Basit Yatırımcı Finansal Özgürlük Yolunda... Tüpraş Üzerinden Aylık Alım Yöntemi Örnekleme (2019 - 2022)

 


Evet, Basit Yatırımcı olarak kafamda bir strateji ile yaklaşık 2,5 yıldır düzenli olarak alım yaptığım bir portföyüm var.


Aylık alım stratejisi -sanki konut kredim varmışçasına-  ile hisse fiyatı düşmüş çıkmış hiç umursamıyorum. Düşükten de yüksekten de aldığım için uzun vadede ortalama bir maliyetim oluyor.


Tüpraş üzerinden bir örnekleyelim. Tüpraş'ı portföyüme eklemeye 2019 Haziran ayında başladım. (Maillerde kalan işlem raporlarından bulabildiklerimi ekledim)


Tüpraş Haziran 2019, Temmuz 2019 ve Ağustos 2019 Alımları 



Tüpraş Eylül 2019 Alımım;




Tüpraş Ekim 2019 Alımım;



Daha sonra 2020 yılı Şubat - Mart ayları ile Covid Fırtınası çıkıyor ve Tüpraş bir anda düşüşe geçiyor;


Tüpraş Şubat 2020 Alımım;




Fakat düşüş durmuyor ve Tüpraş daha da dibe iniyor;


Tüpraş Mayıs 2020 Alımım;


Eylül 2020 geliyor ama Covid fırtınası hala etkili;


Tüpraş Eylül 2020 Alımım;

2021'e geldiğimizde Tüpraş hala Covid Etkisinde ama Basit Yatırımcı durur mu alıma devam ediyor;


Tüpraş Şubat 2021 Alımım;


Velhasıl kelam aylık alımlarla yola devam ediliyor. Yol uzun hedef büyük, 2021 yılı da gelip geçiyor 2022 geliyor, 


Tüpraş Nisan 2022 Alımım;



Şimdi durup bir bakalım, yıl bazında her ay alım yapıldığı için düşükten de alınmış, yüksekten da alınmış. Ani fiyat düşüşleri (Örneğin, Covid Fırtınası ve tepetaklak olan piyasalar, Merkez Bankası Başkanının görevden alındığı kara perşembe ve sonrası üst üste 2 gün taban giden borsada) bu mantıkla uzun vadeli yatırımcının stratejisini etkilemiyor.


Finansal Disiplin önemli! Sürekli hisse değiştirmek, twitter'da analiz görüp oo bu hisse güzelmiş ona geçeyim, onu da portföye ekleyim demek yerine kendi şirket / hisse seçim kriterlerinizi oluşturmak, ona göre bir portföy kurmak ve aylık alım yöntemi ile sanki bir BES varmışçasına para aktarmak – maaş yatar yatmaz önce kendime yatırım- mantığı ile uzun vadede birikim yapmaya ve paranın sizin için çalışmasına yol açar ki bu da istediğimiz birşeydir.


Evet, benim için çalışan demir çelik, kimya, gübre, otomotiv, iplik, petrol, gaz vb şirketlerim var. Bu şirketler, benden daha yetenekli ve kalifiyeli yöneticiler tarafından yönetiliyor ve 3 ayda bir de bana bir bilanço – rapor geliyor önüme okumam için. Ben de inceliyor ve tamam ya da devam kararı alıyorum.


Yıl sonunda da kardeşim bu sene kardan şu kadar pay dağıtcaz haberin olsun haberi veriliyor ben de bana uyar ya da uymaz deyip yoluma bakıyorum. Bu kadar basit.


Borsayı karmaşıklaştırmaya gerek yok. Hayatın tamamını ekran başında geçirmeye de gerek yok.


Eğer trade etmek, al sat yapmak düşüncesini kafanızdan atamıyorsanız ki hepimiz insanız hepimizin içinde kumar duygusu var, o heyecan o adrenalin, üstat yatırımcıların tavsiyesini ben de size öneriyorum; portföyünüzün maximum %10'unu başka bir aracı kuruma taşıyın ve sadece orda bu kumar duygunuzu / al sat yapma isteğinizi tatmin edecek işlemler yapın. Bu öneriliyor ve sizin al sat trade kumar isteklerinizi tatmin edecektir. 


Yol uzun, taşlı, dikenli. Daha ne düşüşler göreceğiz, ne olaylar olacaktır elbette! Ama kafanızda bir strateji, bir plan varsa ve vadeniz de uzunsa Borsa gerçekten de küçük yatırımcı için güzel bir gelecek sunacaktır.


Yatırımlarınıza kendiniz karar verin. Benim için önemli olan bir kriter belki sizi çok etkilemeyecek, bir hissenin gözümün önünde 2-3 taban yemesi belki bana koymaz ama size koyar, kendi araştırmanızı yapın, kendi kararınızı alın. Kimseden etkilenmeyin. 


Yatırımlarınızı çok karmaşıklaştırmayın. En iyi yatırım basit ve sıkıcı olandır! 


Boşa harcayacak beş kuruşumuz yok!



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”



Daha yeni Daha eski

Blog Archive