Üstat Yatırımcılardan Dersler 1 - Warren Buffet / Basit Yatırımcı için Zaman ve Sabır

 





Basit Yatırımcı için Zaman ve Sabır..


The Warren Buffet Way – Robert Hagstrom kitabında Warren Buffet’ın (Kendisi finansal yatırım ile yaklaşık zengin olan başarılı bir yatırımcı / üstat =) hani hala bilmeyenler varsa) finansal yatırımlarında bu denli başarılı olmasının sırrının, oyundaki diğer yatırımcılardan farklı kuralları olması ve bunlara sıkı sıkıya bağlı kalması olarak açıklanmış.


Bu kurallardan bir tanesi de ZAMAN ve SABIR! Paranın iki yüzü.. Çok hızlı işlemlerin yapıldığı finans dünyasında, her gün al / sat tavsiyelerinin mail olarak önümüze geldiği, twitter’da kendilerini 50.000 takipçi bulunca üstad ilan edenlerin çok kolay bir şekilde aylık yüzde 20 kar vaadi ile traderlık eğitimlerinin verildiği bir kaosta Warren Buffet son derece yavaş işlem yapmış ve yapıyor.


Spekülatörlerin zamanı kısıtlı ama Warren zamanla beraber yaşıyor.


Finansal piyasalarda başarılı olmak için çok zeki olmanıza gerek yok, duygusal zekanızın yüksek olması daha önemli! Birçok yatırımcı hisse fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı duyarsız kalamazken, Warren fiyattan ziyade şirketin değerine odaklandığı için kısa vadeli dalgalanmaları umursamaz, uzun vadede şirketin faaliyetlerini değerlendirir.


Eğer uzun zamandır piyasadaysanız ve hala kazanamadıysanız kurban sizsinizdir! Başka kurban aramanıza gerek yok der.


Düzgün şirketlerde uzun vadeli yatırımların Warren Buffet için gerçekten de kazançlı olduğunu yine bir anısıyla pekiştirelim.


Warren Buffet yıllar boyu katıldığı seminerlerde katılımcılara kimler son 10 yılda Coca – Cola hissesi aldı? Nerdeyse tüm eller havaya kalkar. Peki, kimler benim kadar bu hisseden para kazandı? Herkesin elleri aşağı iner.


Çünkü herkes 10 yıl içerisinde ya kar satışı yapmış, ya stop loss olmuş uzun dönemde 10 katı fiyata giden Coca – Cola hissesini taşımaya devam etmemiştir.


Düzgün şirketlerde ”zaman ve sabır meselenin özü”



*** Warren Buffet'ın kurucusu olduğu Berkshire Hathaway şirketi, 27 yıldır Coca Cola hisselerini tutmaya devam ediyor. Zaman diliminde 19x gitmiş.


Ayrıca Warren, Coca Cola hisselerinde 1995 yılında 88 milyon dolar temettü / kar payı alırken, 2021 yılında 672 milyon dolar da temettü / kar payı almıştır.


Berkshire Hathaway şirketinin 400 milyon lot Coca Cola hissesi almak için 1.3 milyar dolar harcadığı düşünüldüğünde aslında şirket her iki yılda yatırdığı para kadar da temettü geliri alarak anaparasını sıfırlıyor.


Warren'ın dediği gibi "Zaman, Mükemmel şirketlerin / işlerin en büyük dostudur.  +1 Basit Yatırımcı. =)



Önemli bir hatırlatma; Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”





Daha yeni Daha eski