyecek, her yatırımınız size para kazandırmayacak. Fakat genel tez olarak kurumsal yönetilen, kaliteli ve yıllara göre karlarını ve satışlarını arttıran ama amiyane tabirle “çok hızlı gitmeyen” şirketler büyüme şirketleri gibi hareketli olmayacaklar ama uzun vadede başarılı bir grafik çizecekleri öngörülür.


Bunun dışında yapılması gereken sadece 3 ayda bir şirket faaliyet raporunu incelemek, satışlar, karlılık, esas faaliyet karı, şirket hikâyesinde bir değişiklik oldu mu yeni yatırım var mı vb sizin için önemli noktaları kontrol etmek olacaktır.


Unutmayalım ki çok fazla hareketin size zarar vereceği bir yerdir Borsa! Az hareket de bereket vardır kısacası =) Hesabınızı her gün kontrol etmek her saat başı kontrol etmek size sadece işlem yaptırır o da hataya yol açar. Doğru şirkette bekleyerek para kazanmak varken neden böyle hatalar yapasınız ki?


Takip et ama obsesyon yapma!

 

Borsada fırsatlar kaçmaz diye bir tabir vardır ya gerçekten de öyle. Uzun vadeli düşünen bir yatırımcı için yatırım fırsatı her zaman vardır, kaçacak bir yeri yoktur. Sabırsız olmaya gerek yok. Aceleci kararlar her zaman hata yaptırır.


Doğru şirketi araştırırken çok zaman kaybettim fırsat kaçtı demeye de gerek yok, çünkü doğru şirketi elbette doğru zamanda bulunca onun getireceği getiri daha önce araştırırken yaşadığımız zaman kaybını da telafi edecek.


Basit Yatırımcının zaman en iyi arkadaşıdır. Unutmayın, SABIR herşeyden önce SABIR!


*Burada yazılanlar “The Motley Fool Investment Guide (Tom Gardner, David Gardner) kitabından alıntılanmıştır.



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive