Üstat Yatırımcılardan Dersler 2 - Benjamin Graham / Yatırımcı ve Piyasadaki Dalgalanmalar



Dr. Jekyll and Mr. Market


Benjamin Graham, Akıllı Yatırımcı kitabında piyasayı “bipolar / manik depresif” bir kişi olarak tanımlamıştır. Peki, bipolar / manik depresif ne demek?


Google’a sorduğumda; Bipolar bozukluk (aynı zamanda manik-depresif bozukluk olarak da isimlendirilir) mani dönemlerinde aşırı coşkunluk ve depresyon dönemlerinde aşırı çökkünlük şeklinde kendini gösteren ve duygu hali, enerji, düşünce ve davranışlarda ciddi dalgalanmalara neden olan bir rahatsızlıktır.” cevabını alıyorum.


İşte piyasada bazı günler çok aşırı coşkulu, mutlu, heyecanlı olabilir, size gelip dostum şu hisseleri yüzde 5 kar koy bana sat teklifini yapabilir. Bazen bu coşkulu hal ve arsız teklifler haftada 5 gün, ayda 20 gün dahi olabilir. Bazı günler de gelir dostum hiç keyfim yok senin de keyfin yoksa şu hisselerini bana yüzde 5 zararına ver der.


Akıllı yatırımcının burada kendine sorması gereken soru ise; sırf piyasa bipolar olduğu için ben de ona ayak uydurmak zorunda mıyım? Kendi alış veriş kararımı piyasanın ruh haline göre mi vermeliyim?


Piyasa Bey’i kendimizin efendisi olarak tanımadığımızda onu kendi uşağımız, adamımız yapabiliriz.


Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını ne tahmin edebiliriz, ne de kontrol.. Kimse geleceği net olarak bize söyleyemiyor. Bakmayın siz analistlerin tahminlerine. Kimse KÂHİN DEĞİL! Eğer analistler çok başarılı olsaydı, yatırım kuruluşlarında çalışmazlar, kendi portföylerini yönetirler, Fortune 500 dergisine girerlerdi.


Eğer yatırım vadeniz uzunsa ki Basit Yatırımcı olarak benim vadem minimum 10 yıl, Benjamin Graham ise en az 25 – 30 yıl olarak ifade ediyor, her ay alım yöntemi (Graham burada Index Fund / Borsa Endeks Fonu tavsiyesi veriyor, ne zaman paranız varsa alın diyor, Ben Basit Yatırımcı olarak ise kendi portföyümdeki hisseleri her ay alıyorum) bu Akıllı Yatırımcı, Küçük Yatırımcı için ideal bir strateji olabilir diyor.


Kimseyle sidik yarıştırmamız gerekmiyor. Twitter’da, sosyal medyada görüyorsunuzdur. Portföyüm dolar bazlı yüzde şu kadar büyüdü, TL bazlı şu kadar oldu vs vs veyahut ev aldım 2x yaptı, arsa aldım 5x yaptı. Allah bereket versin.


Ben basit yatırımcıyım, mezar taşımda piyasayı ve herkesi yendi yazmasına gerek yok. Graham’da bunu vurguluyor. Sidik yarışına gerek yok diyor, 70 yaşında Florida’nın lüks huzurevlerinden biri olan Boca Raton’da emekli amcalara kaç x yaptınız, arsa, ev, borsa yatırımlarınızla piyasayı geçebildiniz mi diye sorduğumda (bunu Jason Zweig soruyor bu arada) kimi evet, kimi hayır, kimi ise "bana ne oğlum kim takar piyasayı ama bak nerde kalıyorum Florida’nın en lüks huzurevinde pina colada yudumluyorum. Bu bana yeter." der.


Basit Yatırımcı olarak ben de yukarıdaki en son dayının kafasındayım. Dolar bazında şu kadar kazandım, 2x yaptım, Endeksi yendim umurumda değil. Benim için tek hedef bundan 10 yıl sonra Basit Yatırım Stratejimle şu anki maaşım kadar ek gelir yaratmak! Bunu başardığımda zaten ben zengin olacağım.


Benim için zenginlik günümün, zamanımın efendisi olmak, kimseye parasal açıdan ağız burun bükmeme lüksüdür. Bu kadar net.


* Yararlanılan kaynak: The Intelligent Investor / Akıllı Yatırımcı – Benjamin Graham Updated with New Commentary by Jason Zweig 




Önemli bir hatırlatma: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

Daha yeni Daha eski