Alkim 2022 / 6 Yatırım Takip

 







Potasyum Sülfat Yatırım Hikâyesi


2000 yılında halka arz olan Alkim Kimya Türkiye’deki sodyum sülfat ihtiyacı ve talebini karşılamak üzere satış ve üretim planlamalarını yurt içi talebin tamamını karşılayacak şekilde yapmakta olup, yapımına 2020 yılında başlanan yeni yatırım hikayesi olan Potasyum Sülfat hikayesinde de yatırım aşamasını tamamlamış, ilk potasyum sülfat üretimini de 11 Kasım 2021 tarihi itibariyle tamamlamıştır.


Potasyum sülfat, toprak için çok kıymetli bir potasyum kaynağıdır. Bitkilerin kök ve yapısal sağlığı, hastalıklara veya sert mevsimsel koşullara karşı dayanıklılığı; ulaşabildiği potasyum miktarıyla doğrudan bağlantılıdır. Potasyum, sebze meyvelerin fiziksel olarak daha canlı ve hacimli olmasına, renklerinin daha da güzelleşmesine ve ayrıca tatlarının da iyileşmesinde çok etkilidir. Hatta bazı sebze ve meyvelerin üretiminde bilhassa “klorsuz potasyum sülfat” kullanılmalıdır. Potasyum, toprağın verimini de destekler.


Alkim’in üretimini yapacağı potasyum sülfat, yüksek potasyum oksit oranı ve neredeyse sıfır klor içeriğiyle organik tarıma son derece uygun olmasının yanı sıra; suda yüzde 100 çözünürlük özelliğiyle tarımda damlama sulama teknolojilerine tamamen uygun olup, piyasada değerli bir doğal gübre olacağı öngörülmektedir.


Potasyum Sülfat üretiminde ithal potasyum klorür ve Alkim bünyesindeki tesislerde üretilen kristal sodyum sülfat kullanılmakta. Potasyum klorür piyasasının yüzde 35’ini (KAP haberinde yüzde 35 derken, 2022/6 faaliyet raporunda yüzde 40 diyor) temin eden Rusya ve Belarus’tan ilk parti 6.600 ton potasyum klorür ithalatı Ukrayna – Rusya savaşından önce tamamlanmıştı. (İlk parti ithalat Belarus’tan yapılmış) İkinci parti olarak Belarus’tan tedarik edilip, Ukrayna Nikolaev Limanı’ndan yüklenecek olan potasyum klorür ithalatı, savaş sebebiyle limanlar kapandığı için gerçekleşememiş. Yatırımcılar bu haberi 9 Mart 2022 tarihinde KAP’tan duymuştu.


İthalat yapılamadığı için de Potasyum Sülfat üretimi durmak zorunda kalmıştı.


Satışların stoklardan yapıldığı, 2021 yılı sonunda Ukrayna – Rusya gerginliği başladığında potasyum klorür tedariki için alternatif kaynaklara yönelindiği, Alman, İsrail ve Ürdün menşeli firmalarla görüşmeler yapıldığı, fakat savaşın hızlı gelişmesi nedeniyle de potasyum klorür de dahil olmak üzere tüm emtialarda arz – talep dengesi kaymalarına, bunun sonucunda da hem büyük fiyat dalgalanmalarına hem de tedarik sıkıntılarına yol açtığı, savaşın bitmesi veya ateşkes sağlanması durumunda Belarus'ta hazır vaziyette bekleyen malın ithalatının ivedi şekilde yapılacağı yine 9 Mart 2022 tarihli KAP haberinde ifade edilmişti.


2022 / 6 Faaliyet Raporunda; 2021 Kasım ayında devreye alınan potasyum sülfat tesisinde mükemmel kalitede elde edilen ürünün piyasaya verilmeye başlandığı, potasyumlu gübreler konusunda önde gelen dağıtıcılar ile çalışıldığı, sodyum sülfata göre katma değeri çok daha yüksek olan potasyum sülfatın üretildiği ilk anda hem yurt içi hem yurt dışı piyasalarda çok büyük ilgi gördüğü belirtilmiş.


30 Haziran 2022 itibariyle üretilen Potasyum Sülfat miktarı 2.236 ton olmuştur.




Üretilen potasyum sülfatın neredeyse tamamı da satılmış. 2022/6 Faaliyet Raporunda yazdığına göre de ülkemizden ilk defa potasyum sülfat ihracatı Haziran 2022’de 475 ton olarak Mısır’a yapılmış.


Faaliyet Raporunda geri kalan 6 aylık dönem için hammadde tedarikine yönelik bir bilgi akışı yok.


Potasyum Sülfat tesisinin üretime başlaması Alkim Kimya tarafında yeni bir hikaye başlamasına vesile olacaktır. Hammadde problemi çözülünce yıllık 50.000 ton kapasiteli tesisin üretime katılmasıyla bilançoya pozitif etkisi olacaktır.


Alkim Kimya Potasyum Sülfat Yatırım Hikayesinden 30.06.2022 itibariyle son gelişmeler bu şekilde.


*** 25 Ağustos 2022 tarihinde Alkim Kimya yatırımcı ilişkileriyle gerçekleştirdiğim mailleşmede, halen devam eden savaş ve ambargo nedeniyle hammadde tedarikindeki sıkıntıların devam ettiği, bu minvalde potasyum sülfat üretiminin gerçekleştirilemediği fakat potasyum klorür ithalatı ile ilgili tüm piyasa hareketlerini takip ettikleri belirtilmiştir.




Önemli bir hatırlatma; Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”






Daha yeni Daha eski