Yatırım Fonu - (HKH) Hedef Portföy Katılım Hisse Senedi (TL) Fonu

 



19 Temmuz 2022 ayında işlem görmeye başlayan yeni bir yatırım fonu ile ilk yatırım fonu incelememi sizlerle paylaşmak istedim.

 

Hedef Portföy Yönetimi tarafından kurulan HKH işlem kodlu Hedef Portföy Katılım Hisse Senedi (TL) Fonu; faizsiz finans ilkelerine uyumlu finansal varlıklardan ve BIST Katılım 100 endeksi hisselerinden oluşmaktadır.

 

Kısacası faiz hassasiyeti olan yatırımcılar için işleme açılan bir yatırım fonudur.

 

Fonun varlık dağılımı ise min. %80 'i Borsa İstanbul'da işlem gören ve faizsiz / katılım finans ilkelerine uygunluğu onaylanmış şirketlerin hisselerinden, geri kalanları ise katılma hesapları, TL bazında kamu ve özel kira sertifikalarından oluşmaktadır.

 

Fonun izahnamesini incelediğimde yabancı para cinsinden varlık, altın ve diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye araçlarının olmayacağı belirtilmiş.

 

İlave olarak katılım ilkesi gereği yine fon kapsamında ters repo, repo, faize dayalı vadeli vadeli işlem, opsiyoni varant vs. yapılamayacağı da ifade edilmiş.

 

Buraya kadar okuduysanız yukarıda birçok finansal terim geçmekte. Anlamamış olabilirsiniz. Kira sertifikası, opsiyon, varant, repo, ters repo ne demek? İlerleyen zamanda hepsini çok kısa ve özet şekilde açıklama niyetindeyim.

 

Basit yatırımcıyım ama neyin ne olduğunu da bilmek zorundayım, zorundayız. Bir ev alırken musluklarına kadar kontrol eden bizler, mikrodalga fırın alırken en ufak bir özelliğine dikkat ederken (bir özellik fiyat yükselişi demek, ona gerek yok bir alt modeli de işimi görür demiyor muyuz?) tabii ki de yatırım yaparken de kısa da olsa bir araştırma yapmam gerekmiyor mu ?

 

Neyse, devam edelim. 26 Ağustos 2022 tarihi itibariyle fonun varlık dağılımı aşağıdaki gibi olmuş;



Yaklaşık yüzde 94,48 oranında hisse senedi, yüzde 5,52 oranında da katılma hesabından oluşmuş. 

 

Fonun KAP 'a ilan ettiği Temmuz 2022 – Portföy Dağılım raporunda ise Temmuz ayında fon bünyesinde bulunan hisse oranı yüzde 83,63, katılma hesabı oranı 16,37 olmuş. Hisse dağılımı ise;



20 Temmuz 2022 tarihinde ilk işlem sonucu açıklanan fonun, bu yazının hazırlandığı tarih 26 Ağustos 2022 tarihi itibariyle getirisi yaklaşık olarak %21 olmuştur.

 

Fonun Alış valörü 1 gün, satış valörü ise 2 gündür. Bu ne demek?

 

Alış işlemleri; Örneğin, Pazartesi sabah 09.00'da alım emrini verdiğimde ertesi gün yani salı günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.

 

Satış işlemleri ise; Örneğin, Pazartesi sabah 09.00'da satış emrini verdiğimde Çarşamba günü saat 15.00'den sonra hesabıma yansır.

 

Ben hisse senedi vs anlamam, uğraşmak da istemem diyenler için yatırım fonları; işinin profesyonelleri tarafından aktif olarak yönetilerek yatırımcılar için bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

 

Basit Yatırımcı; isterse belli kriterler belirler. Portföyüne yatırım fonu olarak altın, gümüş, paladyum, platin gibi kıymetli metalleri içeren, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse senetleri de olsun veya Yabancı Borsalarda işlem gören hisse senetleri olsun vb. tüm kriterleri karşılayacak yatırım fonları arasından seçim yapar, her ay belli bir tutarda alır ve kendi basit yatırım stratejisini uygulayabilir.

 

Uzun vade getirisi olarak bakıldığında, Tefaş'ta işlem gören yatırım fonlarının 26.08.2022 tarihi itibariyle (bu resimde sadece hisse senedi yoğun fonlar alınmıştır) 5 yıllık getirilerine bir bakalım;






Evet, Basit Yatırımcı için seçenek aslında yukarıdaki resimden daha fazla var. Tefaş web sitesine girerek kendi belirlediğiniz yatırım kriterlerinize en uygun fonları yine yatırım aracı kurumunuzdan alabilirsiniz. (Nasıl yatırım fonu alınır, dikkat edilmesi gereken alım / satım saatleri vb. hususları ilerleyen zamanlarda kısa ve net bir şekilde açıklayacağım)

 

Bugün katılım / faiz hassasiyeti olanlar için alternatif bir yatırım seçeneğini inceledim.

 

Basit Yatırımcı olarak, yatırım fonu tercih edecek olsam dikkat edeceğim nokta, bu yatırımda VADEM NEDİR? Kaç gün / ay / yıl fona yatırıma devam edeceğim? İlk karar vermem gereken bu olurdu.

 

Zaten yukarıdaki 5 yıllık getiri sıralamasını o yüzden verdim. Uzun vadede yatırımın riski azaltma ihtimalim daha yüksektir.

 

Yatırım fonları için de uzun vadeli düşünmek riski azaltma noktasında faydalı olabilir.

 

Örneğin bu yazıda incelenen HKH – Hedef Portföy Katılım Hisse Senedi (TL) Yoğun Fonu, Borsa düştüğü günler eksi yazacak, arttığı günler de artı yazacaktır. Yatırıma uzun vadeli bakacak olunursa geceleri yastığa kafayı koyduğunuzda daha rahat uyuyacaksınız orası net.

 

Çünkü bir 5 yıllık dönem içerisinde ne kara haberler alacağız, piyasalar düşecek ne eksiler göreceğiz ama unutmamalıyız ki borsa bu düşer de çıkar da. Kara gün kararıp kalmaz. Kısa vadeli bakacak olursak evet zarar etmiş oluyoruz ama uzun vadede her inişin bir çıkışı olacağı için toparlanacaktır.

 

Kafanıza takılan her türlü sorunuz için basityatirimci@gmail.com, @basityatirimci twitter, @instagram, @tiktok hesaplarından iletişime geçebilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

 



Önemli bir hatırlatma; “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”






Daha yeni Daha eski