Borsa ve Başarılı Yatırımcının Kafa Yapısı

 


Yatırımcının en büyük problemi ve düşmanı kendisidir... Benjamin Graham


Yatırımcılar için sabretmeyi öğrenmek en önemli kısım olduğu halde aynı zamanda en zor şeydir.


Piyasalarda sert düşüşler yaşanırken portföyünüzü her f5 yaptığınızda daha da azaldığını gördüğünüzde “bir şey yapma dürtüsü”... Tam sakin ve sabırlı olmamız gerekirken beynimiz ve duygularımız tam tersini söylüyor..


Beynimizin yatırım başarımızı etkilemek için bize türlü oyunları var. Bu konu- “Davranışsal Finans”- üzerine kitap yazılır ki tonlarca var.


Kişinin tek düşmanı yine kendisidir. Çakal yatırım danışmanları, tahtacı, kötü şirket patronları, başarısız ve yetersiz CEO'lar, “fiyatlanmış” “gitmeyen” hisseler, yatırım başarınız üzerinde sizin yatırımcı olarak kişisel kararlarınızdan daha az etkilidir.


Çünkü, başarılı yatırım ne bildiğinizden ziyade ne yaptığınızla alakalıdır.


Temel analiz bilebilirsiniz, çok iyi araştırmacı olabilirsiniz, içeriden tüyo bile alabilirsiniz ama bir şirketin üstünde oturmayı bilmiyorsanız, doğru şirkette uzun vadede beklemeyi bilemiyorsanız ne kadar finans- borsa – iktisat bildiğinizin önemi yoktur.


Günün sonunda başarılı yatırım, kişinin kendi dürtüleriyle olan mücadelesinin sonucudur.


Hani üstat Warren Buffet'ın bir sözü var herkes paylaşır; “herkes korkarken ben açgözlü olurum, herkes açgözlüyken de tam tersi korkarım”, kimse de eğer bir hisse senedi yüzde 20 düştüğünde ben panikler ve satırım demez! Aksine benim için alım fırsatı der.. (yaa yaa tabii kaç kişi acaba)


Fakat o hissenin yüzde 20 düşüş sebepleri içinde panikle satanların hisseleri de vardır. Siz düşerken panikle satacaksınız ki birileri de onları düşükten toplayacak.


İnsanlar Borsayı düşüş olup da para kaybedince kumar olarak nitelendirirken aynı zamanda normal zamanda kazanç olurken ya da günde 3-4 defa portföylerini kontrol ettiklerini hatırlamazlar ve o zaman borsanın kumar olduğunu iddia etmezler. 


... Abi borsa sence düşer mi ? Çok yükseldi ne zaman düzeltme gelir? Kimse geleceği tahmin edemez, kimse kahin değildir. Bakmayın twitter'dan çakma höstatların atıp tutmalarına. Gelecek belirsizdir ve birçok sürprizlere gebedir. Bunu kabul edip, tüm yatırım stratejinizi kurguladığınızda daha başarılı bir yatırımcı olacağınız net.


Sözün özü, hepimiz de daha fazla temel analiz, teknik analiz, bilanço okuma, nakit akış tablosu yorumlama vb konularda kendimizi geliştirince daha iyi bir yatırımcı olacağımızı düşünüyoruz ama davranışsal finansı atlıyoruz.


Borsada başarılı olmak, para kazanmak için çok da zeki olmaya gerek yok. Ortalama bir zeka, sabır ve disiplin ile çoğu yatırımcıyı geçebiliriz.





*Burada yazılanlarda “The Motley Fool Investment Guide (Tom Gardner, David Gardner) kitabından da yararlanılmıştır.


Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive