Borsa ve Servet




"Hiçbir inceleme yapmadan hisse almak, pokerde kendi elinize bakmadan oynamaya benzer. İkisinde de aynı başarıyı beklersiniz." Peter Lynch (Sonucun ne olacağı ise aşağı yukarı bellidir) 

 

Yatırım yapmak insanlar için zenginliğe gidecek fırsatlar sunar. Tabii yatırımınızın başarıya ulaşmasında aldığınız her karar önemli bir yer tutar.

 

Peki, Borsa İstanbul’da o kadar şirket arasından hangisini alacağımıza nasıl karar vereceğiz?

 

Basit Yatırımcı olarak ben uzun vade, al – tut ve takip et stratejisini uyguluyorum.

 

Bu stratejiye göre, işleri güzel – düzgün şirketi bul, al ve uzun yıllar boyunca tut yapmak benim için en iyi plan.

 

Hisse senetlerine “şirket ortağı” gözüyle yaklaşınca yatırım sürenizin vadesi de uzayacaktır. Siz ortağı olduğunuz bir işletmeyi ne kadar sıklıkla satmayı düşünürsünüz? En azından yıl sonu kar / zarar durumunu beklemez misiniz değerlendirmek için? Borsa yatırımına da bu mentalite ile bakınca tabii ki de vadeniz uzayacaktır.

 

Servet uzun vadede (10 yıl – 20 yıl – 30 yıllık periyotlarda) oluşturulan bir şeydir. Aylık, haftalık işlemlerle maalesef servet sahibi olmak imkansız.

 

Bizim yerimize Borsada işlem gören çok köklü, iyi yönetilen, satışları ve karları her yıl artan, dünya batmadıkça da çok ekstrem durumlar olmadıkça da piyasada olacak şirketler servet inşa ediyor zaten. Neden bunlara uzun vadeli ortak olmayalım ki?

 

Basit Yatırımcı için güzel işlere sahip şirketleri portföye alıp, düzenli olarak alım yapmak, uzun vadede servet inşası için riski düşük bir seçenektir.

 

Herkesin ailesinde, arkadaş çevresinde ah ya şu hisseyi tutsaydım satmasaydım şimdiye zengindim, babam x hissesini satmayaydı şimdi voleyi vurmuştuk gibi… hikayeler vardır.


Biz de ah vah etmemek için akıllı yatırımlar yapmalıyız. Çünkü ne boşa harcayacak paramız ne de zamanımız var!


Servet inşa etmek için Borsa belki de biz basit insanlar için tek fırsat! Bunu akıllıca kullanmalıyız. Haksız mıyım?






Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”



Daha yeni Daha eski

Blog Archive