Hisse Alım Stratejileri




Toplu Alım Stratejisi

 

Basit Yatırımcı olarak elime toplu para geçtiğinde uyguladığım 2 stratejiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Günün birinde babanız köyde dededen kalma bir tarla vardı sattık çocuklara da pay düştü al benden sana 100.000 TL dedi ve eft yaptı. Böyle bir durumda nasıl bir strateji ile “mala girmek” hisse senedi – altın – dolar – yatırım fonu vs. almak lazım?

 

Herkesin farklı bir metodu vardır. Kimisi döviz bürosuna gidip dolar alır, kimisi kuyumcudan altın alır kasaya kaldırır, kimisi hiç uğraşmaz bankadan dolar, altın alır ki bu aralar foreks ekranları kapatıldığı için bankadan alım yapılırken makas çok yüksek, kimisi de kardeşim var mı bir tüyo 2x'lik, 3x'lik hisse, coine basalım paraları der...

 

Herkesin yatırımı kendine göre farklı.

 

Ben basit yatırımcıyım. Basit bir kuralım var. Her ay daha önceden belirlediğim kriterlerime uygun hisselerden maaşım yatınca sanki konut kredim varmış gibi alır, üstüne yatarım.

 

Peki, babamın köyden sattığı tarladan gelen parayı nasıl değerlendireceğim?

 

1.yol- “Toplu Para ile kademeli alım yöntemi”

 

Parayı döviz – altın yaparak Borsa İstanbul'da gelecek düzeltmelerde (endeks yükselişi sırasında ara ara düşüşler olur) veya takip ettiğim / her ay alım yaptığım hisselerde yüzde 5 – 7 oranında düşüş olduğunda (alarm kurabilirsiniz hisse düşünce size mail / sms gelmesi için sürekli ekran başında durmaz Basit yatırımcı=) döviz – altın bozarak yüzde 10 oranında alım yaparım.

 

Böylece düşüş zamanlarında “cash is the king / nakit kraldır” ilkesini uygulayabilirim, Borsadaki düşüşlerde paniklemem aksine kaliteli şirketleri düşük fiyattan alma fırsatı verdiği için sevinirim.

 

Siz her ay sevdiğiniz lokantada yediğiniz lahmacunun ertesi ay fiyatının artmasını mı düşmesini mi istersiniz? Tabiki aynı kalitede lahmacunu daha ucuza yemek isteriz.. İşte borsadaki düşüşlere de bu bakış açısıyla yaklaşırsak herkes panik satışı yaparken basit yatırımcı olarak basitçe sakin kalıp, ülkenin en güzide şirketlerini daha ucuz fiyattan alabiliriz.

 

Toplu parayı bu şekilde kullanabilirim.

 

 

2.Yol – 52 Hafta Kuralı

 

Baba tarlayı sattı eft yaptı hesabımıza yattı. Basit Yatırımcı için güzel haber bu.

 

Düşüş beklememe gerek yok ama paramın hepsiyle de bir anda alım yapmak istemiyorum, Borsa bu belli değil yarın düşer dün yüksekten aldım diye üzülürüm, maliyetim yüksek kalır diye düşünebiliriz.

 

İşte o vakit de Basit Yatırımcı olarak ben 0 – 100.000 arası toplu bir para elime geçtiyse onu 52 haftaya bölüyorum, her pazartesi açılış sonrası ya da her cuma kapanışa doğru 100.000 / 52 =1923 TL lik her ay alım yaptığım hisselerden / yatırım fonlarından alıyorum.

 

Böylece 1 yıl boyunca her hafta alım yapmış oluyor, iniş zamanında düşük fiyattan, borsa da yükseliş olduğu zamanlarda da yüksekten almış oluyor, ortalama bir maliyet yakalamış oluyorum.

 

Tabii bu sırada anaparamı döviz ya da altında tutuyorum, alım yaparken bozuyorum.

 

Belki daha iyi alternatifler olabilir, bu 2 yöntem ile belki bazı fırsatları kaçırıyor olabilirim. Ama ben basit yatırımcıyım kaçan kaçsın benim belli bir stratejim var, o stratejiye bağlı olarak bu 2 yöntem benim en çok işime yarayanlar.

 

100.000- üstü toplu para geldiği zaman ise 2 yıla (104 hafta) veya paranın büyüklüğüne göre 5 yıla (260 hafta) ki maalesef hiç böyle bir para elime geçmedi =( yayabilirim.

 

Basit Yatırımcıyım. Herkesin farklı bir stratejisi var. Benimki de bu kadar basit.

 

Toplu para ile alım yapma stratejilerim bu şekilde. Düşüş kovalayıp yüzde 10 kademeli alım yapmak veya 52 hafta boyunca her hafta başı veya sonu alım yapmak! Bu kadar basit ve yalın...

 

Umarım işinize yarar.

 

Basit Yatırımcılara selam olsun!

 



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”


Daha yeni Daha eski