AYGAZ Şirket İnceleme ve Yatırım Hikayeleri

 



"Bu inceleme, Basit bir Yatırımcı tarafından son derece basit olarak herkesin yapabileceği şekilde; şirket web sitesifaaliyet raporları, sunumları, kap haberleri ve Google açık kaynaklardan yararlanarak yapılmıştır. Bunu herkes yapabilir.

Çok zorlaştırmamak gerekir değil mi? Önemli olan Basit Yatırımcı için az biraz araştırmak o kadar.. Eve mikrodalga fırın alırken bile ne kadar zaman harcıyoruz? Yatırım yapacağımız şirketler için de en azından o kadar bir zaman ayırmamız mantıklı - adil olmaz mı?

Yoksa bir arkadaşım söyledi, bu hisse yürüyecekmiş abi, tahtacısı yukarı sürecekmiş vs vs gibi saçma tüyolar peşinde mi olmak akıllıca? Neyi neden aldığımızı bilmeliyiz! 

Ben Basit Yatırımcıyım. Boşa harcayacak beş kuruşum yok."



Merhabalar Arkadaşlar;

Hikayesi Olan Şirketlerin İncelenmesinde bu hafta AYGAZ ile sizlerle beraberim =)

Yaptığım iş son derece BASİT. Şirket web sitesifaaliyet raporları, sunumları, kap haberleri ve google açık kaynaklardan her türlü veriye ulaşabiliyoruz.

Öncelikle şirketin künyesinden başlayalım;

 

Aygaz'ın ana faaliyet konusu nedir? 


Aygaz Anonim Şirketi’nin esas faaliyet konusu, sıvılaştırılmış petrol gazının (“LPG”) yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan temin edilmesi ve tüketiciye ulaştırılmasıdır. Şirket esas faaliyet konusunu destekleyen LPG’nin tüketicinin kullanımına sunulması için gerekli LPG tüp, LPG tank, regülatör ve yardımcı malzemeler üretmektedir.

 

Aygaz'ın ortaklık yapısı nasıl?

Biz Basit Yatırımcılar için şirketin hakim ortağının kurumsal – profesyonel düzgün insanlardan oluşması önemli.

Şirket’in ana ortağı Koç Holding A.Ş., Koç Ailesi ve Koç Ailesi tarafından sahip olunan şirketler tarafından kontrol edilmektedir.

Normalde başka bir şirket olsa hemen bir Google taraması yapar, şirket hakim ortağını detaylıca tanıyalım derdim ama KOÇ Holding görünce buna tabiki de gerek kalmıyor. 




Sıradaki sorumuz;

Aygaz'ın halka açıklık oranı nedir? Dolaşımdaki payı kaçtır?

Şirket’in halka açıklık oranı %24,27’dir. Bu da benim kriterlerim için uygun, dolaşımdaki payının yüzde 25 altında olması iyi bence, çok fazla spek hareketlere maruz kalmaz. 

 

Aygaz'ın iştirakleri var mıdır? Varsa nelerdir?










ENTEK


Aygaz'ın stratejik planları çerçevesinde, özellikle yurt dışı LPG yatırımlarına ve kargo dağıtımı gibi diğer iş alanlarına odaklanmak maksadıyla şirketin aktifindeki Entek Elektrik Üretim A.Ş. ("Entek") sermayesinin %49,62'sine denk gelen Entek paylarının ortaklara pay devri modeliyle, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.' ye ("Tüpraş") kısmi bölünme yoluyla devredilmesine karar verilmiştir.

Aygaz'ın bölünme işlemi nedeniyle azaltılmış sermayesi üzerinden yapılan hesaplamaya göre 1 adet Aygaz A.Ş. hissesi karşılığında %5,6499616309346 oranında 0,056499616309346 adet Tüpraş payı Aygaz ortaklarına payları oranında verilecektir. (01 Eylül 2022 tarihi itibariyle gerçekleşmiştir)

 

Aygaz'ın benim için heyecan verici 2 hikayesi;

1-Sendeo Kargo

2-Bangladeş Yatırımı

Şimdi sırasıyla bu 2 hikayeyi inceleyelim;

 

1-SENDEO KARGO HİKAYESİ;

Kurum içi girişimcilik projesi olarak kargo taşıma/dağıtımı faaliyetine Aygaz 2020 yılında başlamıştır.

Sendeo, 2021 yılı Mayıs ayında başlayan İstanbul Operasyonu sonrasında, 2022 yılı Şubat ayında 81 şehirde operasyonel hale gelmiştir. Şirket, 8 transfer merkezi, 5 dağıtım deposu ile 2022 yılı Haziran ayında günlük maksimum 45 bin paketin üzerinde teslimata ulaşmıştır.





2-BANGLADEŞ YATIRIM HİKAYESİ;

2015 ve 2020 yılları arasında ortalama gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranı %11 olan Bangladeş, aynı zamanda dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biridir.

Aygaz yapacağı sıfırdan yatırımlarla ülkede, LPG temin, dolum ve dağıtımı yapmayı hedeflemektedir.

Aygaz’ın ortaklık kurduğu United Enterprises & Co. Ltd. (UECL) 1978'de kurulmuş olup, aradan geçen yaklaşık 40 yıllık zamanda ülkenin en tanınmış şirketlerinden biri haline gelmiştir. UECL, enerji üretiminden sağlık, eğitim, emlak, inşaat, liman, iplik eğirme, uzmanlık hizmetleri, nakliye, madeni yağ dağıtımı ve lojistik hizmetlerine kadar geniş bir yatırım portföyüne sahiptir.

2020 yılında %28 büyüyerek 1,2 milyon tona ulaşan Bangladeş LPG pazarı, son 5 yılda ortalama %53 senelik büyüme oranı ile dünyanın en hızlı büyüyen LPG pazarıdır.

Şirket’in yatırım programı ile uyumlu olarak, 2022 yılı Şubat ayında sermayesi 1,120 milyar Bangladeş Takası'ndan ("BDT") 2,140 milyar BDT'ye (yaklaşık 25 milyon ABD$) yükseltilmiştir.

İlk faaliyete başlanan Chittagong Terminali'nde iki LPG stok küresinin inşası tamamlanarak devreye alınmıştır. 2022 yılı Ağustos ayı itibarıyla Bangladeş Enerji Düzenleme Komisyonu (‘BERC’) tarafından verilen ticari lisansını alan United LPG Ltd., Bangladeş pazarında tüpgaz satışlarına başlamıştır.

Aygaz'ın Bangladeş yatırımlarının bilançosuna yansımalarını önümüzdeki dönemlerde yatırımcıları görecektir. 


Aygaz'ın 2022 / 6 ara dönem faaliyet raporuna göre finansal göstergeleri;















Şirketin Koç grubu olması, dolaşımdaki payının %25 altında olması, kurumsal düzgün yönetiminin olması, yeni 2 yatırımının (Sendeo Kargo ve Bangladeş United Aygaz) artık 2022 / 6 itibariyle aktif olarak faaliyete geçmesi, sektöründe Türkiye lideri olması, iş modelinin güzel kurgulanması ve uygulanması açısından baktığımda, Basit Yatırımcı olarak izlemeye değer buluyorum.

Unutmayalım ki her yatırım kişiye özeldir. Benim için önemsiz olan bir veri sizin için çok önemli olabilir. Kendi araştırmanızı yapın, öyle karar verin. 

Çünkü Boşa harcayacak beş kuruşumuz yok.



Önemli Hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”
























Daha yeni Daha eski

Blog Archive