Aksa 2022 / 6 Yatırım Takip

 




Türkiye’nin akrilik elyaf ihtiyacını karşılamak üzere üretime 1968 yılında başlayan Aksa Akrilik, 2022 yılı itibariyle 330.000 ton / yıl kapasitesi ile tek çatı altında faaliyet gösteren dünyanın en büyük, Türkiye’nin ise tek akrilik elyaf üreticisidir. 5 kıtada 50’den fazla ülkeye 400’e yakın müşterisine ihracat gerçekleştirmekte, 2021 yılsonu itibariyle satışlarının %68’ini iç piyasaya, %32’sini ise dış piyasaya yapmıştır.


2022 / 3 faaliyet raporunda;


  • Üretim Kapasitesi Artırımı; 2021 yılı sonunda sektörün önemli oyuncularından biri olan Alman üreticinin faaliyetlerine son vermesi neticesinde bu payın bir kısmını yeni kapasite artışlarıyla karşılamayı planlayan Aksa Akrilik, 2023 yılı ilk yarısı itibariyle 365 bin ton/yıl kapasiteye çıkış hedefiyle çalışmalara başladığını belirtmiş. 24 milyon ABD doları bütçeli projenin 15 ay içerisinde devreye alınması planlanmakta olup, yatırım ile ilişkili devlet teşviklerinden yararlanmak için gerekli çalışmalara başlandığı belirtilmiş.


  • Teknik İplik Tesisi Yatırımı; Türkiye ve Dünyada ’ki talep dikkate alınarak; 7 bin ton / yıl kapasiteli yeni bir teknik iplik tesisi yatırımına başlanılmasına karar verildiği, 45 milyon ABD doları bütçeli yatırımın makine üreticileri ile yapılan görüşmeler neticesinde; 2024 yılı sonundan itibaren devreye alınmasının planlandığı, yatırım ile ilgili olarak devlet teşviklerinden yararlanmak için gerekli çalışmaların da başlatıldığı ifade edilmiş.


Bakalım 2022 / 6 faaliyet raporunda yukarıda anlatılan yatırımlarla ilgili ne gibi gelişmeler olmuş, açıklanan yeni bir yatırım var mı;?


*** "Üretim Kapasite Artırımı ve Teknik İplik Tesisi Yatırımları ile ilgili yeni bir bilgi akışı yer almazken, faaliyet raporundan çalışmaların devam ettiği anlaşılmakta."


  • Aksafil ikinci etap;

Diğer taraftan, 2021 yıl sonunda 2.500 ton / yıl kapasite ile devreye alınan Aksafil airjet teknolojisiyle üretilen iplik fabrikasının 2. Etap çalışmaları devam etmekte olup, 2023 yılı başında 7.500 ton kapasiteye ulaşacağı belirtilmiş. Sektörde yenilikçi bir ürün olarak konumlanan Aksafil’in ciddi talep görmekte olduğu, kapasite artışı sonrası şirket karlılığına olan katkısının da artacağı yazıda devamla ifade edilmiş.


Yatırımcılara kalan bekleyip görmek. 



Daha yeni Daha eski