Az Parayla Nasıl Yatırım Yapabilirim?; Fatura Karşılığı Portföy

 




Merhabalar;


Bugün Basit bir Yatırımcı olarak az parayla nasıl yatırım yapabilirim sorusuna cevap arayacağım. Öncelikle maaşlı çalışanlar olarak ucu ucuna masraflara yetişiyoruz maalesef:(


Yüksek enflasyon ortamında fiyatların aşırı derecede artması ile her geçen gün tasarruf ve yatırım daha da zorlaşıyor, doğru!


Peki, böylesine zor bir ortamda nasıl yatırım yapabilirim?


Maaşlı çalışan olarak her şeye rağmen her ay maaşımın en azından 1/10'u oda olmadı mı o vakit maaşımın 1/20'si ile yatırıma ayırıyorum.


Esnafsanız aynı hikaye, gelirin en az 1/10'u yatırıma..


Peki bu tasarruf ile ne yapacağız?


Fatura Karşılığı Portföy;

Ben, aylık ev sabit giderlerim için bir portföy oluşturdum. 

Ev elektrik, su, doğalgaz, benzin / lpg, internet, cep telefonu, market vb. aylık harcamalar için temettü veren ya da kurumsal, düzgün yönetilen, patronu çakal olmayan, satışlarını ve karlılığını arttıran, sektöründe lider ya da en iyi 2. olan, harcamalarımla aynı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerden her ay maaşımın 1/10 'u oranında düzenli alım yapıyorum.


Böylelikle bir yerden verirken, başka bir yerden geri koyuyorum. Benim kişisel tercihim kurumsal olan, sektöründe lider olan ya da en iyi 2.olan, düzenli temettü ödeyen / temettü verimliliğini her sene arttıran şirketleri tercih etmek oldu.


2 sektörden şirket belirledim kendime. Elektrik faturam için Enerjisa, Benzin faturam içinse Tüpraş. Her ay maaşımdan 1/10 oranında bu 2 şirketi yettiği kadar alıyorum, temettüleri ile (Tüpraş umarım 2023 de tekrar verecek) tekrar aynı şirketlerden alım yaparak bileşik getiriden de yararlanıyorum. Ve bu sistemi bir 20 yıl boyunca sürdürme niyetindeyim.


Peki, sektörel olarak fatura karşılığı portföyümüz için hangi şirketler var Borsa İstanbul'da?


Benzin / Lpg Faturası için: Tüpraş, Petkim, Aygaz vs.


Elektrik Faturası için: Enerjisa, Aksen, Naten, Esen vs vs. (Google'a Bist Enerji yazın ve kendi kararınızı verin)


Su Faturası için: Açıkçası su faturası için aklıma gelen olmadı. Google'a baktım ama Xgıda / içecek sektörü buna en yakın çıktı ki o da market faturalarına daha uygun.


Doğalgaz Faturası için: Aygaz, Ntgaz vs.


Market Faturası için: Bim, Migros, Crfsa, Sokm vb.


Cep Telefonu Faturası için: Tcell, Ttkom vs.


Google önümüzde. “Elektrik sektöründe faaliyet gösteren bist şirketleri”, “internet su sektöründe faaliyet gösteren bist şirketleri” vb aramalarla siz de kendinize özel, kafanıza uyan şirketleri seçebilirsiniz.


Az çok demeden tasarruf ve yatırım ile uzun vadede bir birikim yapabiliriz. Burada kimseye kısa yoldan köşe dönmeyi anlatamam, çünkü yok!


Bireysel yatırımcıyız, basit yatırımcıyız. Paramız kıymetli. Boşa harcayacak beş kuruşumuz yok. Uzun vadede bize en çok getiriyi getirecek şirketlere bizim adımıza çalışmaları için ortak olmak iyi bir fırsat değil mi?


Kendi yatırımlarınız için kriterler belirleyin. Onlara uyan şirketlerden bir portföy oluşturun. Bu kadar basit.


Yatırım basit olmalıdır. Kafa karıştırıcı stratejiler – karışık işlemlere gerek yok. Kendi adımıza Fatura Karşılığı Portföy oluşturabilir, her ay faturamız kadar alımlar ile uzun vadede bir yatırım portföyü oluşturabilirsiniz. 


Bundan sonra marketten bir şey alırken, elektrik – su faturanızı öderken, benzinlikten deponuzu doldururken (hoş en son ne zaman doldurabildim depoyu hatırlayamıyorum) kendi geleceğiniz için de harekete geçtim mi acaba diye düşünün?! 


Dün bitti ama yarın için hala geç değiliz. 




Önemli bir hatırlatma: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski

Blog Archive