Basit Yatırımcı ve Basit Yatırım Stratejisi




Basit Yatırımcının stratejisi de basit olacaktır elbette!



Al – Sat yapayım, her gün yüzde 1 kazanayım (açın twitterda pazarlanan telegram gruplarında her ay yüzde 30 kazanç vaat eden gruplar var ahshahs), teknik grafik üzerine çalışayım yüzde 10 kar edince kar alayım çünkü kar cebe yakışır vs vs.. bana göre değil diyorsanız gelin Basit Yatırımcının Basit Yatırım Stratejisini inceleyelim.



Basit Yatırımcı; daha önceden kendi yatırım hedeflerine göre belirlediği kriterleri karşılayan (şirket sahiplerinin dürüst olması, karını paylaşması ya da hisse geri alımı yapması, karını, satışlarını, esas faaliyet karını, temettü verimliliğini arttıran, sektöründe lider olan ya da en iyi ikinci olan vb. kriterler) şirketlerin hisselerini her ay belli tutarda min. 5 yıl (ideal olan decade / 10 -20 yıl) inişlere çıkışlara aldırmadan toplar.



Eğer kar payı / temettü geliyorsa onu da bileşik getiriden faydalanması için tekrar yatırıma yönlendirir, yatırım yaptığı şirketlerin kendi belirlediği kriterlerinde yıllar içinde bozulma olursa (finansal bozulma, sektörde liderliğini kaybetme, şirket yönetiminin beceriksizlere emanet edilmesi vs vs.) portföyde ufak dokunuşlar yapar.



Aslında “Basit Yatırımcı” bir nevi “Tavuk Yatırımcı”dır. Şirketinin üstüne kuluçkaya yatar, tek yapması gereken her 3 ayda açıklanan faaliyet raporlarını, eğer biraz daha ilgilenmek istiyorsa da şirketi ile ilgili çıkan kap haberlerini takip etmektir. Hadi biraz daha meraklı ise sektör haberlerini takip etsin.



Nasıl bir ev satın aldığımız zaman 5 – 10 yıllık konut kredisi çekiyoruz, Basit Yatırımcı da bu mantıkla hareket eder. Her ay sanki bir konut kredisi varmış gibi gelirinden / maaşından ne kadar belirlediyse o oranda tasarrufunu yatırım portföyüne aktarır ve arkasına bakmaz.



Düşünün, bir 10 yıllık dönem içinde ne düşüşler görecek, ne çıkışlar görecek, ne krizler olacak ne müjdeler, ralliler olacak ama yıllar içinde eğer düzgün bir şirket seçtiyse ve her ay alımına devam ettiyse şirket finansallarında  bozulmalar olmadığı müddetçe nasıl evin değeri artıyorsa şirketinin değeri de artacak, hele bir de kar payı / temettü alıyorsa yıl sonlarında kendine ek gelir / nakit akışı yaratacak.



Benjamin Graham ve onun öğrencisi Warren Buffet bu sisteme “dollar cost averaging” (dolar maliyeti ortalaması) ismini koymuş, her ay yatırımcı belli tutarda borsa yatırım fonu aldığı takdirde uzun vadede çoğu borsa yatırımcısının (warren buffet burda yüzde 90 oranını vermiş=) kazancını geçeceğini iddia etmiştir.



İnsanlar isterse Tefaş aracılığıyla Borsa Yatırım Fonu alabilir ya da çok güzel yönetilen ve uzun vadede güzel karlar getiren Yatırım Fonlarını da her ay alabilir. Basit Yatırımcının kendi kararına kalmış.



Ben; Basit Yatırımcı olarak daha önceden belirlediğim kriterlerime uygun olduğunu düşündüğüm şirketlerin hisselerini her ay sanki konut kredim varmış gibi alıyorum. Bu kadar. Yaklaşık 2,5 yıl oldu, bu kısa zamanda dahi ne krizler ne olaylar veya ne müjdeler ne ralliler gördüm, tabii saçma hatalar maalesef al satlar, yükselmişken satayım düşünce alırım (tabii zamanlamasını yapamadım =( vs. hatalarım oldu.



Geldiğim noktada benim gibi bir Basit Yatırımcı için en sağlam metodun her ay şirketlerimin hisselerini alıp, tavuk gibi üzerine yatmak, 3 ayda bir de hafifçe yaylanıp şu yumurtalara bir bakayım ne durumda diyerek açıklanan faaliyet raporlarını okumak olduğuna karar verdim.



Borsa İstanbul'da öyle şirketler var ki bunların CEO'ları ülke yönetecek kadar donanımlı. Bu adamlar / kadınlar benden daha iyi yönetecekler şirketleri elbette.



Ben de EĞER istersem, merak ediyorsam finansal okur yazarlığımı arttıracak kitapları okurum, canım çok sıkılırsa sektör raporları tararım “gelecek dönemlerde önem kazanacak sektörler ne olabilir Borsa İstanbul'da buna uygun şirketler nedir kriterlerime uyanları var mı vs. vs. bakmak olur.



Ben bir Basit Yatırımcıyım. Hedefim de 10 yıllık süre sonunda şu anki maaşım kadar bir ek gelir / nakit akışı yaratarak Zengin olmaktır!



Evet ben gerçekçi bir adamım aynı zamanda. Öyle yatlar katlar alamayacağımı biliyorum ama şu anki maaşım kadar bir ek gelir yaratacağıma inanıyorum, ÇALIŞMAK ZORUNDA KALMADIĞINI BİLMEK BENİM İÇİN ZENGİNLİKTİR...



Basit Yatırımcı;

19.08.2022


Daha yeni Daha eski