Başlarken

 



Kendimi bildim bileli öğrenciyken harçlığından tasarruf eden, büyüyüp işe girince de maaşından arttırıp dolar, euro, altın alan birisiydim.


Üniversiteyi işletme bölümünde okuyup, üzerine de yüksek lisansı finans ekonomisi dalında yapan birisi için sadece dolar, euro ve altın biriktirmek şu anda bana komik geliyor?!



Yıllar içinde az çok demeden biriktirip ev peşinatı hazırlayıp, konut kredisi ile ilk borç yükümlülüğümün altına girdim. Sene 2016 ilk ayları, maaşımın 1/3 'ü ile konut kredimi ödeyebiliyor, kalan kısmı ile de geçiniyor – üzerine hala tasarruf edebiliyordum.



2019 yılı mayıs ayı gibi yatırımlarımı çeşitlendirme bir an evvel zengin olup bu beyaz yaka çalışma hayatından kurtulma fikri çıktı, sanırım iş yeri stresi saçma muhabbetler vs. bunu hızlandırdı ve araştırmaya başladım, alternatifler ek gelir/akar yaratmak, internet üzerinden satış yapmak, iş değiştirmek vb seçenekler üzerinde durdum.



Ama ek gelir hemen öyle yaratılmıyordu, hatırlıyorum amazon fba araştırmış, etsy çalışmış ama yok bende ne etsy için yaratıcılık, amazon fba içinse paypal bile yok nasıl olacak o iş diyerek erkenden yok olmaz demiş, internet üzerinden satışla kim uğraşacak BEN İNSANLA MUHATTAP OLMAK istemiyorum yok o da olmaz diye diye sonuçta borsa alternatifi karşıma çıkmıştı.



Borsa ilk başta finans üzerine eğitim alan beni bile korkutuyordu!? Ne saçmalık ama.. Her ailede bir kişinin borsada batış hikayesi vardır, bizde de peder bey ünlenmişti. Toros arabasını satıp muhtemelen iş yerinden bir arkadaşının tüyosu ile artık hangi şirkete yatırdıysa (hala söylemiyor sıkıştırıyorum ama =) paralar pul olmuş ve annem tarafından baya olay yapılmıştı.



Velhasıl ben de borsa kumar tehlikeli derken konuyu araştırdıkça okudukça aslında öyle olmadığını, borsanın uzun vadede ZENGİN OLMANIN / SERVET YARATMANIN yolu olduğunu öğreniyor, daha da merakla araştırıyordum.



Sonuçta vardığım nokta ise; ya sürekli trade / al sat yaparak az biraz sermayemi günbegün arttıracak (her gün %1 kazansam off 1 aya zenginim diye düşünmedim değil =) ya da insider bilgi araştıracak, tüyo peşinde koşacak (o zamanlar daha telegram grupları yoktu ama herkesin çevresinde borsacı olarak gezinen birisi vardır elbette ben de bu çemberden nasiplenirdim =) ya da uzun vadede düzgün yönetilen, patronları dürüst, karından ya temettü veren ya da yatırım yapan, hissesine sahip çıkan gerektiğinde geri alım programları açıklayan, sektöründe lider ya da tekel veyahut hiç değilse en iyi ikinci olan (en iyi ikinci güzel tabir), uzun vadede büyümesini sürdürecek, karını attıracak şirketleri bulup vademi uzun tutarak maalesef kısa zamanda değil ama bir 10 yıllık dönem içinde zengin olmayı başarabilirim oldu.



Ve ben en son şıkkı seçtim.



Mayıs 2019'dan beri her ay düzenli olarak alım yaptığım, önceleri çok fark edilmeyen ama yıllar geçtikçe ve aylık alımlarımı arttırdıkça üstüne şirketlerimden gelen temettüler ile tekrar alımlar yaptıkça başta kar tanesi olan portföyüm yavaş yavaş kar topuna dönüşmeye başladı.



Vardığım nokta kısa vadede kim size zengin olmanın bir yolu var 2x 3x 10x kazanma vadediyorsa ponzi / yalancıdır. Ha çok şanslı birisi belki yapmıştır ama ben hayatımın her noktasında gerçekçi, sürdürülebilir bir program yapmışımdır ve bana hızlı zengin olmanın yolları çok gerçekçi gelmedi.



Ben bu yolda benden önce gidenlerin tavsiyelerini aldım ve kendime uyarladım (gerek Benjamin Graham gerekse Warren Buffet hiçbir şeyden anlamıyorsanız her ay belli tutarda borsa yatırım fonu alın borsa yatırımı yapan insanların yüzde 90'undan daha başarılı olursunuz minvalinde yazmışlardır)



Şu anda sanki bir konut kredim varmışçasına her ay belli hisselerden alım yapıyorum ve sanırım 8 yıl sonra şu an kazandığım maaş kadar ek geliri borsa yatırımlarımdan elde etmeyi hedefliyorum. İnanıyorum ki başaracağım da..



Benim için zengin olmak budur; Kimseyle muhatap olmadan MAAŞIM KADAR bir EK GELİR YARATMAK!



Bu blogda bu süreci ve süreç kapsamında okuduğum kitapları, araştırmaları, şirket analizlerini, yatırım fonu incelemelerini, başarılı yatırımcıların hikayeleri, yatırım stratejilerini, tasarruf planlarını vb şeyler de dahil olmak üzere kendi araştırmalarımı ve hikayemi kendime not, siz değerli okuyucularıma da ibret olsun, küçük de olsa belki bir faydam olur diye paylaşacağım.



Ben amatör bir yatırımcıyım, BASİT yatırımcıyım!



Çok kompleks taktikler stratejiler benlik değil, teknik analizdi, yabancı takas oranıydı, grafikti, al indikatörüydü, mac oranıydı, sat sinyaliydi vs ben ilgilenemem, fakat iyi bir araştırmacıyım, vadem de uzun, şirketlerimin faaliyet raporlarını didik didik ederim, okurum okuyorum ben ya, yatırım ilişkilerine mail atarım, sektör raporu buldum mu kaçırmam okurum yutarım, nasıl daha çok tasarruf edebilirim, davranışsal finans disiplinimi nasıl arttırabilirim, benden öncekiler nasıl yapmışlar hangi stratejileri uygulamışlar?!.. Anladınız sanırım.



Benim için en iyi yatırım BASİT YATIRIMDIR! Basit bir blog, basit bir yatırım stratejisi... umarım sizlere de bir dokunuş olur, faydam olur.



Görüşmek üzere!



17.08.2022 

İzmir, Urla


Ha adettendir; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”



Daha yeni Daha eski